Se Victor D. Normans foredrag

Video

9. desember 2016 13:51

(oppdatert: 9. desember 2016 14:12)

Se Victor D. Normans foredrag

Tirsdag 6. desember ble det arrangert et symposium til ære for Victor D. Norman. Ved nyttår går professoren av med pensjon. Her kan du se foredraget han selv holdt under arrangementet.

Temaet for symposiet var samspillet mellom økonomifaget og politikk.

Foredraget handler blant annet om hvordan de internasjonale sjokkene Brexit og Trump kunne skje. Her mener Norman mange økonomer har sovet i timen.

Ifølge NHH-professoren fører globaliseringen til at jobbene til de med lav utdanning forsvinner.

– Årsaken til Trump-støtten var ikke at lønningene i rustbeltet stoppet opp å vokse. Det var at jobbene forsvant. De så ikke mulighet til å få jobb noe annet sted. Folk i rustbeltet ble surere og surere og fikk ikke noe godt svar fra verken økonomene eller det politiske etablissementet. Det endte med at de gikk til en sjarlatan fra New York, sa Norman

Løsningen mener Norman er en ny omfordelingspolitikk.

– Fordelingsansvaret må flyttes fra lønnsdannelsen og over på skatte-, utdannings- og velferdspolitikken. Det er tøft. Det å flytte fordelingsansvaret over på skattepolitikken er veldig fjernt for oss. Alle de gode skattereformene har egentlig handlet om å redusere skatten for de med høye lønnsinntekter og redusere skatten på kapitalinntekter, sa Norman.

Foredraget er filmet av K7 Minutter.

Forskningsnytt fra NHH