Steng mobilen ute - slipp AI inn i klasserommet
Vi må skille mellom smarttelefoner som forstyrrer læreutbyttet i klasserommet og kunstig intelligens som øker konsentrasjonen og læreutbyttet, skriver Tor W. Andreassen i Finansavisen.
Vi må skille mellom smarttelefoner som forstyrrer læreutbyttet i klasserommet og kunstig intelligens som øker konsentrasjonen og læreutbyttet, skriver Tor W. Andreassen i Finansavisen.
Oda og Mathem fusjonerer. Det er gode nyheter – av flere grunner, skriver NHH-professor Tor Wallin Andreassen i Dagens Perspektiv.
– Vi må ha flere yngre ledere, hvis vi skal møte de digitale behovene hos de neste generasjonene av kunder, sier Ieva Martinkenaite, direktør for forskning og innovasjon i Telenor.
I debatten om kunstig intelligens (KI) står mye på spill, og sterke krefter står mot hverandre. Kampen om narrativet har presset frem tre grupperinger som alle ønsker å styre ordskiftet. Hvem som vinner, har stor betydning for oss alle, skriver Tor Wallin Andreassen.
Regjeringen har bevilget én milliard kroner over fem år til forskning på kunstig intelligens (KI). Spørsmålet er hvordan vi best kan utnytte dette potensialet.
Virksomhetenes suksess med ChatGPT avhenger mye mer av innovasjonskulturen enn av selve teknologien. De innovative vil rykke fra de andre, skriver Tor W. Andreassen.
Det spørs om ikke flere ledere bør gi ansatte en solid opplæring i bruk av kunstig intelligens (KI) og i tillegg være på tilbudssiden om en fleksibel arbeidshverdag.
Eldrebølgen kan bli treningsarena for en krevende fremtid, skriver Victor D. Norman i DN.
Telekom-selskapene er den digitale økonomiens veiarbeidere. Mye tyder på at de bør få større oppmerksomhet, skriver Tor Wallin Andreassen.
Twitters hamskifte vil ikke ha betydning for brukerne. X-logoen løser ikke eventuelle underliggende problemer med brukervennlighet eller funksjonalitet, mener NHH-professor Tor W. Andreassen.
Digital teknologi bidrar til å forbedre folks livskvalitet. I dag er ensomhet og isolasjon en epidemi som må bekjempes med alle midler – inkludert digital teknologi.
Generative AI-modeller ala ChatGPT kan være en forandringsagent i en sektor med behov for innovasjon.
Dersom organisasjonskulturen snur seg mot lederne på grunn av ChatGPT, er det ingen teknologi som kan redde dem.
Støre-regjeringen må utvikle en oppdatert nasjonal AI-strategi. Lovløsheten og hurtigheten i utviklingen er våre verste fiender, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.
ChatGPT vil ikke erstatte virksomheter, men virksomheter som ikke tar teknologien i bruk vil bli truet av de som tar den i bruk, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.
I dag er bruken av samtaleroboten ChatGPT en stor hindring for læring, der både pedagoger og foreldre må prøve å håndtere dette forstyrrende elementet i utdanningen, ifølge professor Walter Pohl.
Med kunstig intelligens utvikler vi løsninger vi ikke helt kjenner og derfor heller ikke kjenner rekkevidden av. Da ser vi heller ikke de etiske dilemmaene som kan oppstå, skriver NHH-professor Bram Timmermans og medforfattere i en DN-kronikk.
BaneNOR er bekymret for noe de har for mye av - et dårlig renommé eller merkenavn og kostnadene forbundet med det, ifølge DN. Det er ikke det eneste ledelsen burde bekymre seg over.
Det hjelper ikke med en god forretningsidé når man går med kundenes sko på bena, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen i Finansavisen.
I de siste dagene har AI-maskinen ChatGPT fra selskapet OpenAI.com fått stor oppmerksomhet og ikke ufortjent, skriver Tor Wallin Andreassen i Dagens Perspektiv.
For et lite og åpent høykostland som Norge må vi bruke kunstig intelligens (AI) til å skape vekst og produsere nye ting, fremfor å gjøre hva vi allerede gjør med færre ansatte, skriver professor Tor W. Andreassen.
Ironien er at mens fuglen er fri, kan Musk bli sittende igjen - med stor gjeld, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.
En god samfunnsdebatt er betinget av at vi ikke roper til hverandre med megafon fra hvert vårt kaninhull.
4. oktober 2022: Etter mye frem og tilbake, for å slippe å måtte kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar, har Elon Musk bestemt seg for å gjennomføre kjøpet.
Bedrifter som benytter digitale innovasjoner til å utvikle og iverksette bærekraftsinnovasjoner, lykkes bedre og er mer innovative, i kundenes øyne, enn bedrifter som kun prioriterer enten bærekraft eller digitalisering.
Pandemi, krig, bærekraft, inkludering og likhet er noen av mange problemer som krever at ledere har et større fokus enn bare på aksjonærene, skriver Tor Wallin Andreassen.
NHH-foreleserne og statistikerne Geir Drage Berentsen og Håkon Otneim tok nye pedagogiske grep under pandemien. Nå har de fått «Inspirational Teaching Award» og 250 000 kroner på deling.
Intelligente teknologier vil ikke erstatte virksomheter, men virksomheter som benytter seg av intelligente teknologier, vil erstatte de som ikke gjør det, skriver Tor W. Andreassen i Innomag.
Når diagnosen er feil, blir valg av medisin og behandlingsopplegg også feil.
DNB har nå grønt lys for å ta over konkurrenten Sbanken – en prosess som vil pågå over tid, skriver Tor W. Andreassen i Dagens Perspektiv.
Arbeidsgiverne sliter med å få tak i folk, særlig de digitale talentene – og dyre er de også. Løsningen kan være å mobilisere og utvikle ansatte man har allerede. Her er tre nyttige lærdommer.
Antall daglige brukere synker globalt sett – det gjør aksjen også, skriver NHH-professor Tor Wallin Andreassen i digi.no.
Facebook sitt morselskap Meta, la frem sine kvartalsregnskaper onsdag 2 januar. For første gang i selskapets historie rapporterer de om en stagnering og en global tilbakegang i antall aktive daglige brukere, skriver Tor W. Andreassen.
Onsdag 9. februar inviterer NHH og Bekk til Norsk innovasjonsindeks 2021. Vi ser mange «panikkinnovasjoner», sier professor Tor W. Andreassen.
I 2021 har farma- og techselskaper som Moderna, Pfizer, BioNTech, Coinbase, Robinhood, Facebook/Meta, og TikTok fått stor oppmerksomhet i media. En grunn er at de har påvirket våre samfunn og hverdagsliv – på godt og ondt, skriver Tor W. Andreassen
Bilindustriens konkurransefortrinn har flyttet seg fra effektiv produksjon av fossildrevne biler til produksjon av digitale biler drevet av fornybar energi og kunstig intelligens, skriver Tor W. Andreassen i Teknisk Ukeblad.
Finansiering av velferdsstaten krever at virksomhetene øker verdiskapingen. Da må de bevege seg oppover i næringskjeden mot eksport av digitale kunnskapsintensive tjenester hvor betalingsviljen er større, skriver Tor W. Andreassen i Dagens Perspektiv.
De som ikke inkluderer AI, IOT eller 5G i sin forretningsmodell, vil bli erstattet av de som gjør det, skriver Tor W. Andreassen i Inside Telecom.
Det er kundene som står bak beslutningene om å ta i bruk eller avvise ny teknologi, nye produkter eller tjenester, skriver Tor W. Andreassen i Dagens Perspektiv.
Studentene fylte ikke opp auditoriene i begeistring over å kunne møte opp til forelesninger igjen dette semesteret, skriver NHH-professor Christine B. Meyer i Dagens Næringsliv.
Facebook kunngjorde nylig at de jobber med å utvikle et såkalt «metavers». I klartekst betyr dette at de ønsker å vokse ved å skape et univers som fanger data fra brukernes analoge og digitale liv, skriver Tor W. Andreassen.
Dersom næringene selv ikke finner frem til løsninger, vil storsamfunnet måtte dulte aktørene i riktig retning ved å beskatte returvarer og logistikk, skriver Tor Wallin Andreassen.
Karen Sæbbø Osmundsen disputerer for doktorgraden ved NHH 23. september 2021 med avhandlingen «Gather your employees: Digital transformation in incumbent firms. Insights from the Norwegian grid sector».
Selv om omstilling og et grønt skifte er viktig, er det ikke nok. Dagens ressurser må også brukes bedre, skriver PhD-kandidat Christian Braathen i DN.
Til høsten starter NHH opp et nytt masterkurs. PhD-kandidat Karen Osmundsen er hovedemneansvarlig for «Anvendt Digitalisering».
NHH-professor Jon Iden og Bendik Bygstad, professor ved Institutt for Informatikk (UiO) og professor II ved NHH om digitale økosystem i digi.no.
Datateknologien endrer seg så raskt at det er en lite farbar vei å detaljspesifisere et it-prosjekt flere år frem i tid. En må tillate at det som ligger noe frem i tid er vagt og tåkete, skriver NHH-professor Christine B. Meyer i DN.
Når jeg mener at kryptovalutaene kan være Norges neste industrieventyr, er det paradoksalt nok fordi kryptovalutaene med dagens koding og teknologi ikke er bærekraftige fra et energiforbruk perspektiv, skriver Tor W. Andreassen.
Første fellesprosjekt er konseptskisse til en “digital assistent” som skal forenkle kommunikasjonen mellom brukere og offentlig sektor.
Arbeidstakere må få hjelp til grensesetting for å unngå såkalt zoom-utmattelse, som især rammer kvinner, skriver Tor Wallin Andreassen i BT.
Detaljhandelen gjennomgår store endringer. Kan nye forretningsmodeller, økosystemer og kunstig intelligens opprettholde sysselsetting og bevare mangfoldet i næringen? Et nytt DIG-prosjekt vil ta opp disse problemstillingene.
Med koronaen har utbredelsen av ny teknologi skutt fart, og det nytter ikke lenger å si: «Jeg skjønner ikke ny teknologi». Du bare må, skriver NHH-professor Christine Meyer i DN.
Hvis ikke de klarer å fornye seg, kan bankene bli den neste bransjen som trues av nye aktører og endrede spilleregler, skriver tre NHH-forskere.
2020 har gitt oss medisinske nedturer og økonomiske oppturer – som er bedre enn vi fryktet, skriver Tor Wallin Andreassen i BT.
Forskningssenteret Digital Innovation for Growth har inngått en avtale med Århus Universitet for en nasjonal måling av danske konsumenters opplevelse av hvor innovative danske bransjer og virksomheter er.
HUB@NHH skal gi ledere kompetansen de trenger for å skape økonomisk verdi av eksisterende teknologier. På lanseringen 30. oktober møter Sigve Brekke og Helge Leiro Baastad NHH-rektor Øystein Thøgersen. Statsråd Henrik Asheim deltar digitalt.
Underlig nok er det få om noen som tar opp hvordan ledere kan bruke pandemien som en «game changer» for bærekraftige digitale innovasjoner. Det er mitt ærend, skriver Tor W. Andreassen.
I tjenesteøkonomien skjer innovasjoner ved å utvikle nye digitale forretningsmodeller eller bruke teknologi for å forbedre kundeopplevelsene, skriver Tor W. Andreassen.
Teknologigigantene, anført av Google og Facebook, utfører ren magi: Å gi bort tjenester gratis og samtidig tjene penger på et nivå uten historisk sidestykke. Hva skjer når trikset er avslørt, spør Andreas Ulfsten i DN.
Stipendiat og gründer Christian Braathen er NHHs kandidat i formidlingskonkurransen 23. september. Showet går i UiB-aulaen, men alle kan følge sendingen og stemme på sin favoritt.
Utdannelsen blir ikke digital av at forelesningen følges via skjerm i stedet for ifra en forelesningssal, skriver Tor W. Andreassen og Nina Riibe i DN.
Virksomhetene som satser og lykkes med bærekraft er morgendagens vinnere, skriver NHH-professor Tor Wallin Andreassen i Dagens Perspektiv.
– Vi må i langt større grad bringe inn kundestemmene i utviklingsarbeidet, sier senterleder Tor W. Andreassen. 1. september lanserer NHH DIG-senteret. Største partnere er Telenor og Gjensidige.
Masteroppgave fra NHH trekker frem fem suksessfaktorer for å lykkes med robotisering av en arbeidsplass.
Digitalisering fører til mer data og mer avanserte verktøy for analyse. Men ledere må ha evne til å kritisk vurdere analysenes troverdighet om de skal skape tillit til deres beslutninger, skriver Andreas Ulfsten i forskning.no.
Norges Handelshøyskole får fire millioner fra Forskningsrådet til å forske på hvordan COVID-19 påvirker bedrifters kunnskapskompetanse og deres nye digitale hverdag.
Flere store arbeidsgivere har kuttet sine internship-programmer denne sommeren. To NHH-ere er blant de 30 som sikret seg plass i Statsbygg blant 1110 søkere.
De nye digitale sjefene samler inn data om ansatte og foreslår mer effektive arbeidsrutiner, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.
Norsk innovasjonsindeks 2019 - noen kommentarer fra NHH-professor Tor W. Andreassen.
Regjeringens strategi for kunstig intelligens tar for lett på hva som skal til for å realisere verdiene, skriver professor Tor W. Andreassen og førsteamanuensis Bram Timmermans ved NHH.
Mer data og ny teknologi gjør at vi kan ta stadig flere beslutninger basert på objektive data fremfor subjektive, menneskelige vurderinger. Det en god idé – hvis menneske og maskin har tilgang på samme informasjon.
Digitaliseringen utfordrer dagens skattesystemer og konkurransepolitikk. Hvordan bør Norge møte disse utfordringene? Finansminister Siv Jensen kommer til NHH, hvor hun møter Lars Sørgård og Kristin Skogen Lund.
Våre elektroniske spor er et eldorado for selgere – mindre og mindre av overskuddet blir igjen hos oss kjøpere, skriver professor Victor Norman.
Gründer og masterstudent Jens Aarre Seip ønsker å gjøre matte- og statistikkhjelp mer tilgjengelig. Nå skal Norges største private videregående skole teste ut appen, SnapMentor.
Heidi Buverud disputerer for doktorgraden ved NHH 24. juni 2019 med avhandlingen «ERP system implementation: How top managers’ involvement in a change project matters».
Politikere og toppledere hjalp NHH-studenter i hjemmeeksamen om digitalt grenseforsvar. Svar fra blant andre forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bidro til toppkarakteren A.
Kan Norge dyrke frem nye globale plattformer, eller ender vi opp med å bli leverandører til utenlandske giganter? Visepresident i Alibaba møtte Berit Svendsen i Vipps på Vårkonferansen.
Det er ikke urimelig at Booking.com ønsker å hindre hotellene i å være gratispassasjerer der. Men konkurranse mellom nettreisebyråene må sikres.
Energiselskapet bør ta innover seg at kundene velger selskaper som er på lag med dem - og velger bort firma som primært tenker på egne interesser, skriver professor Tor W. Andreassen i Teknisk Ukeblad.
The Center for Business Economics at NHH and SNF invited to a seminar on the Norwegian mobile market on May 8 at NHH’s campus in Oslo.
Debatten rundt annonseboikotten av Resett indikerer at Stordalen bør ringe Don Draper, og at Resett bør gå i lære hos Sophie Elise.
Ved siden av NHH-studiene utviklet Herman Melbye og kamerat Halvard Ramstad den digitale rådgivningstjenesten UtdanningX. – Råd på nett vil forhindre frafall på høyere utdanning, sier de.
NHH-forskere har fått bevilget ca. 25 millioner kroner til forskningsprosjektet «Hvordan lede radikale teknologidrevne endringer i etablerte virksomheter?»
Digitaliseringsendringar skaper ofte spenningar og motsetnader på ein arbeidsplass. Difor tilsett stadig fleire selskap eigne digitaldirektørar for å handtere utfordringane.
Andreas Orset kombinerte økonomiske og teknologiske fag på NHH for å tilpasse seg fremtidens arbeidsliv. Det sikret ham fast jobb halvannet år før studieslutt.
Digitale matleveringstjenester som Foodora gjør restauranter mer lønnsomme og produktive, ifølge ny forskning. – Men de tar seg godt betalt, og samarbeid kan derfor være kostbart, sier professor.
NHH har jobbet i over ett år med en videreutdanning som møter finansnæringens kompetansebehov. 29. november startet 30 personer på Norges første rene Executive MBA i fintech.
Masterstudent Christian Braathen drar inn prisar og pengar som ingen andre gründerar i landet for tida. Onsdag tok han imot 100 000 kr i Innovation Challenge.
I dag har vi «kjøpe før levere». Med kunstig intelligens kan det bli «levere før kjøpe».
Stadig flere vil investere i bærekraftige prosjekter gjennom folkefinansiering. – Det gir muligheter for gründere, skriver NHH-professor Ingeborg A. Kleppe.
Ny masterprofil gir Thea og Gunnhild teknologisk lederkompetanse som gjør dem i stand til å hjelpe selskaper til å ta bedre beslutninger.
Ledelsen i Schibsted lytter til Fredrik Haga når selskapet skal avgjøre hvilke teknologitrender de skal satse på.
Omstilling av norsk økonomi må ikke hindres av frykten for at antall jobber synker eller at lønnsnivået justeres.
Eksperter varsler at jobber innen økonomi og administrasjon står i fare for å bli robotisert bort. Det er feil.
Skip som opereres helt eller delvis uten mennesker om bord er i rask utvikling. Med professor Stein W. Wallace i spissen, skal NHH-forskere studere hvor nyttig autonome type skip faktisk kan bli i framtiden.
De fleste mener de er dyktigere sjåfører enn gjennomsnittet. Men bilrobotene kan bli overlegent mye bedre. Dermed kan vi spare penger og menneskeliv.
Vi er ikke ofre for en teknologisk utvikling som vi passivt må tilpasse oss. Det er vi som styrer teknologien, ikke omvendt.
– Det pågår en kamp om å få tilgang til, kjøpe og bruke data om oss, sier professor Irene Ng fra Universitetet i Warwick, årets hovedtaler på fagkonferansen FIBE.
Det er kostbart å lage bitcoin. Virkelig verd prisen og vel så det?