Var på vei inn i konsulentbransjen – valgte startup

Bilde av Mari Larsen Sæther. Foto: Hallvard Lyssand
BÆREKRAFT: – Jeg drømmer om å en dag starte noe selv igjen. En sirkulær økonomi er helt essensielt for å skape en bærekraftig verden, og vi har fortsatt en lang vei å gå, sier NHH-er Mari Larsen Sæther. Foto: Hallvard Lyssand
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

26. juni 2023 14:57

Var på vei inn i konsulentbransjen – valgte startup

Mari Larsen Sæther (26) har en mor som med glede fjerner søppel fra gata og en far som lærte henne å reparere framfor å kjøpe nytt. Nå er hun forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet Carrot.

– Jeg ble tidlig interessert i søppel. Det å se de store avfallsfjellene på miljøstasjonen i Ålesund, hadde også en stor innvirkning på meg. Det fikk meg til å innse at avfallsproblemet er enormt – og samtidig; noe jeg ønsker å bidra til å løse.

Det sier NHH-er Mari Larsen Sæther (26). Hun jobber som forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet Carrot, som samler avfallsdata fra husholdninger og bedrifter. De er i dialog med aktører i utlandet, og rigger seg for internasjonal skalering.

belønner kunder

Sæther forteller at det er få som har et bevisst forhold til hvor mye søppel de kaster i dag, men ved å bruke Carrot-appen, kan de følge med på egen utvikling og sammenligne seg med andre. 

– Når vi vet hvem som kaster hva, er det mulig å gi dem belønninger for god kildesortering. Rett og slett at de får en gulrot! Bedrifter kan også bruke resultatene inn i bærekraftsrapportering, og på den måten kommunisere redusert klimafotavtrykk knyttet til avfall.

Sæther forteller at jobben er krevende: 

– Vi skaper løsninger for en grønnere framtid, men det er jo fortsatt mange som ikke har den tankegangen enda. Stadig flere begynner imidlertid å forstå at det er alvor - og ikke bare «trendy», sier hun, og utdyper: 

– EU og regjeringen stiller strengere krav til sortering, resirkulering og rapportering. Det ventes en kraftig økning i prisen for å kaste restavfall gjennom høyere CO2-avgift. Kunder og investorer velger de mest ansvarlige aktørene. Vi tror at det vil lønne seg for de bedriftene som tar grep før kravene treffer – «be sustainable or die!»

Les også:

Bilde av venninnene Hanna Skirstad Grini og Julie Nærestad. Foto: Helge Skodvin

Takk for alt, NHH!

Over 400 ferske siviløkonomer møtte spent opp til årets avslutningsmarkering. – Jeg har hatt fem fantastiske år, sier Hanna Skirstad Grini (24).
Rektor Øystein Thøgersen i dialog med Mai Vik frå AFF, Mari Larsen Sæther i Carrot og NHH-student Maria Fjogstad. Foto: Helge Skodvin
HOLDT FOREDRAG: Mari Larsen Sæther var i mai tilbake på NHH. Der snakket hun om hvorfor europeiske utdanningsinstitusjoner bør være i frontlinjen for den grønne omstillingen. Bildet er fra Vårkonferansen. F.v. Mai Vik frå AFF, Mari Larsen Sæther, NHH-student Maria Fjogstad og rektor Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin

– gi rom for å leke

I mai var Sæther tilbake på NHH for å delta på ENGAGE.EU-arrangementet «Sustainability and societal challenges – can we walk the talk?». Der snakket hun om hvorfor europeiske utdanningsinstitusjoner bør være i frontlinjen for den grønne omstillingen – og hva hun mener kreves av dem. ENGAGE.EU er en europeisk universitetsallianse, der NHH er det eneste norske medlemmet. 

– Vi har fortsatt ikke svarene på hvordan vi skal håndtere den grønne omstillingen. Gi studenter rom for å leke, utforske og finne svar på tvers av fagområder. Utfordringene vi står overfor krever mer enn modeller og «ferdige» svar som vi kan sette to streker under, sa hun.

Sæther var tydelig på ansvaret til utdanningsinstitusjonene:

– Vi må skape bærekraftige løsninger for morgendagen, og da trenger vi flere entreprenører. Vi kan ikke vente på at de store gigantene skal utvikle seg. NHH har et ansvar for å skape kultur og rom for innovasjon – og jeg oppfordrer studenter til å satse på sine prosjekter allerede i studietiden. Hvorfor vente ti år?

Den tidligere NHH-studenten forteller at hun egentlig var på vei inn i konsulentbransjen. Hun fikk tilbud om jobb i bærekraftsavdelingen hos en av «de fire store» ett år før hun var ferdig med studiene.

Det var hennes nåværende arbeidsplass som fikk henne til å endre kurs, som på det tidspunktet var en deltidsjobb ved siden av studiene. 

LES OGSÅ:

Bilde av Vilde Glesnes. Foto: Joachim Fleischer / Normann Fleischer AS - for Jefferson Wells

NHH-kandidater aldri vært mer ettertraktet

Vilde Glesnes (24) tok mastergraden under korona – fikk jobb mens hun ennå var student. 98 prosent av NHHs siste masterkull – som er i jobb – har relevant arbeid.

Gründer som 16-åring

Selv om Sæther kun er 26 år, har hun snart tiårsjubileum for selskapet sitt «Lett på kroken». Som navnet tilsier handler det om en «krok» – og den røde tråden i saken – det handler om søppel.

Forretningsideen og selskapet ble utviklet da hun og med-gründerne Ruth Søyset Jensen og Anna Fiskerstrand Bergsjø gikk på Ålesund videregående skole. De så seg lei av at plastemballasje-posene blåste av gårde og spredte seg i naturen. Resultatet ble en krok som festet på søppeldunkens håndtak.

– Det var veldig gøy å utvikle en enkel løsning på et komplekst problem. Vi lærte i praksis hvordan det er å starte sitt eget selskap.

– Hvordan går det med selskapet nå, da?

– Det ruller og går fortsatt, sier hun med et smil.

Les tidligere sak om lett på kroken (2019):

Tar opp kampen mot renovasjonsgigant

NHH-studentene satset 100.000 kroner fra egen lomme på gründeridé. Nå møter de hard konkurranse fra renovasjonsbransjen.

Kåret til ledestjerNe

Den engasjerte sunnmøringen er en kjent skikkelse på NHH. Hun har av forelesere blitt beskrevet som en dyktig og engasjert student, hun har tidligere sittet i styret til handelshøyskolen og i studentforeningens øverste organ –  Kjernestyret.

I 2021 ble hun kåret til «ledestjerne» av Dagens Næringsliv. Det er en utmerkelse som gis til 30 personer under 30 år, som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper. Hun er også på Ferd’s list 2022», som gis til inspirerende unge entreprenører og ledere.

– Du har fått til mye i ung alder. Hvor går veien videre?

– Jeg drømmer om å en dag starte noe selv igjen. En sirkulær økonomi er helt essensielt for å skape en bærekraftig verden, og vi har fortsatt en lang vei å gå. Jeg holder mulighetene åpne og trives svært godt der jeg er nå. Det jeg vet sikkert er at det er avfallsproblemet jeg skal bidra til å løse!