Nordea-lederens tre tips for å nå finanstoppen som kvinne

Ingrid Lehne med familie
VIL AVSKREKKE MØDRE: Nordeas leder for personmarked i stor-Oslo og Østfold, Ingrid Lehne, mener kvinner må tørre å stole på at de får til mer enn de tror. Her med familien. Foto: privat
NHH Av Linnea Skare Oskarsen

17. juni 2024 12:15

Nordea-lederens tre tips for å nå finanstoppen som kvinne

Regionsjef Ingrid Lehne har 16 år i Nordea bak seg. Nå brenner hun for å få flere kvinner helt til topps – og at de blir der.

– Du får til mer enn du tror.

Det sier Ingrid Lehne som er leder for personmarked i stor-Oslo og Østfold i Nordea. 

I løpet av sine 16 år i finansverden, har hun vært vitne til et holdningsskifte knyttet til kvinner i lederroller. Nå som hun selv sitter i sjefsstolen, vil hun gjerne hjelpe andre opp.

Det gjør hun blant annet ved å være mentor for NHHS' (studentforeningen på NHH) sin ferske kvinnegruppe: FremHenne.

– Det gir meg også personlig mye å ha en dialog med de som er på trappene inn i arbeidslivet. Hva er viktig for dem og hva ser de etter i sine ledere? sier Lehne. 

Helena (21) vil ha kvinnene opp: – Tror ofte vi undervurderer oss selv

Finansverden er i klar endring. Nå vil FremHenne tette kjønnsgapet i toppen.

– tenk over hva du vil

Den erfarne banktoppen tror det er lurt at kvinner gjør det motsatte av hun gjorde: Nemlig at de tenker over hva de vil og hvordan de kan oppnå det allerede i studietiden. 

– Jeg tror det er lurt å ha et bevisst forhold til valg av første steg i karrieren. Så tror jeg at vi som har vært i næringslivet en stund kan bidra inn i den tankeprosessen. 

For få kvinner i finans – starter kvinnelig børsklubb på NHH

– Vi ønsker å snu trenden, sier NHH-student Lisa Naustdal. Med 200.000 i startkapital fra DNB, starter hun og syv andre medstudenter Femme Forvaltning – en børsklubb utelukkende for kvinner ved NHH.

Fra bedriftenes side, har pendelen svingt fra mye "tomprat" til proaktiv handling  – at man oppsøker kvinner og ønsker dem inn, forteller Lehne. 

– Jeg tror det er bakgrunnen for at det har skjedd noe på toppnivå i finans de siste årene.

Ingrid Lehne med familie
FAMILIETID: Ingrid Lehne mener samfunnet fortsatt har en vei å gå når det gjelder kjønnsubalanse i næringslivet, men også at at man får til mye med harde prioriteringer. Foto: privat

vil berolige mødre

Én kamp er å få kvinner til toppen  – en annen er at de blir der, sier Lehne. 

En del av det handler om frykt for å kombinere lederjobb og barsel- og småbarnsliv, mener hun. 

– Jeg er litt i den fasen selv og gikk inn i denne lederrollen da minstejenta var ett år. Du får det til på et vis, sier Lehne og legger til: 

– Slik har jeg tenkt: Vi skal jobbe i over 40 år, så de få månedene man er i barselpermisjon spiller egentlig ikke så stor rolle. Her tror jeg vi damer har litt å gå på når det gjelder å stole på at vi får til mer enn vi kanskje tror. Ikke vær redd for at du ikke får nok tid til barna – det gjør du hvis du prioriterer. 

– alt må ikke være perfekt 

Ingrid Lehne
LANG ERFARING: Ingrid Lehne har 16 års erfaring fra Nordea.

Lehne har tre tips til kvinner som vil nå toppen:

  • Rekk opp hånden: Vær tydelig til ledere og de rundt deg om at du ønsker å ta på deg en lederrolle.
  • Ikke vær redd for å feile, du får til mer enn du tror: – Du vil lande på beina i 99 prosent av tilfellene og den éne prosenten der du ikke gjør det, lærer du mye av. 
  • Du må prioritere: – Jeg tror en del damer vil at alle områder i livet skal holde en perfekt standard, men skal du ha en lederjobb må du gjør prioriteringer. For min del ser huset nesten alltid rotete ut, ungene mine har ikke fargekodede klær og Toro-kake fungerer helt fint på skoleavslutninger. Ikke legg listen for høyt på alle områder, da brenner du deg ut.