ChatGPT er en massiv disrupsjon i emning

chatgpt Pixabay (Pete Linforth)
ChatGPT vil ikke erstatte virksomheter, men virksomheter som ikke tar teknologien i bruk, vil langt på vei bli erstattet av de som gjør det, skriver NHH-professor Tor Wallin Andreassen i Finansavisen. Foto: Pixabay (Pete Linforth)
Innlegg

12. april 2023 09:19

ChatGPT er en massiv disrupsjon i emning

ChatGPT vil ikke erstatte virksomheter, men virksomheter som ikke tar teknologien i bruk vil bli truet av de som tar den i bruk, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

Virksomheter opplever ofte eksterne sjokk som pandemi, krig eller revolusjonerende teknologi, og det tar tid før ledere skjønner hvordan de skal tilpasse seg.

ChatGPT og GPT4-sjokket vi nå står overfor vil true veletablerte selskapers eksistens i mange bransjer.

Elever, skole. Av tcea.org

Er ChatGPT en fuskemaskin?

I dag er bruken av samtaleroboten ChatGPT en stor hindring for læring, der både pedagoger og foreldre må prøve å håndtere dette forstyrrende elementet i utdanningen, ifølge professor Walter Pohl.

OpenAI lanserte en AI-basert tekstgenerator, ChatGPT, den 30. november 2022. Bare tre måneder etter lansering hadde den mer enn 100 millioner brukere, hvorav omtrent 13 millioner brukte tjenesten daglig. Til sammenligning brukte Instagram nesten ett år på å nå 10 millioner brukere.

LES OGSÅ: ChatGPT kan jevne ut kompetanseforskjeller

Bruken og spredningen av ChatGPT vil trolig true eksistensen til virksomheter i etablerte markeder som skyløsninger, digital markedsføring og netthandel. Da vil selv selskaper som Google, Amazon og Microsoft være truet.

mat, butikk, pxhere.com

Hvorfor Rema, Kiwi og Extra bør lære av Vinmonopolet

Kundene ønsker ikke nødvendigvis billigere brød, men mer varierte butikkonsepter, skriver Tor W. Andreassen, Vidya Oruganti og Thomas Føyen.

Google har allerede satt krisestab av frykt for å miste 160 milliarder dollar i reklame- og søkeinntekter.
Microsoft har investert 10 milliarder dollar i OpenAI, og har inngått en avtale om bruk av ChatGPT i søkemotoren Bing. Via Copilotfunksjonen blir dette en del av Word, Excel og Power-Point, noe som gir store produktivitetsgevinster i bedriftsmarkedet.

fly, SAS oppleves av sine kunder som relativt lite attraktiv, skriver de tre kronikkforfatterne. Foto: Pixabay (Johan Widén)

SAS sloss med ryggen mot veggen

SAS har tilfredse og lojale Eurobonus-kunder som opplever selskapet som lite innovativt og lite attraktivt. Da er det lett å la seg friste, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen og medforfattere.

Amazon har vi ikke hørt fra - ennå.
Andre virksomheter vil adoptere teknologien og bake den inn i markedstilbudet for å bli mer attraktive i markedet. Tenk kundedialog og kundeservice. En McKinsey-analyse viser at teknologien vil styrke verdiforslaget og øke driftsresultatet i beklednings-, mote- og luksussektorene med mellom 150 og 275 milliarder dollar.

Disrupsjonsprosessen, som er begynnelsen på slutten for virksomheter, oppstår når vellykkede virksomheter mislykkes fordi de fortsetter å ta de valgene som drev deres tidligere suksess. Dette skjer ofte på grunn av kompleksiteten i å endre forretningsmodellen og organisasjonen som har spesialisert seg på effektiv produksjon og levering av dagens løsninger, usikkerhet om hvilken teknologi som vil slå igjennom og kostnader som oppstår når nye løsninger «stjeler» inntekter fra de gamle løsningene.

Bilde av handlevogn. Foto: Unsplash v. Eduardo Soares

– Kundene er i dobbel skvis

Matvarepriser i taket: hvor går kunden og hvordan responderer verdikjeden? Dette er tema for årets viktigste dagligvarekonferanse, som er 13. mars i Oslo.

I dag er det viktigere enn noensinne å ta ChatGPT-teknologiskiftet på alvor. Mobilindustrien ville avvente situasjonen da Apple lanserte iPhone i 2007, og selskaper som Ericsson, Sony, LG, Black-Berry, HTC, Motorola og Nokia forsvant fra markedet. Det vi må huske er at ChatGPT, i motsetning til iPhone, ikke er avgrenset til én bransje. Teknologien kan anvendes av alle overalt.
Prediksjonen er klar: ChatGPT vil ikke erstatte virksomheter, men virksomheter som ikke tar teknologien i bruk, vil langt på vei bli erstattet av de som gjør det.

Kronikken var først publisert i Finansavisen 11. april 

Tog, vinter. Av wikimedia, Øyvind Holmstad

Vi må bevare de mest attraktive selskapene

Regjeringen ønsker at Vy skal ta over Flytoget. Samtidig har DNB kjøpt opp Sbanken. Begge beslutningene ser bort fra hva kundene mener er best.