1200 deltakere tatt gratis NHH-kurs i bærekraft

Professor Lars Jacob Tynes Pedersen og førsteamanuensis Sveinung Jørgensen
Professor Lars Jacob Tynes Pedersen og førsteamanuensis Sveinung Jørgensen ved NHH har utviklet en splitter ny MOOC. «Business Models for Sustainability» ble lagt ut i august. Hittil har 1 200 personer tatt gratiskurset. Foto: Hallvard Lyssand
Av Sigrid Folkestad

29. november 2022 10:40

1200 deltakere tatt gratis NHH-kurs i bærekraft

NHH har lagt ut nettkurset «Business Models for Sustainability» i en såkalt MOOC. Det er gratis og tilgjengelig for alle interesserte.

Professor Lars Jacob Tynes Pedersen og førsteamanuensis Sveinung Jørgensen har utviklet NHHs første Massive Open Online Courses, såkalt MOOC.

Kurset «Business Models for Sustainability» ble lagt ut i august.

I løpet av tre måneder har 1 200 personer gjennomført kurset.  

Massive Open Online Courses

– Potensialet er enormt, sier Jørgensen. Vi kan sammenlikne det med ett av kursene som handelshøyskolen i København har laget; Sustainable Fashion. Cirka 45 000 personer har tatt kurset siden det ble lagt ut for tre år siden.

– To av disse årene er "korona-år", vel og merke, men det ville overrasket meg om ikke vårt kurs om bærekraftige forretningsmodeller får tilsvarende tall, sier Pedersen.

podkasten Bærekraftseventyr om MOOC-en

MOOC-er blitt svært populært. Massive Open Online Courses er ulike former for digitale undervisningstilbud. De ligger åpne på nett – og det er gratis. Dersom deltakerne ønsker kursbevis, må de betale en relativt liten avgift.

Professor Lars Jacob Tynes Pedersen og førsteamanuensis Sveinung Jørgensen ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, NHH.
Professor Lars Jacob Tynes Pedersen og førsteamanuensis Sveinung Jørgensen ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, NHH. Foto: Hallvard Lyssand

– At deltakere får mulighet til å få kursbevis, er en stor fordel. Det er klart at mange vil ha stor nytte av å få dokumentert kompetansen de tilegner seg gjennom et MOOC-kurs, sier Pedersen.

Dette gir også økt motivasjon til å fullføre hele kurset, mener forskerne.

– Brenner på dass

«Business Models for Sustainability» er utviklet sammen med forskere ved noen av Europas beste handelshøyskoler; Copenhagen Business School, ESCP Berlin og ESADE Business and Law School Barcelona.

– Dette er nybrottsarbeid for NHH, som har gitt oss økonomisk støtte til produksjon og redigering av videoene, sier Pedersen.

Han og Jørgensen er begge forskere ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap og leder forskningssenteret Centre for Sustainable Business, sammen med professor Siv Skard.

– Hvorfor er det så viktig å få opp et MOOC-kurs i bærekraftige forretningsmodeller?

– Det brenner på dass. Norge og verden trenger nye bærekraftige løsninger. Vi ser at stadig flere er interessert i dette og får enorm respons, ikke bare fra fagmiljøene, men like mye fra næringslivet, sier Jørgensen.

bærekraft, plakat. av pxhere.com

Bærekraft er (dessverre) ikke bare et rapporterings-problem

Bærekraftsrapportering er en viktig del av bærekraftsarbeidet, og lite hadde hadde gledet oss mer enn hvis vi kunne rapportert oss ut av krisen. Men langt viktigere er det å finne nye måter å forstå og løse problemene på – slik at man faktisk har noe å skrive hjem om i rapportene.

Deling av ny kunnskap

Forskerne ivrer etter å formidle ny kunnskap om bærekraft. En MOOC er en effektiv måte å dele forskning på, mener de. At den er åpen for alle, har vært en avgjørende faktor for at de ville bruke tid på jobbe fram kurset:

– Ny kunnskap skal ikke være eksklusivt tilgjengelig for dem som har ressurser, tid og penger. For folk som ikke har råd til å ta slike kurs, er MOOC helt fantastisk. Og det er svært fleksibelt, sier Pedersen.

– I tillegg er vi helt klart inspirert av boken vi ga ut i 2018, sier Jørgensen.

Lars Jacob Tynes Pedersen og Sveinung Jørgensen

Vi må snakke mer om bærekraft

Bærekraft og bærekraftig business er langt fra ferdig snakka. Snarere er det nå samtalene bør begynne. For det er ikke slik at det er for mye prat om bærekraft. Det er for lite prat - og prat fører til resultat!

I 2020 la de ut boken «RESTART Sustainable Business Model Innovation» gratis (Open Access).

Bok har 800 000 nedlastinger

– Boken bikket 800 000 nedlastinger i sommer. NHH er i front på åpen publisering av bærekraftsforskning- og undervisning, sier Pedersen.

Etter at boken ble lagt ut, fikk de en epost fra en interessert forsker i Chile, som hadde blitt oppmerksom på boken om bærekraftige forretningsmodeller.

– Nå ligger den blant annet på pensumlisten ved en skole i Chile, sier Pedersen.

I dag har Jørgensen og Pedersen et stort nettverk internasjonalt og i Norge. Forskere, studenter og næringsliv. Slik har det ikke alltid vært.

4-500 studenter hvert år

Hilde Aasheim, av Hydro Nils Vibe-Rheymer

Hydros konsernsjef på Rafto Challenge

Hydros konsernsjef Hilde M. Aasheim er en av landets mektigste næringslivspersoner. Den tidligere NHH-studenten er på campus 10. oktober, for å holde hovedinnlegg på Rafto Challenge.

– Dette fagområdet har gått fra å være upopulært til populært. Vi har vært opptatt av dette i 20 år, men det var egentlig veldig få som ville høre snakk om bærekraftige forretningsmodeller før for seks-sju år siden. I dag er det voldsom interesse for bærekraft, kanskje særlig fra bransjer som finans, regnskap og revisjon, forteller Jørgensen.

Innføring av nye lover og regler – både fra EU og Norge – gjør at selskapene må ha tilførsel av ny kunnskap, utdyper forskerne.

Antall NHH-studenter som tar Jørgensen og Pedersens kurs Sustainable Business Models (BUS 446) har vært gjennom en formidabel endring. 

– Vi startet i 2014 med kanskje 30-40 studenter. I dag har vi mellom fire og fem hundre NHH-studenter i løpet av ett år, avslutter professor Pedersen.

Lars Jacob Tynes Pedersen  Ø Thøgersen

Bærekraftsekspert blitt NHH-professor

Lars Jacob Tynes Pedersen har fått opprykk til professor. – NHH har gitt meg frihet til å jobbe med prosjekter jeg tror på, ressurser til å lykkes med dem, og støtte i stort og smått, sier Pedersen.