Slik kickstarter du teamet ditt

Vi får bare én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Men kan de første minuttene av et teammøte virkelig være avgjørende for hvordan vi jobber og presterer sammen, spør NHH-forsker og prorektor Therese E. Sverdrup i E24. Foto: pxhere.
Vi får bare én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Men kan de første minuttene av et teammøte virkelig være avgjørende for hvordan vi jobber og presterer sammen, spør NHH-forsker og viserektor Therese E. Sverdrup i E24. Foto: pxhere.
Innlegg

11. juni 2021 11:30

Slik kickstarter du teamet ditt

Det første møtet i et nytt team kan avgjøre hvilke resultater dere leverer senere, skriver NHH-forsker Therese Sverdrup.

Hvordan kan du få teamet ditt til å jobbe effektivt sammen og levere resultater av høy kvalitet? Å sette scenen for gode prestasjoner er kanskje ikke så vanskelig som du tror. Nøkkelen er å få til en god start.

Vi får bare én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk. Men kan de første minuttene av et teammøte virkelig være avgjørende for hvordan vi jobber og presterer sammen?

Start smart

Ifølge teamforskningsguruen Richard Hackman vil “det som skjer første gang et team møtes sterkt påvirke gruppens dynamikk gjennom hele dets levetid. Faktisk er de første minuttene av starten på ethvert sosialt møte de viktigste”.

På Norges Handelshøyskole (NHH) lanserte vi prosjektet "Start smart" for å finne ut av hva man bør gjøre for å lykkes med en god start.

Det viktigste funnet fra dette prosjektet er enkelt: Det handler om å få forventningene på bordet – gjerne gjennom å etablere en såkalt “teamkontrakt”.

I teamkontrakten er det særlig tre elementer man må få på plass: teamets mål, rollene til medlemmene, og normene teamet skal følge.

Nicolai Tangen

Nicolai Tangen om sitt lederskap i podkasten Ledertaffel

– Dersom du ikke kan snakke om feilene dine i kapitalforvaltning, har du ingenting der å gjøre. Det er den eneste måten du kan bli bedre på, sier Nicolai Tangen, som er gjest i ny podkast-episode.
E Kristoffersen

Spesialjeger og forsvarssjef om ledelse i ny podkast-episode

Gisselredninger, kontraterror og farlige operasjoner i utlandet. Hva er god ledelse og hva betyr tillit når du er på oppdrag for nasjonen og livet står på spill? Forsvarssjef Eirik J. Kristoffersen er gjest i «Ledertaffel – NHHs podcast om ledelse».

4 lærdommer

Start smart-prosjektet består foreløpig av fire studier. De har gitt oss fire viktige lærdommer om hva som skal til for å en god start på teamarbeidet:

  1. Mål og forventninger må avklares fra starten. For at teamet skal fungere godt må grunnleggende utfordringer som målavklaring og motivasjonsproblemer håndteres fra starten. Mangel på forventningsavklaringer i de første møtene kan føre til dårligere innsats og uavklart arbeidsfordeling i lang tid etterpå.
  2. Snakk om forventningene. Team som tidlig snakker om forventningene til hverandre og teamarbeidet viser gjennomgående bedre samarbeid og generelt bedre prestasjoner enn de som ikke gjør det.
  3. Etabler en teamkontrakt. Team som etablerer en teamkontrakt gjør det bedre enn team med teambuilding. I et eksperiment testet vi og fant at team som etablerte en teamkontrakt i oppstarten både håndterte forstyrrelser og presterte bedre på en kreativ teamoppgave enn de som startet med en teambuildingsøvelse.
  4. Bruk egne erfaringer. Vi fulgte 120 team over tre måneder med ulike oppstartsaktiviteter og fant at team som avklarer forventninger basert på utfordringer de selv har opplevd i tidligere team, presterer vel så bra som team som har etablert en teamkontrakt. Dette betyr at du ikke alltid må skrive en omfattende teamkontrakt, men at dere må kunne enes om noen felles egenopplevde utfordringer teamet bør unngå, og deretter lage noen spilleregler basert på dette.

Gjennom å kickstarte teamet ditt vil du legge et godt grunnlag for å lykkes. I tillegg er det viktig å følge med og reflektere over hvordan teamarbeidet går underveis og skape rom for at alle i teamet kan bidra til å utvikle teamet videre.

Kronikken var først publisert i E24, der Therese E. Sverdrup er spaltist.