Fremmer barns rettigheter i Oljefondets investeringer

Jens Aas og barn. Foto: NHH/Pexels
Aas jobber med bærekraftige investeringer i Unicef Norge, i et samarbeid med Oljefondet. Han skal sikre barns rettigheter i selskapene de investerer i. – Vi skaper et nettverk for investordialog, for å fremme bærekraftige verdikjeder og sikre barns rettigheter i industrien, sier han. Foto: NHH/Pexels
NHH Av Mari Hansen Ingleson

27. mai 2020 09:00

Fremmer barns rettigheter i Oljefondets investeringer

Selv om tidligere NHH-student Jens Aas ennå ikke har fylt 30 år, har han jobbet med bærekraft på tre ulike kontinenter.

 – Jeg kunne helt sikkert endt opp med høyere lønn, men jeg har lyst til å bidra til at business også kan være bærekraftig.

Jens Aas (29) forteller at interessen for økonomi oppsto da han var på utveksling i Guatemala gjennom et program i Fredskorpset. 

– Der fikk jeg øynene opp for de store spørsmålene. Hvorfor er noen rike, og noen fattige? Og hvor kommer det globale ulikheten egentlig fra, sier Aas.  

Da var NHH et naturlig valg.

– På NHH fikk jeg mulighet til å få innsikt i de utfordringene som engasjerte meg, på en skole med godt renommé. Samtidig som jeg sikret meg å være attraktiv på arbeidsmarkedet, sier han.

Les mer om studier på NHH 

Jens Aas. Foto: Privat
– Mitt råd til dagens studenter er at de ikke må nøle med å ta de mulighetene som byr seg. Også når det virker skremmende, min erfaring er at det beste er å hoppe i det, sier tidligere NHH-student Jens Aas. Foto: Privat

Valgte bort høye lønninger

Aas har en prosjektstilling i Unicef Norge, og jobber med bærekraftige investeringer. Prosjektet er et samarbeid med Oljefondet, og skal sikre barns rettigheter i selskapene Oljefondet investerer i.

– Jeg koordinerer et prosjekt som jobber med barns rettigheter i tekstilindustrien. Det er flere store selskaper Oljefondet har investert i som operer innen tekstilindustrien. Vi skaper et nettverk for investordialog, for å fremme bærekraftige verdikjeder og sikre barns rettigheter i industrien, sier han.

Det er ikke er tilfeldig at han jobber der han gjør.

– Jeg kunne helt sikkert endt opp med høyere lønn dersom jeg hadde valgt en annen retning, men jeg har valgt Unicef ut fra et personlig engasjement. Jeg har lyst til å være med å sørge for at business også kan være bærekraftig, sier Aas.

– Det har vært vanskelig å velge

Aas var ferdigutdannet siviløkonom på NHH i 2017. Han tok en dobbeltgrad, og sitter altså med to mastergrader. En master i økonomi og administrasjon med fordypning i energi, naturresurser og miljø fra NHH, og en master i sosialt entreprenørskap, business og bærekraft fra HEC Paris.

– Jeg syntes det var vanskelig å velge hvilken mastergrad jeg skulle ta fordi det er mange gode muligheter på NHH, sier Aas.

Han var sikker på at han ønsket å ta en internasjonal profil på mastergraden sin, og vurderte også å ta en CEMS-master i internasjonal ledelse (CEMS MIM).

– Jeg landet på denne dobbeltgraden, fordi den ga muligheten til å spesialisere meg på bærekraft. Det var et godt valg, og jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten, sier han.

Les mer om internasjonale muligheter på NHH

Startet karrieren i Tyskland

En dobbeltgrad fra NHH og HEC Paris åpnet flere dører. Aas fikk en stilling som global bærekraftstrainee i Adidas, og jobbet på hovedkontoret i Tyskland.

– Det var veldig spennende og lærerikt. Jeg fikk innsikt i det de gjør for å sikre bærekraft i verdikjedene, og hvordan Adidas jobber med bærekraft i markedsføringen, sier han.

LES OGSÅ:

Tar dobbelgrad for å få mest mulig ut av studiet

De siste fem årene har nærmere 80 NHH-studenter tatt høyskolens internasjonale dobbelgradsprogram. De får to mastergrader, men bruker ikke lenger tid enn andre studenter.

Aas var ansatt i Adidas i to år, i seks måneder fra Shanghai. Der fikk han jobbet direkte med verdikjedene og produsentene.

– Det var litt tilfeldig at jeg startet karrieren i utlandet. Det finnes mange gode muligheter for å jobbe med miljø og bærekraft i Norge også, Norge er et foregangsland på dette. Men jeg fikk åpnet øynene for hvilke internasjonale muligheter som finnes.

Jens Aas i Tyskland, Kina og New York
Fra venstre: Aas presenterer ved Adidas sitt hovedkontor i Tyskland, Aas sammen med kolleger i Shanghai og fra en konferanse i Bangkok. Foto: Privat

– Ta sjansen!

– Mitt råd til dagens studenter er at de ikke må nøle med å ta de mulighetene som byr seg. Også når det virker skremmende, sier Aas.

Etter endt bachelorgrad på NHH, jobbet han et halvt år som praktikant på ambassaden i Argentina. Fra Argentina dro han videre til FNs hovedkvarter i New York. Som praktikant i FN fikk han være med på forhandlingene som bestemte FN sine bærekrafts mål.

– Selv om jeg har syntes det har vært skremmende å prøve nye ting, er min erfaring er at det beste er å hoppe i det. Tørre å pushe seg selv litt, legger han til.

LES OGSÅ:

Internasjonal erfaring gir store muligheter

Tidligere NHH-student flyttet til den andre siden av jorden for jobb i Telenor Myanmar. Hun mener de internasjonale mulighetene hun fikk på NHH har vært avgjørende for hvor hun er i dag.

Fikk tidlig lederansvar i NHHS

Aas forteller at studentmiljøet på NHH har vært helt avgjørende for han. På NHH møtte han mange som var opptatt av det samme som han, og fikk mulighet til å engasjere seg i flere foreninger.

– I NHHS fikk jeg tidlig lederansvar, da lære jeg å styre prosjekter ut ifra et budsjett. Å få denne typen «hands on» erfaring før en er ute i arbeidslivet er verdifullt. Med ansvar og mestring får en også bedre selvtillit, og tro på seg selv.

Les mer om miljøet på NHH.

LES OGSÅ:

Bekjemper økonomisk kriminalitet

Mette Viddal Øi (25) jobber med å forhindre og oppdage hvitvasking av penger. – Banker forvalter store verdier og har ansvar for at verdiene ikke blir brukt kriminelt.