Rune Bjerke til NHH: – Kriser skaper endringsvilje

Rune Bjerke. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
– Koronakrisen gjør alt mer krevende for ledere. Ved å kommunisere gjennom en skjerm mister vi fysisk nærhet og det blir vanskeligere å skape engasjement og inspirere de ansatte, sier Rune Bjerke. Han er årets foreleser av Lehmkuhlforelesningen, og ble i september tilknyttet NHH. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

28. oktober 2020 08:11

Rune Bjerke til NHH: – Kriser skaper endringsvilje

Rune Bjerke er NHHs første Adjunct Executive in Residence. Han er også årets foreleser av Lehmkuhlforelesningen. Koronakrisen gjør alt mer krevende for ledere, men kriser skaper mer endringsvillige medarbeidere, sier Bjerke.

– Jeg gleder meg til å være i nærkontakt med et av Nordens fremste akademiske miljøer. Undervisning og aktive studentmiljøer har alltid gitt meg inspirasjon. Nå gleder jeg meg til å fortsette og lære, og forhåpentlig også lære litt bort fra et langt liv i næringslivet, sier Rune Bjerke.

Den tidligere DNB-toppen er ansatt i en 20 prosent-stilling ved NHH i en periode på nærmere tre år. Han tiltrådte stillingen 1. september i år, og er handelshøyskolens første Adjunct Executive in Residence. Stillingen er lagt til Institutt for strategi og ledelse.

Les også: 

lehmkuhl stipend

Lehmkuhlstipend til masteroppgave om maskinlæring

Herman Johan Bomholt og Torsten Stangeland Thune fikk i dag tildelt Lehmkuhlstipendet for sin masteroppgave.

– Stor kompetansebank

På NHH skal Bjerke holde forelesninger, delta i interne arbeidsgrupper og seminarer, samt delta i næringslivsrettede forskningsprosjekter. Bjerke bidrar med tre til fire gjesteforelesninger per år på bachelor- og masterprogrammene og på NHH Executive

– Vi er svært tilfreds med at vi nå har tilknyttet oss Rune Bjerke. Han er en erfaren næringslivsleder med bakgrunn fra politiske og ledende stillinger i offentlig og privat sektor. Som toppsjef i DNB stod han i frontlinjen for endringsledelse i møte med store teknologiske gjennombrudd og sterk internasjonal konkurranse. Bjerke har en stor kompetanebank som studentene nå drar nytte av, og han er en sentral bidragsyter på flere av våre forskningsprosjekter, sier rektor Øystein Thøgersen.

Les også:

– Jeg er ikke utpreget risikosøkende

Årets Lehmkuhl-foreleser er seriegründer, investor og rådgiver Henrik Lie-Nielsen.

– Gi mer slipp 

Onsdag 28. oktober holder Bjerke den tradisjonsrike Lehmkuhlforelesningen, som arrangeres til ære for NHHs "far" Kristofer Lehmkuhl. Forelesningen har tittelen «Engasjement som driver for endring og innovasjon». Bjerke oppfordrer høyskolens fremtidige ledere til å gi mer slipp.

– Alle ledere må være så autentiske som de klarer i lederrollen, spesielt i samfunnet vi lever i nå med raske teknologiske og regulatoriske endringer. Som leder må du være flink til å se andre, lytte og utløse engasjement. Du må tørre å gi slipp på kontroll og styring, også i usikre tider, nettopp for å skape større kraft i og utenfor organisasjonen.

28. oktober: Følg digital forelesning fra kl. 11.15 

– Ikke la en krise gå til spille

Koronapandemien har snudd opp ned på arbeidshverdagen til de fleste, med økt digital kommunikasjon og mer hjemmekontor. Studie viser at fire av fem toppsjefer ikke vil satse på mer hjemmekontor (DN-artikkel) når koronapandemien er over, fordi det bidrar til mindre sosialt samspill og idéutvikling. Bjerke mener den nye digitale hverdagen skaper utfordringer for ledere.

– Koronakrisen gjør alt mer krevende for ledere. Ved å kommunisere gjennom en skjerm mister vi fysisk nærhet og det blir vanskeligere å skape engasjement og inspirere de ansatte. Vi mister rett og slett mange muligheter. Samtidig åpner mer digital kommunikasjon opp for andre muligheter, som at vi klarer å jobbe mer, er mer fleksible, er mindre på reise og får mer presis kommunikasjon.

Bjerke poengterer likevel at ledere ikke må la en krise gå til spille:

– Det er mer utfordrende å skape endring i stille farvann enn ved kriser. Kriser har evnen til å skape felles forståelse i organisasjonen, og da er det lettere for ledere å utløse endringsvilje og skape endringsmotivasjon. Om bare toppledelsen har den forståelsen, blir alt mer krevende. Endringer er imidlertid ikke mindre viktig i rolige tider, og behovet kan være like stort.

Utvikler vipps-case

Siden Rune Bjerke tiltrådte stillingen i september, har han holdt én digital forelesning på masterkurset «Managing Change and Innovation», samt bidratt til å bygge opp NHHs casebibliotek som skal brukes i undervisningen. Bjerke har primært jobbet med å utvikle et Vipps-case, som skal brukes på masterkurs og på styreprogrammet til NHH Executive.

– NHH er opptatt av at forskningen vi driver med er relevant for næringslivet og offentlig sektor. Når vi nå har Rune Bjerke med på laget, med sin verdifulle kompetanse, erfaring og faglige nysgjerrighet, sikrer vi relevans både i undervisningen og forskningen på strategi og ledelse ved NHH, sier professor Inger G. Stensaker.

Les også:

Tor W. Andreassen og Sigve Brekke i Telenor. Foto: Siv Dolmen

Nå åpner arenaen som blir sentral for Norges digitale omstilling

HUB@NHH skal gi ledere kompetansen de trenger for å skape økonomisk verdi av eksisterende teknologier. På lanseringen 30. oktober møter Sigve Brekke og Helge Leiro Baastad NHH-rektor Øystein Thøgersen. Statsråd Henrik Asheim deltar digitalt.