Therese Egeland har blitt professor

BLITT PROFESSOR: Therese Egeland fikk professortittelen denne uken. Hun har de siste årene publisert i anerkjente vitenskapelige tidsskrift, vært prorektor og jobbet med NHHs arrangementer – og startet opp podkast, som hun nå styrer sammen SNF-forsker Tellef Raabe. Foto (fra v til h): Helge Skodvin, Siv Dolmen og Ove Sjøstrøm.
BLITT PROFESSOR: Therese Egeland fikk professortittelen denne uken. Hun har de siste årene publisert i anerkjente vitenskapelige tidsskrift, vært prorektor og jobbet med NHHs arrangementer – og startet opp podkast, som hun nå styrer sammen SNF-forsker Tellef Raabe. Foto (fra v til h): Helge Skodvin, Siv Dolmen og Ove Sjøstrøm.
Av Sigrid Folkestad

21. august 2023 15:39

Therese Egeland har blitt professor

Therese Egeland, NHHs ekspert på organisasjonspsykologi og teamarbeid og programleder for podkasten «Lederskap», har blitt professor.

Denne uken fikk Therese Egeland (tidligere Egeland Sverdrup) opprykk til professor. Hun har vært førsteamanuensis ved Institutt for strategi og ledelse.

– Jeg er veldig glad for opprykket, og kjenner på en stor takknemlighet for alle de fine menneskene jeg har samarbeidet med for å kunne bli professor.

organisasjonspsykolog

Egeland er utdannet ved NTNU med hovedfag i organisasjonspsykologi. Hun tok doktorgraden ved NHH i 2012. Hun har også erfaring fra Høyskolen i Hedmark og Universitetet i Bergen. På NHH har hun hatt en sentral rolle i forskningsprogrammet FOCUS og nå DIG, som baserer seg på omfattende samarbeid med næringslivet.

Den nye professoren ved Institutt for strategi og ledelse har publisert en lang rekke kvalitetstidsskrift, som Human Resource Management Journal, Human Resource Management Review og Strategic Organization. I 2017 ble Egeland prorektor for nyskaping og utviklingsarbeid i Øystein Thøgersens rektorteam.

NHH får prorektor for nyskaping | NHH.

– Hva jobber du med for tiden?

– For tiden jobber jeg med flere forskningsprosjekter med mine gode kolleger på SOL på tema som ledelse, emosjoner og teamarbeid. I tillegg planlegger vi et eksperiment vi skal gjennomføre på 15 videregående skoler i høst. Utover det planlegges ny sesong av podkasten Lederskap og masteremnet i team og teamledelse.

Therese Egeland, professor ved Institutt for strategi og ledelse, NHH.
Therese Egeland, professor ved Institutt for strategi og ledelse, NHH. Foto: Siv Dolmen

usedvanlig engasjert

– Denne uken starter et nytt semester med mange nye studenter. For noen år siden fikk du studentenes undervisningspris. De sa du var en «usedvanlig engasjert foreleser». Hva er det med undervisning av NHH-studenter du liker så godt?

– På NHH har vi motiverte og engasjerte studenter noe som gjør jobben som foreleser ekstra gøy. Siden NHH-studentene i mange tilfeller havner i jobber med mye ansvar både for mennesker og viktige oppgaver, så er jeg opptatt av å få frem viktigheten av gode verdier og det å gjøre en positiv forskjell.

I 2022 lanserte Egeland og forskerkollega professor Vidar Schei et gratis verktøy som er skreddersydd for både lederteam og kollegateam, kalt Start smart. Det er et hjelpemiddel som skal få samarbeidet til å flyte betre, bygge psykologiske trygghet, unngå misforståelser og brutte forventinger.

Start smart | NHH

formidler i podkasten «Lederskap»

– Og til slutt: Du er også en aktiv formidler. Hva er motivasjonen din, når du bruker tid på podkasten «Lederskap» og kronikkskriving?

– Det meste av forskningen på NHH er relevant for ledere og beslutningstakere, men å publisere artikler gjør at du som forsker kommuniserer mer med andre forskere. Med podcasten er formålet å få frem all den relevante og nyttige forskningen til ledere og beslutningstakere.

Therese Egeland har de siste årene vært en svært aktiv formidler, blant annet som fast spaltist i E24.

«Smidige team»: Pass opp for disse vanlige feilene | NHH

Sammen med SNF-forsker Tellef Raabe, har podkasten «Lederskap» blitt svært populær, kanskje ikke så rart når gjestelisten inkluderer navn som Nicolai Tangen, leder for Oljefondet, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, tidligere DNB-topp Rune Bjerke og NHH-professorer som Christine B. Meyer, Inger Stensaker, og konkurransedirektør Tina Søreide med episoden Reiseregninger og tillit.

Les også: "Elsker å være akademiker"