Fremmer bærekraft med IT

Francesca Accerbi. Foto: Ove Sjøstrøm
DRØMMEJOBB ETTER NHH: Francesca Accerbi utvikler og iverksetter en bærekraftstrategi for Orkla IT. Hun jobber også i avdelingen for datasikkerhet. Foto: Ove Sjøstrøm
NHH Av Ove Sjøstrøm

3. januar 2020 13:37

Fremmer bærekraft med IT

Den tidligere NHH-studenten Francesca Accerbi dro fra en liten landsby ved kysten i Liguria i Nord-Italia og endte opp i hovedkvarteret til Orkla.

Fracesca Accerbi. Foto
BRENNER FOR BÆREKRAFT: – Du må brenne for noe og ha den gode magefølelsen for det du gjør. Ingenting slår engasjement når du skal tilegne deg ny kunnskap, sier Francesca Accerbi. Foto: Ove Sjøstrøm

– Jeg elsker Norge! Spesielt den behagelige temperaturen om sommeren. Jeg er nok blitt en klimaflyktning, sier Francesca Accerbi og ler. Hun snakker flytende norsk over kafébordet i Orkla-hovedkvarteret på Skøyen i Oslo.

IT og bærekraft

Accerbi tok en bachelor på prestisjetunge Bocconi i Milano før hun satte kursen mot Norge og NHH i 2016. Her tok hun en dobbelgrad med CEMS Master in International Management og en master i Strategi og ledelse.

I dag jobber hun i Orkla-konsernet.

– Jeg ble kjent med Orkla gjennom NHH da jeg var så heldig å få et internship i fjor innen bærekraft. Det ga mersmak, sier hun.

Accerbi søkte jobb i Orkla etter masteren, og endte opp i konsernets eget IT-selskap, Orkla IT, som såkalt Young Professional.

Fikk drømmejobben

Jobben hennes innebærer å utvikle og iverksette en bærekraftstrategi for Orkla IT. Hun jobber også i avdelingen for datasikkerhet.

– Masteroppgaven min på NHH handlet om hvordan man kan kommunisere bærekraft ved hjelp av virtuell virkelighet. Så jeg var allerede klar over potensialet som IT og teknologi har for å hjelpe selskaper til å nå ulike bærekraftsmål, før jeg fikk jobb i Orkla, sier hun og legger til:

– Men når det gjelder informasjonssikkerhet, er det noe helt nytt for meg.  Jeg synes at det er veldig spennende å få mulighet til å lære et nytt fagfelt.

– Du trives hos Orkla?

– Ja, jeg får stadig nye utfordringer og lærer noe nytt hele tiden. Selv om utdanningen fra NHH har åpnet mange dører for meg, har jeg i tillegg hatt litt flaks. Jeg har vært på riktig sted og til riktig tid når det gjelder å få drømmejobben.

– Velg med hjertet

Accerbi er ikke i tvil om hva som skal til for å lykkes både under studiene og når du skal søke jobb.

– Du må brenne for noe og ha den gode magefølelsen for det du gjør. Ingenting slår engasjement når du skal tilegne deg ny kunnskap. I tillegg er det viktig å velge fag med hjertet.

– Hvor kommer interessen din for bærekraft fra?

– Jeg elsker naturen. Hjemme i Italia er mor birøkter, og jeg lærte tidlig å ta vare på naturen. Det er kanskje derfor jeg er så opptatt av å finne en mening med alt jeg gjør. Å drive med noe som utgjør en forskjell, er viktig for meg, sier hun og fortsetter:

– I tillegg er jeg lidenskapelig opptatt av næringslivet, og jeg synes at det er utrolig givende å skape vekst ved å drive med noe som har en verdi for både miljøet og samfunnet. Selv om det er viktig å ta ansvar for sitt eget miljøfotavtrykk, så er det enda mer spennende å se bærekraft som en forretningsmulighet. Bærekraft lønner seg.

Les også:

Brenner for bærekraft

Det er én spesiell ting som gjør Stine Vintervoll ekstra glad: NHH-studenter med miljøengasjement.

Pugget norske gloser

Accerbi lærte seg norsk i løpet av én intensiv sommer i 2018.

– Nøkkelen for en utlending som vil satse på jobbmarkedet i Norge, i tillegg til utdanning, er selvfølgelig språket, sier hun og slår fast:

– Hemmeligheten er å sette av tid hvor du bare lærer språk. De første årene hadde jeg bare fire norske ord i vokabularet: «tusen takk, øl og kvittering». Men sommeren 2018 pugget jeg gloser og snakket norsk 8-10 timer hver dag. Det ga resultater.

– Blir du i Norge?

– Absolutt. Det er en no-brainer! Jeg har ingen planer om å flytte på meg. Både jobben og opplevelsen av Norge er helt topp.

– Helt til slutt. Hva synes du om pizza Grandiosa?

– Ha, ha, ha! Som italiener, er jeg faktisk positivt overrasket. Jeg synes den smaker godt!

Les mer om studier på NHH

Les også:

Utvikler skoleapp ved siden av masterstudier

Gründer og masterstudent Jens Aarre Seip ønsker å gjøre matte- og statistikkhjelp mer tilgjengelig. Nå skal Norges største private videregående skole teste ut appen, SnapMentor.

Tok internasjonal elitemaster – nå PR-leder i NORLA

Rekordmange studenter tar CEMS-master ved NHH. For Sunniva Adam bidro graden til jobb som PR-leder for Norges største kultureksportprosjekt.