Roboter overtar på åkeren og i fjøset
Landbruket er faktisk en av næringene som har kommet lengst i bruken av robotteknologi. Norge har snart flere landbruksroboter enn industriroboter, skriver NHH-professor Christine B. Meyer i DN.
Landbruket er faktisk en av næringene som har kommet lengst i bruken av robotteknologi. Norge har snart flere landbruksroboter enn industriroboter, skriver NHH-professor Christine B. Meyer i DN.
Avdelingsleder i DNB frykter at for mye hjemmekontor kan gå utover ansattes motivasjon. Det beste er en kombinasjon av fysiske og digitale møteplasser, mener NHH-stipendiat.
Det er tradisjon i Norge å ta til seg siste mote innen organisasjon og ledelse fra USA. Så hva med «agile» team, som er det som gjelder nå, spør Christine B. Meyer i DN.
Stadig flere unge ender opp som tidlig uføretrygdede, på grunn av mangel på konkret diagnose og dermed behandlingstilbud. Tverrfaglige helseteam kan bremse utviklingen, skriver NHH-stipendiat Elisabeth Andvik i DN.
Gisselredninger, kontraterror og farlige operasjoner i utlandet. Hva er god ledelse og hva betyr tillit når du er på oppdrag for nasjonen og livet står på spill? Forsvarssjef Eirik J. Kristoffersen er gjest i «Ledertaffel – NHHs podcast om ledelse».
Rune Bjerke er NHHs første Adjunct Executive in Residence. Han er også årets foreleser av Lehmkuhlforelesningen. Koronakrisen gjør alt mer krevende for ledere, men kriser skaper mer endringsvillige medarbeidere, sier Bjerke.
En av de vi intervjuet om hverdagen på hjemmekontoret, var blitt medlem av 32 ulike «teams», med en jungel av mapper, filer og chat-tråder. Til slutt måtte kollegene sende epost. Hjemmekontor krever styring og ledelse.
Ledere i UH-sektoren må ta grep for å tilrettelegge for utnyttelse av digitale samarbeidsverktøy, skriver forskere bak en ny studie.
Hvorfor outsourcer selskaper enkelt en rekke arbeidsoppgaver utenbys, men tvinger sine egne ansatte til å møte opp på kontoret hver dag, spør Christian Braathen i DN.
Masteroppgave fra NHH trekker frem fem suksessfaktorer for å lykkes med robotisering av en arbeidsplass.
Flere statlige etater og direktorater går fra organisering i sterke regionale enheter til organisering etter oppgaver. Koronakrisen kan åpne for nye holdninger til samhandling og fjernledelse, skriver Torstein Nesheim i Dagens Næringsliv.
Særlig under kriser bør ledere mestre dobbeltheten av sette klare rammer og å vise hensyn, forteller NHH-forsker.
Nyhetsbildet de siste ukene viser oss hvor avgjørende spørsmålet om legitimitet er, skriver professor Christine B. Meyer i DN.
Den største synden nå, er å ikke innse at du er kriseleder, også om du ikke er trent på det. Nå må du lede «på stående fot», skriver Synnøve Nesse i Dagens Næringsliv.
Koronaviruset er en «sort svane»; uventet, med rask spredning og liten forutsigbarhet.
Såkalt indre motiverte arbeidstagere presterer best – når de er motivert. Hva skjer når de ikke er motivert, spør Christian Braathen i DN-kronikken.
Kommunesammenslåinger, nedlegging av akuttmottak, færre politidistrikter og forslag til nedlegging av tingretter bidrar til sentralisering og kan utfordre grunnlaget for spredt bosetting, skriver Torstein Nesheim, Daniel Lotsberg og Ola Lindberg i Nationen.
Forsker Torstein Nesheim peker på krefter og motkrefter i kronikk i Dagens Perspektiv.
Debatt om norske leiarar, Forsker Grand Prix og foredrag til unge om berekraftig forbruk. NHH har deltatt på Forskningsdagene.
Norge er et lite land med mange sjefer. Trenger vi dem? I regi av Forskningsdagene arrangerer NHH debatt på Bergen Offentlige Bibliotek 24. september.
Amerikanske ledere erkjenner at aksjonærene ikke er den eneste gruppen de må ta hensyn til. Det var på tide, skriver Tor W. Andreassen i Bergens Tidende.
Charlotte Berg-Svendsen gikk fra et internasjonalt selskap med over 120 000 ansatte til en start-up med fem ansatte. I perioden i mellom meldte hun seg på MBA.
Equinor og NHH har no hatt sitt første møte om prosjektet Kompetansebedriften. – Vi gleder oss til fortsetjinga, seier forskingsleiar.
Etablerte virksomheter har vanskeligst for å omstille seg. – Å kaste penger etter gründere er ikke nok for å være innovativ, sa NHH-professor på CFO-konferanse.
Å inkludere ansatte når arbeidsplassen står overfor endringer, er bra. Men ikke alle og ikke alltid.
Regjeringen stilte i fjor høst krav om økt praksis i utdanningen. NHH har tatt grep og sender nå studenter til utlandet for å få relevant jobberfaring.
NHH-forskere har fått bevilget ca. 25 millioner kroner til forskningsprosjektet «Hvordan lede radikale teknologidrevne endringer i etablerte virksomheter?»
Dobbeltmoral er noe vi lærer tidlig i livet. Som voksne er vi blitt eksperter på å bortforklare egen dobbeltmoral.
Forståelse for og kontroll av egne og ansattes følelser, er nøkkelen til effektivt lederskap, viser ny forskning.
Vi er ikke tjent med at det utvikles en «varslingskultur» i offentlige virksomheter, heller ikke i Oslo kommune.
Varslingsordningen er langt fra ideell for arbeidsmiljøsaker. Den kan også gjøre norske ledere enda mer forsiktige og utydelige.
Bonuslønn brukes for å fremme prestasjoner, tiltrekke gode medarbeidere og redusere bedriftens risiko. Og det virker.
Monica Rydland disputerer for doktorgraden ved NHH 4. juni 2018 med avhandlingen «Middle Managers' Role as Change Agents - Variations in Approaches and their Contributions to the Progress of Change».
Det er ikke netthandel som forårsaker «butikkdøden».
Under kriser trer uformelle ledere frem og tar ansvar. De gir ofte riktige ordrer og prioriterer rett. Hva skjer med en organisasjon når krisen treffer brått og uventet?
Når organisasjonen går gjennom store endringer, kan ikke toppledelsen bli et «spøkelse». Den må være synlig for de ansatte. NHH-professor Inger G. Stensaker forteller hvordan.
En skole som prioriterer kortsiktige gevinster i form av bedre resultater på tester, er lite egnet for å dyrke talenter.
Stadig mer av undervisningen legger opp til at studenter skal jobbe i grupper, men mange sliter med å få samarbeidet til å fungere. Hva skal til for å få gruppearbeidet til å gå på skinner?
Hele 26 nye stipendiater fra hele verden har siden i vinter blitt tatt opp på PhD-programmet på NHH. De fleste av dem starter i disse dager.
Debatten om ledelse og målstyring bygger på forutsetninger som ofte kolliderer med realiteten i dagens organisasjoner, skriver Torstein Nesheim.
Toppledere oppfattes ofte som helter eller skurker når kriser rammer. I mediene ser vi dem ofte når de mislykkes, men hva sier forskningen om dem som lykkes?
Synnøve Nesse disputerer for doktorgraden ved NHH 24. mai 2017 med avhandlingen «When Leadership Matters More Than Leaders: Developing a Processual Perspective on Leadership during Organizational Crises».
Jeg er klar tilhenger av mindre skoler og mindre klasser. Ikke fordi det gir bedre prestasjoner, men fordi vi tar bedre vare på hverandre
Senterpopulismen i Norge er, objektivt sett, et paradoks.
Frihet i arbeidssituasjonen og evne til å jobbe i nettverk påvirker hvilke resultater man oppnår i jobben. I tillegg er effekten av nettverk sterkere når arbeidstakeren har høy autonomi.
Den nye sjefen for Bane NOR får en formidabel lønnsøkning, før han har noen resultater å vise til. Det er å snu vanlig lønnspraksis på hodet.
Lange arbeidsdager kan forklare at få kvinner blir ledere i konsulent- og revisjonsbransjen. Mange kvinner forsvinner ut når de skal kombinere jobb og familie.
NHH slo alle sine rekorder med 26 disputaser i løpet av 2016. Dette er nær en dobling fra året før.
Veien videre må være å gi lærerne frihet til å finne lokale tiltak som virker.
Hvorfor finner vi ikke kvinner i toppstillinger i norsk næringsliv?
Med jevne mellomrom er jeg innom norske sykehus. Hver gang slår det meg at legene fremstår som langt sykere enn pasientene.
Når tilhørigheten til arbeidsgiver blir svekket, kan kunden bli viktigere.
Gode prestasjoner i lagsykling er helt avhengig av utøvernes samhold, etablerte normer og involvering i beslutningene, viser ny studie.
Berit Sund disputerer for doktorgraden ved NHH tirsdag 28. juni 2016 med avhandlingen «Norwegian Leadership: A Culturally Congruent Approach».
Hvis man finner bøker om ledelse på pulten til en ansatt, bør vedkommende få sparken umiddelbart.
Anita Meidell disputerer for doktorgraden ved NHH onsdag 8. juni 2016 med avhandlingen «The Institutionalization of Enterprise Risk Management. The Case of a Large, Global, Oil and Gas Company».
Ivan Belik disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 20. mai 2016 med avhandlingen «An Integrated Analysis of Strategic Network Formation».
Jeg skulle ønske vi kunne ta en lang pause fra nye, opprivende tester, skriver professor Jan Ubøe.
Varslere i Norge kan gå harde tider i møte hvis det ikke tas politiske grep. Hvis varslere skremmes til taushet, er det en trussel mot demokratiet, skriver universitetslektor Birthe Eriksen.
Omfanget av tester i Skole-Norge er kommet helt ut av proporsjon. Hva med å ta en pause før vi måler igjen, spør professor Jan Ubøe.
Spesialenhetens konklusjon i vår viktigste varslingssak, Monika-saken, kan skremme nye varslere, skriver universitetslektor i rettsvitenskap, Birthe Eriksen, i Aftenposten 12. mars.
Ganesh Prasad Neupane disputerer for doktorgraden og holder prøveforelesning fredag 30. oktober 2015 med avhandlingen "Emergence of Supply Chain Risk Management Capability as an Aid to Value Creation: An Empirical Study of Handicrafts Manufacturers of Nepal".
Jarle Bastesen disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 11. september 2015 med avhandlingen «Rapid-growth firms in Norway: Characteristics of growth factors in benign and adverse environments».
- Bedrifter må slutte med omorganiseringer. Det gir liten operativ effekt, sier professor Jon Iden. Han mener ledere kan legge organisasjonskartet til side.
Bedrifter som prioriterer innovasjon høgt, utnyttar nedgangstider til å gjennomføre tiltak som på sikt kan gje dei konkurransefordelar mot andre bedrifter.
Kommuner, politidistrikter og universiteter og høyskoler skal slås sammen den nærmeste tiden. Hvordan skal man få dette til? Se video med NHH-professor Inger Stensaker.
Trond Vegard Johannessen disputerer for doktorgraden og holder prøveforelesning torsdag 18. juni 2015 med avhandlingen "Data presentation formats and decision-making effectiveness: An exploratory study".
Njål Sivertstøl disputerer for doktorgraden og holder prøveforelesning fredag 12. juni 2015 med avhandlingen "Online Communities for Customer Support: A Study of participation and its antecedents".
Om lag 10 000 lokalpolitikarar sit i desse dagar og reknar på tap og vinst ved kommune-samanslåing. NHH-forskarar meiner offentleg sektor har noko å lære av fusjonsforskinga, som viser kvifor så mange mislukkast.
Ledere i offentlig sektor mangler noen ganger kompetanse når de skal gjennomføre endringer i organisasjonen. De vet ikke om endringene har den effekten de ønsker, eller om den kolliderer med kulturen i organisasjonen.
Konsekvensene av å hele tiden være tilgjengelig, er at man også er mottakelig for stress fra jobben døgnet rundt. - Teknologi gjør det enklere å forstyrre folk. Det må ledere ta hensyn til, mener Anna Mette Fuglseth og Øystein Sørebø.
Irmelin Drake disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 31. oktober med avhandlingen «Mylder av stemmer eller flerstemt kor? En studie av subjektive oppfatninger om ledelse og ledelsesomgivelsene blant stakeholdere innad i et konsern».
Mye av litteraturen om ledelse vektlegger snakking, skriving og bruk av kroppsspråk. Lite om lytting. Professor Rune Lines oppfordrer ledere til å bruke ørene.
Kompensasjon kan føre til at flere melder seg som ledere, men kan samtidig undergrave ledernes evne til å motivere andre, skriver Alexander Cappelen i DN 22. august.
Manuell fordeling av kampdatoer og dommere fører til mistanke om korrupsjon og kampfiksing i fotball. Med NHH-forsker Mario Guajardos matematiske modell blir prosessen mer transparent.
Karl Sæbjørn Kjøllesdal disputerer for PhD-graden ved NHH tirsdag 17. juni med avhandlingen Design and use of costing systems in university hospitals: Empirical investigations.
Mens skole og media ofte viser et litt heroisk bilde av lederens betydning, er lederrollen i praksis langt mer hverdagslig og preget av tilpasning. For noen kan det bli et smertefullt møte med lederrollen.
Det er tre viktige fakta om transformasjonsledelse du bør kjenne til, skriver professor William Brochs-Haukedal i BT 30. mars.
De minst effektive arbeidstakerne i organisasjonen er lederne. De produserer jo ikke noe, skriver postdoktor Therese E. Sverdrup i BT 21. mars.
For at avtalene skal kunne aksepteres av norsk offentlighet, må de være på et rimelig nivå, skriver førsteamanuensis Iver Bragelien i BT 14. februar.
Ghulam Mustafa disputerer for doktorgraden ved NHH onsdag 11. desember med avhandlingen «Causes and consequences of culturally congruent leadership: Theoretical and empirical insights».
Bjørn Gunnar Hansen disputerer for doktorgraden ved NHH torsdag 20. juni med avhandlingen «Problem solving in dairy farming». Avhandlingen bygger på intervju med 90 melkeprodusenter for å studere hvorfor bønder med noenlunde likt utgangspunkt får forskjellige resultat.
Arbeidslivet burde lagt mye større vekt på verdien av uenighet. Det mener Solfrid Mykland, som har doktorgrad i konflikt og mekling fra NHH. - Skal vi få til nytenkning, er det viktig å få lov å bryne seg på motsetninger, sier Mykland.
I store omstillingsprosesser er evnen til å ivareta flere hensyn og justere seg underveis det viktigste, skriver professor Inger G. Stensaker i Bergens Tidende 8. august 2012.
Finanskrisen har både gjort oss smartere og dummere, men mest smartere, skriver professor Lasse Lien i Bergens Tidende 9. juli.
Bertil Tungodden har nylig blitt utnevnt til medredaktør i det prestisjetunge tidsskriftet Management Science.
Investerer vi med hjerte eller hjerne? I et storstilt felteksperiment med 140 000 bankkunder har to NHH-forskere hva som trigger kunder til å investere i grønne fond.
I overgangen fra et industrisamfunn til en mer kunnskapsbasert økonomi er ledelsen av den nye generasjonen arbeidere, kunnskapsarbeiderne, noe det snakkes lite om.
I 2009 inntok Telenor det indiske markedet. Det gikk ikke like bra som forventet, og forretningsmodellen måtte totalendres. Hva som gikk galt, og hvordan Telenor taklet dette, er noe av det forskere nå ser nærmere på.
Kronikk: Finansiell deltagelse brukes betydelig hyppigere i liberale markedsøkonomier enn i koordinerte markedsøkonomier. Det er tendenser til individualisering også i norsk arbeidsliv, blant annet gjennom økt bruk av individuelle belønninger, skriver Odd Nordgaug i Dagens Næringsliv 14. august 2010.
Kommentar: De tradisjonelle begrepene arbeidstaker og arbeidsgiver mister mening i den nye kompetanseøkonomien, skriver Odd Nordhaug, i en gjestekommentar i Kapital 17. juni 2011.
Kronikk: I over halvparten av alle fusjoner og oppkjøp klarer man ikke å nå de finansielle målene, men markedsrelaterte hensyn kommer ofte langt ned på agendaen, skriver Helge Thorbjørnsen i K7 Bulletin 12. april 2011.
Kronikk: Ved å stille vår egen tidligere forskning i et kritisk lys, har vi måttet gå på leting etter nye svar på hvordan ledere og medarbeidere kan håndtere multiple endringer, skriver Christine B. Meyer i Forskning viser at-spalten i Dagens Næringsliv lørdag 26. mars 2011.
Den norske samarbeidsmodellen kan være en effektiv og lønnsom lederstil. Bedrifter med samarbeidsorienterte toppledere er i alle fall mer lønnsomme enn andre, skriver Bjarne Espedal og Olav Kvitastein i Forskning viser at-spalten Dagens Næringsliv lørdag 12. februar 2011
Medarbeidere som drives håp om belønning og anerkjennelse fra omgivelsene er ikke så villige til å dele informasjon og kunnskap. De deler bare den mengden kunnskap som er nødvendig for å oppnå belønning.
Det er grunnleggende å få med seg mellomledere i en endringsprosess, mener Ole Hope, som nylig disputerte for doktorgraden ved NHH. Han har fulgt en prosess i et selskap der enkelte mellomledere regelrett saboterer endringsinitiativ. - Firerbanden var ekstremt samkjørt i sin motstand og skitne triks florerte.
Professor Kjell Grønhaug har studert atmosfæren på norske hoteller. Særpreg og gjestfrihet slår luksus, viser studien.
I Norge er det fritt fram for bruk av personlighetstester i rekrutteringsprosessen. Mellom 40 og 50 forskjellige tester er i omløp. Halvparten av dem ville ikke blitt sertifisert av Veritas.
Hvorfor fungerer noen grupper bedre enn andre? Mange har forsket på dette spørsmålet, men det finnes fortsatt ikke noe klart svar, skriver SOL-stipendiat Therese E. Sverdrup i en kronikk publisert i kategorien Forskeren forteller på forskning.no torsdag 4. mars 2010.
Kronikk: En forutsetning for all lytting er å frigjøre seg fra forutinntatte forestillinger om medarbeidergruppers motiver for å reagere på beslutninger, skriver Rune Lines og Inge Jan Henjesand i Ukeavisen Ledelse 29. januar 2010.