Internship/praksismobilitet i Europa

Internship/praksismobilitet i Europa

Studenter som skal gjennomføre et internship/praksisopphold i Europa som en del av studiene eller innen 12 måneder etter endt grad kan søke om Erasmus+ stipend.

Praksisopphold under eller etter studiene

Følgende studenter kan kvalifisere til å motta Erasmus+ stipend:

Søknad og annen praktisk informasjon

  • Krav til praksisopphold

    Krav til praksisopphold

    Praksisoppholdet må:

    • Ha en varighet på 2 - 12 måneder (minimumslengde tilsvarer 60 kalenderdager)
    • Være avtalt i god tid før praksisoppholdet starter
    • For studenter som gjennomfører praksisopphold etter endt grad må det være avtalt før graden avsluttes og gjennomføres innen 12 måneder etter endt grad
  • Hvor kan du gjennomføre praksisopphold?

    Hvor kan du gjennomføre praksisopphold?

    • I et Erasmus+ programland (EU-landene, Island, Liechtenstein, Makedonia, Serbia og Tyrkia)
    • Studenter er selv ansvarlige for å finne en bedrift eller organisasjon hvor de ønsker å gjennomføre praksisoppholdet
    • Unntak er EU-institusjoner og nasjonalkontor for Erasmus+ hvor det ikke er mulig å få støtte til praksisopphold
  • Finansiering

    Finansiering

    Stipendsatser:

    • 560 euro per måned til Danmark, Finland, Island, Irland, Liechtenstein, Luxembourg, Sverige og Storbritannia
    • 510 euro per måned til andre programland
    • En måned regnes som 30 dager, deretter blir det betalt ut for enkeltdager utover dette

    Det er mulig å motta lønn eller andre godtgjørelser fra arbeidsgiver i tillegg til Erasmus+ stipend.

    Stipendet vil utbetales i starten av praksisoppholdet.

  • Forsikring

    Forsikring

    • Erasmus+ programmet krever at studenter som reiser på praksisopphold i utlandet er tilstrekkelig helseforsikret, ulykkesforsikret og ansvarsforsikret. Studenten kan forsikres av senderinstitusjonen, bedriften eller organisasjonen vedkommende skal ha praksis i, eller ved å tegne egne forsikringer.
    • ANSA sin studentforsikring tilbyr ulykkes- og ansvarsforsikring for praksisarbeid. Forsikringen skal også kunne benyttes av studenter på praksisopphold etter fullført grad.
  • Hvordan søke om E+ stipend

    Hvordan søke om E+ stipend

    • Send ferdig utfylt og signert Erasmus+ Learning Agreement (LA) for Traineeships til riktig kontaktperson ved NHH
    • Søke om opphold mellom bachelor- og mastergrad om praksisoppholdet gjennomføres etter endt bachelorgrad. NB! Ikke søk om overgang.
    • Fylle ut og signere Erasmus+ Grant Agreement som du vil få tilsendt per e-post etter innsending av Erasmus+ Learning Agreement
    • Fullføre Erasmus+ språktest Online Linguistic Support på arbeidsspråket. Du vil motta invitasjon til språktesten per e-post etter at søknaden din er behandlet.
    • Betale semesteravgift til NHH om du gjennomfører praksisopphold etter endt bachelor- eller mastergrad ettersom du vil registreres med en poststudierett
    • Lese Erasmus+ Student Mobility Charter. Dokumentent inneholder informasjon om NHHs, internship-bedriftens og dine rettigheter og forpliktelser i forbindelse med ditt praksisopphold.
  • Etter praksisoppholdet

    Etter praksisoppholdet

  • Kontaktpersoner

    Kontaktpersoner

    CEMS

    Internship abroad kurs

    Etter endt grad og ENEINT

Praksisopphold etter endt grad

Poststudierett

Studenter vil være registrert med "poststudierett" under praksisoppholdet. Det vil si at den ordinære studieretten på bachelor- eller mastergraden avsluttes og vitnemål tas ut (om praksisoppholdet gjennomføres mellom bachelor og master må du søke om opphold). Poststudierett gir ikke rett til å ta kurs ved NHH. Semesteravgift må betales.

Dette gjelder kun for studenter som ønsker å gjennomføre praksisopphold etter endt grad.

HAR DU MOTTATT ERASMUSSTIPEND FOR UTVEKSLINGSOPPHOLD?

Studenter kan motta Erasmusstipend i inntil 12 måneder per studienivå. 

  • Eksempel: en student som har gjennomført et utvekslingsopphold i Europa på bachelornivå som varte i fem måneder og mottok Erasmus+ stipend kan få Erasmus+ praksisstipend i inntil syv måneder om han/hun reiser etter fullført bachelorgrad