– Bare å kaste seg ut i det

Bilde fra reiser til Frankrike; bilde av bibliotek og solskinnsdag der folk koser seg. To bilder av Ingrid Emilie Flessum Ringstad. Foto: privat
– Dersom du liker å skrive masteroppgave, så bør du vurdere å bli stipendiat. Det gir en veldig god indikasjon på om du kommer til å trives eller ikke, sier doktorgradsstipendiat Ingrid Emilie Flessum Ringstad. Hun fremhever også de internasjonale mulighetene. Bildene er fra reiser til Frankrike. Foto: privat
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

21. desember 2023 16:31

– Bare å kaste seg ut i det

Ingrid Emilie Flessum Ringstad (28) fra Larvik har alltid hatt høye ambisjoner, men doktorgrad tenkte hun ikke på før hun ble masterstudent.

– Det beste må være fleksibilitet og at jeg styrer dagen min helt selv, sier Ingrid Emilie Flessum Ringstad (28) fra Larvik.   

Hun er stipendiat ved Institutt for foretaksøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH), og er nå på sitt tredje av totalt fire år.

– Hvis du føler at du ikke har dagen, så må du ikke være på kontoret. I sommer gikk jeg for eksempel på Vidden en dag og koblet helt av. Det er vanskeligere å få til i «vanlig» arbeidsliv. Timene jobbet jeg raskt inn igjen, og jeg merket jeg kjente meg mye klarere i hodet.  

– Om jeg ikke blir ferdig (med doktorgraden, red.anm.), er det mitt problem, sier hun med et smil.  

Topp tre spørsmål Ringstad får om hvordan det er å være stipendiat

  1. Er det ikke sykt mye jobb og ingen fritid?
    Det er mye jobb, men ikke mer enn en «vanlig jobb». Du har stor fleksibilitet, og bestemmer arbeidshverdagen din selv. Jeg har absolutt et liv utenom med mange ulike hobbyer og interesser. Denne høsten har jeg for eksempel lært meg å fremkalle analoge bilder.
     
  2. Hvordan er det sosiale miljøet?
    Det er veldig bra! Vi er ikke en gjeng med deprimerte forskere som sitter under pulten vår. Vi finner på mye gøy, og alle er hyggelige og imøtekommende – enten det er stipendiater, postdoktorer eller travle og fremgangsrike professorer. 
     
  3. Er ikke lønnen dårlig?
    Jeg har råd til det jeg vil, og det jeg trenger for å leve et godt normalt voksenliv. I tillegg vet at jeg med svært høy sannsynlighet vil få en enda bedre og konkurransedyktig lønn når doktorgraden er i boks. 
     

– Alltid mer du kan gjøre 

Ringstad er også NHH-ambassadør der hun chatter og skriver blogginnlegg om hvordan det er å være stipendiat. Det hun får flest spørsmål om er balansen mellom jobb og fritid, det sosiale miljøet og lønn.  

  • Se svarene hennes i faktaboks

NHH-stipendiaten sier hun tidlig fikk beskjed fra veileder om å skaffe seg en hobby, om hun ikke hadde det fra før.  

– Det er jo den kjente følelsen av at du alltid skulle gjort mer – at det alltid er noe som venter eller noe du kan gjøre bedre. 

For Ringstad har trening vært «redningen» for å få tankene vekk fra oppgaveskriving.

– Jeg går mye på fjellet eller på «Barry's». Samtidig finner jeg mye glede i å lese bøker eller gjennom reising.  

Les Ringstads tidligere blogginnlegg der hun fremhever verdien av forskningsopphold i utlandet og få internasjonal erfaring: 

Stipendiat og globetrotter

Ingrid Emilie Flessum Ringstad og kjærest i byfjellene i Bergen. Foto: privat
FIKK BESKJED OM Å SKAFFE SEG EN HOBBY: – Det er jo den kjente følelsen av at du alltid skulle gjort mer – at det alltid er noe som venter eller noe du kan gjøre bedre, sier Ringstad. Byfjellene blir hyppig brukt som energipåfyll i hverdagen. Foto: privat

Harvard eller NHH?  

Larvikeren beskriver seg selv som en «nerd» i positiv forstand, som alltid har elsket realfag. I en engelskinnlevering tidlig på ungdomsskolen skrev hun at fremtidens Emilie kom til å studere på Harvard.  

– Det stod ikke på ambisjonene. Det var Legally Blond som inspirerte meg, sier hun og ler litt.  

Da hun gikk på videregående, var planen å bli lege, men etter en sommer i Zimbabwe i 2013 der hun hjalp til på medisinske klinikker gjennom Alert Zimbabwe, la hun det på hylla. Hun fant raskt ut at hun ikke tåler blod.  

– Da måtte jeg gå tilbake til hva jeg var god på og trivdes med, og det var tall og realfag, men det var også en viss interesse for samfunnsfag. Dermed ble økonomi brått det studiet som passet mest med mine interesser – og NHH var da førstevalget.

Les tidligere blogginnlegg fra ringstad: 

SKILL DEG UT MED EN DOKTORGRAD

TI TIPS TIL DEG SOM VURDERER Å TA EN PHD

Fikk en tydelig beskjed  

Det var som masterstudent at Ringstad begynte å snuse på å ta en doktorgrad. 

– Jeg tvilte på meg selv som student de første årene, og var usikker på om jeg var smart nok til å gjøre suksess med studiet. Etter at jeg begynte på master, gikk alt bedre. Jeg pugget faktisk mindre, men fikk bedre resultater. Jeg fant min rytme og min fagnisje.   

I 2019 år tok hun et internship i OECD i Paris. Ringstad følte seg hjemme med en gang, og likte det sterke faglige og akademiske miljøet. Hun fikk også her en tydelig beskjed:  

– En kollega, og min nærmeste sjef, sa at om jeg ville ha fast jobb, så burde jeg ha en doktorgrad slik som 95 prosent av de på avdelingen hadde.  

Bildedryss fra Frankrike fra Ringstad, bla. fra museum og biltur. Foto: privat
KJÆREST I PARIS: – Han er også villig til å flytte på seg, og det er jeg også, så hvem vet hva fremtiden bringer? sier Ringstad. Bildedryss fra turer til Frankrike. Foto: privat

Les også (blogginnlegg):

Hater eksamen, men valgte PhD

– Det trigget meg 

Internshipet tok hun samme semester som hun skrev masteroppgave. Den handlet om råvarepriser og avskoging i Amazonas. Spesialiseringen var innen energi, naturressurser og miljø (ENE).  

– Jeg trivdes kjempegodt med å skrive master, og det var nok mitt mest givende semester. Selv om det var hektisk med både internship og masteroppgave, bidro begge deler til å trigge meg. Jeg har alltid likt «nerdete fag», men det var da jeg virkelig fikk øynene opp for at en doktorgrad kanskje var noe for meg.

Måler miljøpolitisk usikkerhet i Norge

Ringstad forstår at mange er usikre på om stipendiatlivet er riktig vei å gå, men har ett godt råd:  

– Dersom du liker å skrive masteroppgave, så bør du vurdere å bli stipendiat. Det gir en veldig god indikasjon på om du kommer til å trives eller ikke.   

Ringstad skriver på en avhandling i krysning mellom miljøøkonomi, bærekraftig finans og politikk. For tiden jobber hun med å lage en indeks som måler miljøpolitisk usikkerhet i Norge, inspirert av arbeidet som praktikant hos OECD. Ideen er å kunne bruke denne i flere av prosjektene hun har gående for tiden.

– Jeg ønsker å forske på noe som er samfunnsnyttig, gjerne noe som har verdi for både akademia og næringslivet. 

Les også:

Bilde av Mari Walde og flere andre studentambassadører foran NHH. Foto: Helge Skodvin

Bli kjent med NHHs studentambassadører

I vinter skal NHHs ivrige studentambassadører besøke flere videregående skoler rundt om i landet. Les om hvorfor de valgte akkurat NHH – og hvilket råd de ville gitt til sitt «gamle jeg».

FANT KJÆRLIGHETEN I NORMANDIE

28-åringen holder dørene åpne for ulike karrierer.

– En doktorgrad kommer godt med uansett. Det er vanskelig å vite nå hvilken vei jeg vil gå. Så langt i livet har jeg kastet meg på muligheter jeg har fått, og det kommer jeg til å fortsette med, sier hun, og legger til:  

– Det som er sikkert, er at jeg kommer til å ha en jobb med internasjonale muligheter – enten jeg bor utenlands eller i Norge. 

Hennes store kjærlighet gjennom syv år bor sentralt i Paris.  

– Han er også villig til å flytte på seg, og det er jeg også, så hvem vet hva fremtiden bringer?