Bærekraftsekspert blitt NHH-professor

Lars Jacob Tynes Pedersen
Lars Jacob Tynes Pedersen (42) har fått opprykk til professor. – Det er selvsagt hyggelig å få anerkjennelse for arbeidet som forsker og underviser, men først og fremst er det en påminnelse om hvor heldig jeg er som får lov til å vie dagene mine til å arbeide med viktige og spennende spørsmål. Foto: Ingunn Gjærde
Av Ingunn Gjærde

22. juni 2022 09:40

Bærekraftsekspert blitt NHH-professor

Lars Jacob Tynes Pedersen har fått opprykk til professor. – NHH har gitt meg frihet til å jobbe med prosjekter jeg tror på, ressurser til å lykkes med dem, og støtte i stort og smått, sier Pedersen.

Lars Jacob Tynes Pedersen fikk opprykk til professor ved NHH denne uken – og blomster fra rektor Øystein Thøgersen.
Lars Jacob Tynes Pedersen fikk opprykk til professor ved NHH denne uken – og blomster fra rektor Øystein Thøgersen. Foto: Ingunn Gjærde

Lars Jacob Tynes Pedersen (42), en aktiv forsker og forskningsformidler ved NHH, har fått opprykk til professor. Han er ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap. Mange kjenner ham fra forrykende taler på konferanser, lest kronikkene hans – eller hørt podkastene som han og NHH-forsker Sveinung Jørgensen deler i serien Bærekraftseventyr.

– Det er selvsagt hyggelig å få anerkjennelse for arbeidet sitt som forsker og underviser, men først og fremst er det en påminnelse om hvor heldig jeg er som får lov til å vie dagene mine til å arbeide med viktige og spennende spørsmål sammen med supre folk som brenner for de samme temaene, sier Pedersen.

Lars Jacob Tynes Pedersen fikk i 2009 sin doktorgrad ved NHH. Pedersen forsker innen feltet bærekraftige forretningsmodeller. Hans andre hovedområde innen forskning er naturlige felteksperimenter på økonomisk beslutningstaking, med spesiell vekt på sosial og/eller miljømessig atferd.

– Veien til professoropprykk har vært en fornøyelse, fordi jeg er omgitt av flinke og hyggelige folk som gjør det gøy og motiverende å jobbe.

folk, lisa fotios, pexels.

Stoler vi mer på de bærekraftige bedriftene?

Med «Sweet Dreams Hotel» og «Youthscape» kosmetikk – begge fiktive – fant forskerne svaret: Bærekraftsforbedringer gjør bedrifter mer tillitvekkende. De oppfattes som mer innovative, og kundene føler seg mer knyttet til dem.
På forelesning (fra venstre) på NHHE-programmet «Sustainable business strategy»: Heidi Lyngstad, Danat A. Zeray Tekie, Pernille Orderud og Maiken Moe. – De to første digitale samlingene gikk overraskende bra, men det er befriende å møtes fysisk igjen, sier Tekie. Foto: Helge Skodvin

– Bærekraftige forretningsmodeller trenger kunnskap

For mange virksomheter handler bærekraft om å skaffe konkret kunnskap for å utvikle nye og lønnsomme forretningsmodeller. Det første kullet på bærekraftsprogrammet hos NHH Executive har fått nyttige svar.

Pedersen har i flere år samarbeidet med NHH-forskerne Sveinung Jørgensen, Siv Skard, Trond Døskeland og doktorgradsveilederen Knut J. Ims.

De siste årene har Pedersen jobbet med å bygge opp forskningsmiljøet i Centre for Sustainable Business, sammen med Jørgensen og Skard. Siv Skard fikk nylig professoropprykk. 

– Fremover skal vi sette enda mer fart på dette arbeidet. Det innebærer å starte opp flere prosjekter og ikke minst inkludere enda flere forskere som ønsker å bidra til forskningen på bærekraftig business. Og så må vi fortsette å utvikle undervisningen vår i «Bærekraftige forretningsmodeller» på masterstudiet og NHH Executive sitt program «Sustainable Business Strategy», hvor vi får muligheten til å være med å utdanne ledere som skal drive bærekraftig verdiskaping – i tråd med NHHs eksistenserklæring, sier professor Pedersen.

Skard og Sjåstad fått opprykk til professor

Siv E. Rosendahl Skard og Hallgeir Sjåstad har fått opprykk til professor. Begge er forskere ved Institutt for strategi og ledelse, NHH.