Er tiden for bærekraft og sirkularitet forbi?
Basal speiderlære forteller oss at man skal forlate leirplassen slik man finner den. Men hva skal man gjøre når leirplassen ser ut som et lite helvete allerede når man skal slå leir?
Basal speiderlære forteller oss at man skal forlate leirplassen slik man finner den. Men hva skal man gjøre når leirplassen ser ut som et lite helvete allerede når man skal slå leir?
Vi ser stadig selskaper med profilerte bærekraftssjefer som likevel havner i hardt bærekraftsvær. Er det på tide å la rollen dø? Det skriver Lars Jacob Tynes Pedersen, Sveinung Jørgensen og Svein Roger Selle.
Det blir sagt at rapporteringskravene på bærekraftsfeltet gjør at bedrifter må forberede seg på å være nakne, for økte krav om åpenhet gjør at fotavtrykkene deres blir mer og mer synlige, skriver Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen.
Mari Larsen Sæther (26) har en mor som med glede fjerner søppel fra gata og en far som lærte henne å reparere framfor å kjøpe nytt. Nå er hun forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet Carrot.
Under fotball-VM i vinter så vi hvordan japanske tilskuere ble igjen etter kampen for å rydde tribunene. Er det mulig å få til det samme her hjemme i Norge og resten av verden?
Bærekraftfeltet er i utvikling. Gamle sannheter må avlæres. Og bærekraft kan ikke lenger være en enkeltpersons ansvar. Samtidig er ryktene om bærekraftsjefens død sterkt overdrevet!
Unge ønsker å leve klimavennlig, men er ikke villig til å gi opp ferie-flyreiser, viser studie fra NHH og UiB.
Kan det tenkes at kombinasjonen av to tidligere upopulære fenomener – pyrolyse og kull – kan være en av løsningene på industriens klimaproblem?
Det sies ofte at ekte bærekraftsforbedringer krever at bedriftene endrer forretningsmodellene sine. Men hva er egentlig en forretningsmodell, og hvorfor er de så viktige i et bærekraftsperspektiv?
Vi kommer ikke til å se like store prisøkninger på mat framover, mener ekspertene som deltok på årets FOOD-konferanse i regi av NHH.
Bærekraftsfolk må bli bedre på å fortelle historier som skaper oppslutning. For til tross for rapporter om klimaforandringer, moderne slaveri og arts- og økosystemkollaps, ser vi ikke de nødvendige endringene. Kanskje må det en solid dose populisme til for å mobilisere til handling?
NHH-forskerne Geir Drage Berentsen og Håkon Otneim vil bruke statistikk for å hjelpe næringslivet å tilpasse seg et klima i rask endring.
En av de viktige grunnene til at vi står overfor et bærekraftsproblem, er at det har vært - og er - for billig å kaste, forsøple og forurense. Men nå strammes det til, og i flere og flere sammenhenger settes det i sving betalingsløsninger som gjør det lønnsomt å behandle avfallet vårt som ressurser. Og det viser seg at når den som kaster betaler, er de villige til å endre atferd.
Rasmus Noss Bang disputerer for PhD-graden ved NHH 9. februar 2023 med avhandlingen «Four Essays in Natural Resource Economics: Dynamic Modeling of Renewable and Nonrenewable Marine Resources».
B-ordet, bærekraft, har et imageproblem, og vi blir ofte spurt hvorfor bærekraft og ESG er så upopulært og kontroversielt, skriver NHH-forskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob T. Pedersen i Teknisk Ukeblad.
I uminnelige tider har vi designet produktene og forretningsmodellene våre på en måte som motiverer både kunder og bedrifter til å forbruke mye, kaste mye og bevare lite. Overgangen til en sirkulær økonomi vil kreve massiv redesign av både produkter og forretningsmodeller.
NHH har lagt ut nettkurset «Business Models for Sustainability» i en såkalt MOOC. Det er gratis og tilgjengelig for alle interesserte.
Hussnain Bashir disputerer for PhD-graden ved NHH 5. desember 2022 med avhandlingen «Experiments in Sustainable Business».
Det hevdes at når man står med dritt opp til halsen, så lønner det seg ikke å henge med hodet. Men er det nok å holde hodet høyt når dritten bare fortsetter å stige? Og hva gjør du og din virksomhet for å bidra til en bærekraftig fremtid?
Bærekraftsrapportering er en viktig del av bærekraftsarbeidet, og lite hadde hadde gledet oss mer enn hvis vi kunne rapportert oss ut av krisen. Men langt viktigere er det å finne nye måter å forstå og løse problemene på – slik at man faktisk har noe å skrive hjem om i rapportene.
Bedrifter som benytter digitale innovasjoner til å utvikle og iverksette bærekraftsinnovasjoner, lykkes bedre og er mer innovative, i kundenes øyne, enn bedrifter som kun prioriterer enten bærekraft eller digitalisering.
Bærekraft og bærekraftig business er langt fra ferdig snakka. Snarere er det nå samtalene bør begynne. For det er ikke slik at det er for mye prat om bærekraft. Det er for lite prat - og prat fører til resultat!
I statsråd i dag er det oppnevnt et naturrisikoutvalg, som skal utrede hvordan norsk næringsliv påvirkes av natur som forsvinner. NHH-forsker Aksel Mjøs skal lede utvalget.
Lars Jacob Tynes Pedersen har fått opprykk til professor. – NHH har gitt meg frihet til å jobbe med prosjekter jeg tror på, ressurser til å lykkes med dem, og støtte i stort og smått, sier Pedersen.
Med «Sweet Dreams Hotel» og «Youthscape» kosmetikk – begge fiktive – fant forskerne svaret: Bærekraftsforbedringer gjør bedrifter mer tillitvekkende. De oppfattes som mer innovative, og kundene føler seg mer knyttet til dem.
Den ene er opptatt av forbrukeratferd. Den andre vil bruke 1000 mrd kroner på industri- og innovasjonsprosjekter gjennom et nytt investeringsfond. Begge deltok på NHH Vårkonferansen.
Tesla ble nylig tatt ut av S&Ps bærekraftsindeks, mens ExxonMobil beholder plassen sin. Paradokset illustrerer to av fallgruvene ved aksjemarkedets bærekraftsrangeringer, skriver Ibrahim Pelja i DN.
Siv E. Rosendahl Skard og Hallgeir Sjåstad har fått opprykk til professor. Begge er forskere ved Institutt for strategi og ledelse, NHH.
Objektiv kunnskap fører ikke til handling, skriver NHH-forsker Margrete Dyvik Cardona i Klassekampen.
Returandelen er netthandelens uløste klimaproblem. Schibsteds nye returvareselskap, Turnr, er som hostesaft mot lungekreft, skriver Tor W. Andreassen i DN.
Bærekraftsjefer blir ansatt i fleng og selskapene overbyr kundene med grønne løsninger. Men vet vi egentlig hva som er bærekraftig og hvilke aktiviteter som faktisk nytter?
Natalie Hellesø Milde (29) fikk jobb i Berlin etter Innovation School. – Stadig flere studenter ønsker å jobbe utenfor landets grenser, sier prorektor for utdanning, Stig Tenold.
ESG-rapportering er avgjørende for kunne ta reelle steg mot en bærekraftig framtid, mener NHH-forskerne Hussnain Bashir og Ibrahim Pelja. Med ekspertise i finans og bærekraft, har de startet opp masterkurset «Sustainability and ESG Reporting».
Bærekraft og tillit går hånd i hånd. Nortura må bytte ut reklamekampanjer med dokumentasjon, skriver PhD-kandidat Anna Eitrem i DN.
Maria Fjogstad (24) sitt store engasjement i studentgruppen Green Team har blitt lagt merke til. I tillegg til økonomistudier, går hun på rettsvitenskap og driver språkkafé for flyktninger.
Skal Trygve Slagsvold Vedum nedkjempes, bør det være i åpent landskap, skriver Victor D. Norman i DN.
Bedrifter som leverer på bærekraftige innovasjoner blir belønnet med flere nye kunder og økt lojalitet fra eksisterende, viser ny studie.
Skal bare lønnsomme ESG-tiltak vektlegges, eller også de som forbedrer samfunn og miljø, spør NHH-forskerne Sveinung Jørgensen, Lars Jacob Tynes Pedersen og Aksel Mjøs i Finansavisen.
Ny rapport fra Sustainability Hub Norway viser at norsk næringsliv har kritisk mangel på kompetanse og helhetlig tilnærming til bærekraft. Analysen er gjennomført i samarbeid med NHH-forskere.
Kunder, myndigheter, og investorer krever mer bærekraft. Forsøk på grønnvasking blir gjennomskuet, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.
Hvordan kan vi slanke, bremse og lukke økonomien, spør NHH-forskerne Lars J. Tynes Pedersen og Sveinung Jørgensen i Teknisk Ukeblad.
Studie viser at kunder forventer at enkelte «grønne» produkter er mindre effektive. Spørsmålet er om koronakrisen forsterker at bærekraftige alternativer velges bort, sier NHH-forsker.
En del bærekraftige produkter har lav appell, fordi vi ikke stoler på at innholdet har god nok effekt. Med koronatrusselen er det kanskje noen som ikke våger seg på økologisk og bærekraftig håndsprit?
Flere store arbeidsgivere har kuttet sine internship-programmer denne sommeren. To NHH-ere er blant de 30 som sikret seg plass i Statsbygg blant 1110 søkere.
Selv om tidligere NHH-student Jens Aas ennå ikke har fylt 30 år, har han jobbet med bærekraft på tre ulike kontinenter.
Lavere pris er ikke et godt virkemiddel for å lokke flere til å reise kollektivt, i hvert fall ikke på kort sikt, viser masteroppgave fra NHH.
Finn.no er årets nykommer og Stormberg er den fremste på sosial innovasjon, viser Norsk Innovasjonsindeks 2019.
Hvordan kan varehandelen bidra for å få ned plastforbruket? NHH-forskere skal finne svar.
Den tidligere NHH-studenten Francesca Accerbi dro fra en liten landsby ved kysten i Liguria i Nord-Italia og endte opp i hovedkvarteret til Orkla.
NHH gir ansatte veldedighetsgavekort hvor de selv kan velge hvilket formål de ønsker å støtte. – Vi ønsker å bidra til mindre svinn og støtte gode formål, sier rektor Øystein Thøgersen.
Det er én spesiell ting som gjør Stine Vintervoll ekstra glad: NHH-studenter med miljøengasjement.
Ingrid Gaarder Harsheim og Vilde Nakkim har vunnet 15 000 kr, etter å ha fått Institutt for samfunnsøkonomi sin pris for årets beste masteroppgave.
Oljeselskaper snakker om klimaendringer ulikt, viser ny studie. Equinor knytter klimaendringer til innovasjon, men legger vekt på at omstillingen vil ta tid.
Debatt om norske leiarar, Forsker Grand Prix og foredrag til unge om berekraftig forbruk. NHH har deltatt på Forskningsdagene.
Heksejakt hjalp like lite under den lille istid som bilistjakt og vegetarkost gjør mot vår tids klimautfordringer, skriver Victor D. Norman i Dagens Næringsliv.
Finans kan løse klimakrisen – men kan også gjøre vondt verre, skriver professor Trond Døskeland i Dagens Næringsliv.
NHH skal bidra til mer faktabasert formidling om klimaendringer og energiomstilling. Nå går høyskolen inn i et samarbeid med Norsk klimastiftelse.
Bompengeopprøret ser ut til å være en stor overraskelse for politikerne. De bør tenke nytt, om behovet og om hvem som skal betale for gildet.
Finansanalytikeren utfordret shippingaktører på konferanse i Bergen. – Bransjen må tenke nytt og ta ansvar for å utvikle bærekraftige løsninger. Dere kan ikke vente. Endring må skje og tiltak må komme nå, sa hun.
NHH og HINN får millionstøtte til nytt miljøprosjekt. – Forskningen skal bidra til at vi kutter plast, øker resirkuleringen og at vi spiser mer miljøvennlig mat, sier NHH-forsker.
Både hensynet til kraftforsyning, kostnader og naturen tilsier at vi bør vente til havvindkraft blir lønnsom.
Aktører innen private equity har alle muligheter til å bidra til den grønne omstillingen og samtidig tjene gode penger på det.
Gode utsikter for havvind og irreversible kostnader for landvind gir grunn til å velge en skrittvis utbygging av landvind i Norge. Å vente kan være verdifullt.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen åpner Food-konferansen i Oslo 12. mars. Arrangementet samler aktører fra dagligvarebransjen til samtaler om produktivitet og bærekraft.
– Finansbransjen kan ikke være likegyldig til klimaendringene. PE-selskaper bør ta en enda mer aktiv rolle i utviklingen av et grønnere Norge, sier finansforsker Carsten Bienz.
Stadig flere vil investere i bærekraftige prosjekter gjennom folkefinansiering. – Det gir muligheter for gründere, skriver NHH-professor Ingeborg A. Kleppe.
Tre NHH-forskarar har fått ein halv mill. kroner til eit forprosjekt om sirkulær økonomi og grøn kundeåtferd. Denne veka var dei på kick-off hjå Orkla, som er samarbeidspartnar.
Kloden koker, havet oversvømmes av plast og ferskvann er blitt en mangelvare. Er næringslivet virkelig løsningen på disse problemene?
Bedrifter som skal være rustet for fremtiden, er nødt til å løse plastproblemene på smarte måter.
Store norske selskaper er nå på jakt etter løsninger som gir minde plastbruk og høyere gjenvinningsgrad. Tre NHH-forskere skal hjelpe dem på veien til en litt grønnere framtid.
Nyt late sommerdager med Pedersen & Jørgensen!
Er det en bærekraftig butikk om de tilbyr deg et par økologiske varer? Nei, så enkelt er det selvsagt ikke.
Tidligere NHH-student Anita Bui åpnet i høst zero waste-kolonialen Råvarene i Bergen. − De tester ut en ny forretningsmodell, sier Lars Jacob Tynes Pedersen.
FIBE 2017: «Creating value in changing landscapes» er i gang. Konferansen har blitt den viktigste møteplassen for bedriftsøkonomisk forskning - i regi av NHH.
Mer skipstrafikk gjennom Arktis kan gi store økonomiske og klimamessige besparelser, men risikoen er høy, skriver NHH-professor Linda Nøstbakken og marinbiolog Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet.
Med et masterkurs om bærekraftige forretningsmodeller er NHH nok en gang nominert til pris for god utdanningskvalitet.
Linda Nøstbakken er NHHs nye professor. Hun er professor i ressursøkonomi.
Nå har det blitt «oppdaget» at det er palmeolje i «norsk» diesel. Ingen bør overraskes, bare noen få bør forferdes, skriver professor Gunnar S. Eskeland.
Ordningene med minstepris fører til juks i fiskerinæringen. Myndighetene bør se på andre tiltak som kan hjelpe mindre fartøy, skriver førsteamanuensis Linda Nøstbakken og SNF-forskerne Nils Arne Ekerhovd og Frode Skjeret
Patrick André Narbel disputerer for doktorgraden ved Norges Handelshøyskole tirsdag 10. juni med avhandlingen Essays in Renewable Energy Economics.
Stadig flere økonomer er kritiske til den rådende klimapolitikken og mener at Norge må vurdere å la oljen ligge. - Jeg mener dette er eksplosivt, fordi Norge har gjort seg avhengige av oljepengene, sier professor Gunnar S. Eskeland.
Evna naturen har til å ta opp CO2, er lågare enn tidlegare analysar har komme fram til. Tre NHH-forskarar har utvikla ein modell som bereknar kor store CO2-utslepp naturen toler. Jo seinare vi set inn klimatiltak, dess dyrare blir det.
Det var under et symposium for hvalfangsthistorisk forskning at professor Bjørn L. Basberg fra Norges Handelshøyskole ble tildelt en pris for sin forskning innen hvalfangsthistorie.
Per Sandberg disputerer for doktorgraden ved Norges Handelshøyskole fredag 13. januar med avhandlingen "Some economic aspects of relevance for harvest rules for marine fish stocks".