EU-finansiering gir podkast og workshop
To forskere ved NHH mottok nylig midler fra ENGAGE.EU for å realisere sine ideer om å skape plattformer for kunnskapsutveksling.
To forskere ved NHH mottok nylig midler fra ENGAGE.EU for å realisere sine ideer om å skape plattformer for kunnskapsutveksling.
Et strengt reguleringsregima, inkludert en skattepolitikk, bidrar sterkt til manglende produktivitetsvekst, skriver Ola Honningdal Grytten.
Jonna Olssson og Nicole Wägner har blitt tildelt Marie Skłodowska-Curie Actions-stipend. De mottar cirka 2,4 millioner kroner hver.
Regelstyrt økonomisk politikk gir nesten alltid best resultat, men bare nesten – og det er nettopp i unntakstilfellene vi har størst behov for god politikk, skriver Victor Norman i DN.
Årets høydepunkt for alle som har økonomi som lidenskap har denne uken funnet sted i Stavanger. Lekenhet og lyst gir nye innsikter, skriver Victor D. Norman i DN.
Adam Njås kronikk «Menn i dameland» har satt fyr på debattsidene i media i sommer. Hva er problemet, spør NHH-professor Kenneth Fjell i Dagens Perspektiv.
Vi fra sekstiåttergenerasjonen vil fortsette å forme samfunnet, men nå i rollen som kravstore, taleføre og stemmeberettigede gamlinger.
Mange av oss har sikkert ikke vondt av å stramme inn livremmen. Men er vi nødt til det? Og hva med dem som allerede er på innerste hull? Victor Norman spør i DN.
Svenske grensekommuner var de store taperne da svenske arbeidstagere flokket seg til Norge for å tjene mer penger på midten av 2000-tallet.
Prispresset og det stramme arbeidsmarkedet har sitt opphav på tilbudssiden, og kan ikke løses bare ved stramt statsbudsjett og høyere renter, skriver Victor Norman i DN.
Grunnrenteskatt er kanskje en god idé, men ikke for å dempe presset i norsk økonomi, skriver professor emeritus Victor D. Norman i DN.
Sjeføkonom og viseadministrerende direktør i Microsoft Michael Schwarz besøker NHH 17. juni. I denne åpne forelesningen snakker han om etterspørsel etter og verdivurdering av kryptovaluta.
Ekspansiv pengepolitikk gir hverken høyere priser eller etterspørsel når publikum ikke vil låne til forbruk, skriver NHH-forsker Øyvind Thomassen i DN.
Professor Ingvild Almås er gjenoppnevnt som eksternt medlem av Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet.
Thor Andreas Aursland disputerer for doktorgraden ved NHH 3. september 2021 med avhandlingen «Essays on Business Cycles and Macroeconomic Policy».
Skal velgerne slutte opp om klimatiltak som biter, må trendsetterne endre livsstil, skriver Victor D. Norman i DN.
Med mindre vi får en covidmutasjon som spesialiserer seg på folk i yrkesaktiv alder, er det ingen grunn til å tro at koronapandemien vil kaste lange skygger inn i arbeids- og kapitalmarkedene, skriver Victor D. Norman i DN.
Jo mer vi kan stole på hverandre, desto mer kan vi bruke på å skape verdier istedenfor å kontrollere verdiskaperne, skriver Victor D. Norman i DN.
Norge står overfor betydelige strukturelle utfordringer i økonomien, knyttet til produktivitet, næringsstruktur, demografi og klima, skriver ekspertutvalget «Norge mot 2025», der NHH-rektor Øystein Thøgersen er medlem.
Markeder er snodige greier. Ingenting kan slå dem i manøvreringsevne – til gjengjeld liker de ikke navigasjon, skriver NHH-professor Victor D. Norman i DN.
Førsteamanuensis Torfinn Harding ved Institutt for samfunnsøkonomi ser tilbake på koronatiltakene og noen av konsekvensene de har hatt for norske bedrifter.
Professor Ola H. Grytten ved Institutt for samfunnsøkonomi forteller om hva som gjør koronakrisen unik, og om den har likhetstrekk med tidligere kriser.
Majoriteten av samfunnsøkonomer i Norge støtter myndighetenes smitteverntiltak, selv om det får dramatisk følger for norsk økonomi. De er uenige om hvorvidt tiltakene skal finansieres fra oljefondet, viser ny studie.
Er en hedgefondforvalter god på indeksforvaltning? Nei? Så hvorfor tar du da jobben?, skriver professor II ved Institutt for finans B. Espen Eckbo, i Dagens Næringsliv.
Professor emeritus Victor D. Norman kommenterer tre forhold ved koronakrisen.
Masteroppgave fra NHH viser potensialet for maskinlæring i makroøkonomiske prognoser. Studentene vant Norges Banks pris for beste masteroppgave.
Ti norske samfunnsøkonomer, tre av dem fra NHH, har opprettet et nettsted for å samle uavhengige analyser av koronakrisen, sett fra økonomisk synspunkt.
– Norge påvirkes av den globale situasjonen, og nå ser vi at koronaviruset øker usikkerheten i markedene, sier NHH-professor Gernot Doppelhofer.
Professor Gernot Doppelhofer er blant de norske økonomene som i dag kommenterer FrPs forslag om å bruke overskuddet i oljefondet til å slette bompengegjelden.
Når den politiske og økonomiske makten blir stadig mer konsentrert, får motkreftene faglig tyngde: Alt som kan desentraliseres bør desentraliseres.
Ved å fortsette oljepengebruken på dagens nivå, snyter vi neste generasjon for en tredjedel av arven. Bruken bør nær halveres, mener NHH-professorer.
EU må skifte kurs. Økonomiske reformer med uttelling på lang sikt må til, men politikerne er opptatt av kortsiktige løsninger.
Oddmund Berg disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 2. november 2018 med avhandlingen «Empirical Essays on the Dynamics of Consumption and Saving».
Mandag 8. oktober la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Dette mener NHH-forskerne om budsjettet.
– De som mener finanskrisen beviser at økonomifaget er på villspor, har misforstått hva økonomer driver med.
Finansminister Siv Jensen må ha en beredskapsplan klar i tilfelle Oljefondet faller kraftig i verdi.
Ekspertutvalet leia av Øystein Thøgersen har konkludert med at Oljefondet framleis bør investerast i energiaksjar. Finansminister Siv Jensen fekk i dag overlevert utgreiinga.
Evangelos Kyritsis disputerer for doktorgraden ved NHH 23. mai 2018 med avhandlingen «Energy Markets in Transition: Renewables, Bounds and Uncertainty: An Econometric Approach».
Vi i Europa og Asia bør gi amerikanske varer fortsatt fri tilgang til våre markeder.
Bør Oljefondet kutte investeringer i olje og gass for å redusere oljeprisrisikoen? En ekspertgruppe ledet av NHH-rektor Øystein Thøgersen skal vurdere om fondet skal ut av energiaksjer.
Hvem skal holde styr på den enorme norske oljerikdommen? Skal Oljefondet flyttes ut av Norges Bank? Tre forskere ved NHH skisserer mulige løsninger.
Oljepengebruken under Solberg I-regjeringen avslører svakheter i finanspolitikkens rammeverk. Handlingsregelen trenger en justering.
Torsdag legger finansminister Siv Jensen frem forslaget til statsbudsjett for 2018. Dette er grepene NHH-forskerne forventer å se i budsjettet.
Hele 26 nye stipendiater fra hele verden har siden i vinter blitt tatt opp på PhD-programmet på NHH. De fleste av dem starter i disse dager.
Norges Bank skaper unødig usikkerhet i pengemarkedet. Effektiv pengepolitikk krever mer forutsigbarhet fra sentralbanken.
Vil Donald Trumps økonomiske politikk lede verden ut i en økonomisk krise? Eller vil politikken gi ny giv til vekst? Det kan vi ikke vite på forhånd, men historien gir oss en pekepinn på hva politikken kan føre til.
Ole-Petter Moe Hansen disputerer for doktorgraden ved NHH 20. januar 2017 med avhandlingen «Essays in Empirical Economics».
Tirsdag 6. desember ble det arrangert et symposium til ære for Victor D. Norman. Ved nyttår går professoren av med pensjon. Her kan du se foredraget han selv holdt under arrangementet.
Sensuren har falt for økonomene som har vært oppe til eksamen i økonomisk politikk. De fikk karakteren Trump.
Uansvarlig, statlig pengebruk er ikke problemet. Den må til når sekstiåtterne er så altfor ivrig på å spare
Hvorfor er renten så lav nå? Og hvordan bør vi spare i en nullrente-verden? Se makroøkonom Øystein Thøgersens videoinnspill til dagens Høstkonferanse i Oslo.
Statsbudsjettet for 2017 er rett om hjørnet. La oss snakke mindre om hvor mye oljepenger som brukes og mer om hvordan de brukes.
Skal vi la boligpolitiet passe på at vi ikke låner mer enn vi tåler?
Det er dumt og smakløst av oss å gjøre oss kostbare når britene ønsker å spille på vårt lag.
Professor Øystein Thøgersen ved Institutt for samfunnsøkonomi mener norsk økonomi går bedre enn mange hevder. Se hvorfor i videoen.
Institusjonene vi har bygget opp i Norge siden åttitallet hindrer en ny krise, mener Øystein Thøgersen.
Enkelte mener vi kan være på vei mot en ny finanskrise. Er det tilfelle? Hør professor Ola Grytten forklare hvordan finanskriser oppstår.
En viktig årsak til at resten av verden blir forkjølet når Kina nyser er at landet er blitt verdens største økonomi, skriver Ola Grytten i Bergens Tidende 20. september.
Elias Braunfels disputerer for doktorgraden og holder prøveforelesning tirsdag 16. juni 2015 med avhandlingen "Political Institutions, Economic Institutions, and Economic Growth".
Et nytt produktivitetsmål må fange bedriftens produktivitet, kundens produktivitet og kundenes innsats, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.
Europas økonomiske vekst drives av at fattigere land og regioner tar igjen de rikere.
Norge opplever vekst, lav arbeidsledighet og stabil inflasjon. NHH-professor Øystein Thøgersen mener dagens lyse situasjon i stor grad skyldes flaks.
Stadig flere tar til orde for å stramme inn på statens oljepengebruk ved å endre handlingsregelen. - Svært uklokt, sier økonomiprofessor Øystein Thøgersen.
Lukáš Lafférs disputerer for doktorgraden ved NHH mandag 24. mars med avhandlingen «Essays in Partial Identification».
Norge i 1814 var i økonomisk kaos. Det gjorde grunnlovsfedrene på Eidsvoll noe med.
Kommuner med skakkjørt økonomi risikerer å havne på «skammens liste», Robek-listen. En ny studie viser at innbyggerne straffer ordførerpartiet på grunn av dette. Sjansen for gjenvalg blir svekket.
De siste fem årene har prisen på gull nesten tredoblet seg. - Det er ikke et sunnhetstegn for økonomien, sier professor i økonomisk historie, Ola H. Grytten.
- Hver gang det kommer en krise, skjønner alle at økonomene kommer til å få juling, sier NHH-professor Erik Ø. Sørensen. Men det er ikke spesielt bekymringsfullt at krisene ikke lar seg varsle, mener Sørensen, fordi det ligger i finanskrisers natur at de kommer overraskende.
Gernot Peter Doppelhofer, professor i makroøkonomi ved NHH, retter skarp kritikk mot den politiske ledelsen i EU-landene. Han mener svake beslutningstakere og dårlig kommunikasjon fyrer opp under krisen i Sør-Europa.
Innlegg: Det er faktisk mulig å holde lavt kvalifiserte personer i arbeid og å gjøre dem attraktive på arbeidsmarkedet uten å redusere nettolønnen. Det skriver NHH-professor Gernot Doppelhofer i Bergens Tidende 3. oktober 2012.
Kommentar: Krisen i Europa nå har mange likhetstrekk med Arendal etter krakket i 1886, skriver Victor D. Norman i sin spalte i Dagens Næringsliv 28. juli.
Kronikk: Finanskriser ser ut til å komme og gå uten at det får konsekvenser for hvordan økonomer tenker om faget sitt, skriver professor Erik Ø. Sørensen i Bergens Tidende 30. juli.
Sentralbanksjefen vil endre handlingsregelen for bruk av oljepenger. Men er det egentlig en god idé? NHH-professor Øystein Thøgersen synes ikke det.
- Det er en latent usikkerhet som ligger her, noe som gjør at enhver spådom om hva som kommer til å skje med makroøkonomien de neste månedene, så vidt er verdt papiret den er skrevet på, sier Victor D. Norman.
Innlegg: «Look to Iceland» skriver Anders Folkestad. Det er jeg enig i. Denne gangen til skrekk og advarsel, skriver professor Rögnvaldur Hannesson i Dagens Næringsliv fredag 29. april 2011.
"Economics Evolving, A History of Economic Thought" er tittelen på den engelske utgaven av professor emeritus Agnar Sandmos samfunnsøkonomiske idéhistorie, som nå er tilgjengelig.
Heilt sentralt i den fagøkonomiske debatten akkurat no er om den økonomiske krisa er over. I den augneblinken vi trur at verda er på veg opp, er det mange som hevdar at vi står framfor ein såkalla dobbeldipp. Ei heil verd vil gå nedover, meiner desse økonomane.
Pengepolitikken kan ikke ignorere aktivaprisbobler, men kan heller ikke ta ansvaret alene, skriver Øystein Thøgersen i Finansavisen lørdag 29.05.2010.
Kronikk: Islandske velgere har et kollektivt ansvar for å ha valgt de politikerne som ikke klarte å tøyle bankene. Det ansvaret bør de ta, skriver professor Rögnvaldur Hannesson i DN 16.4.2010
Kronikk: Noen mener at kriser fremmer omstilling - at motgang avler kreativitet og gir muligheter for nyskapere. I så fall kunne selv finanskrisen gi opphav til noe positivt. Men er det slik? spør Victor D. Norman i DN 20.3.2010.
Amerikansk presse var svært positiv til de nye internett-selskapene i den spektakulære dotcom-boblen på slutten av 1990-tallet. Journalistene gikk hånd i hånd med entusiastiske investorer.
Vel kan fallet verta djupt, men å samanlikna med den store depresjonen er for drøyt. Den norske skatteverktøykassa er dessutan ikkje tom, nedgangskonjunktur kan vera ein reinsingsprosess, og lyset i enden av tunnelen treng ikkje vera eit møtande lyntog.
Finanskrisen er en sjelden, ekstrem hendelse. Som en svart svane har den vært vanskelig å forutse, og konsekvensene har blitt langt mer dramatiske enn vi hadde trodd. Forskere prøver å finne ut av hvordan en kan treffe gode beslutninger når en står på kanten av en ekstrem hendelse.
Hva skjer når en av USAs største investeringsbanker går konkurs?
Hva var det egentlig som gikk galt i fjor? Hva vil skje videre i 2008?
Norges Banks modeller ikke tar nok høyde for makttunge fagforeninger eller menigmanns begrensede evne til å forutse fremtidens økonomi, mener NHH-forsker Krisztina Molnár.
Mer enn 330 000 mennesker i Norge er uføretrygdet. Utgiftene til uføretrygd, sykepenger og attføring ligger rundt 75 milliarder kroner i året.- Hvis ikke politikerne tar fatt i dette innen få år, kan vi vente oss kutt i velferdsordninger eller annen offentlig aktivitet. Alternativt høyere skatter, advarer professor Øystein Thøgersen i siste nummeret av NHH Bulletin.
NHH-professor Agnar Sandmo er foruten Finn Kydland den eneste nordmann som figurerer på en liste over de viktigste bidragsyterne innen samfunnsøkonomi siden 1970.