Tok internasjonal elitemaster – nå PR-leder i NORLA

Sunniva Adam
Sunniva Adam mener at NHH og CEMS har hatt stor betydning for hennes karriere: – NHH har gitt meg den faglige tyngden jeg trenger for å gjennomføre store og små prosjekter. Gjennom CEMS lærte jeg mye om å samarbeide på tvers av kulturer og språk. Alt dette bruker jeg mye i arbeidshverdagen min, sier hun. Adam jobber nå som PR-ansvarlig i NORLA, som tilbyr støtteordninger for oversettelse av norsk litteratur til utlandet. Foto: Siv Dolmen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

14. oktober 2019 08:44

Tok internasjonal elitemaster – nå PR-leder i NORLA

Rekordmange studenter tar CEMS-master ved NHH. For Sunniva Adam bidro graden til jobb som PR-leder for Norges største kultureksportprosjekt.

Internasjonal master ved NHH (CEMS)

  • CEMS-master i internasjonal ledelse er en internasjonal mastergrad som studenter kan ta ved 32 ledende akademiske institusjoner i verden.
  • NHH, som eneste skole i Norge, er medlem.
  • Mastergraden er på Financial Times' topp 10-liste over verdens beste mastergrader innen administrasjon og ledelse.
  • Programmet er ettårig og er en integrert del av mastergraden i økonomi og administrasjon, for studentene som får opptak på CEMS. 
Jan Haaland
Professor Jan I. Haaland, CEMS Academic Director ved NHH. Foto: NHH/Hallvard Lyssand

– Da jeg som bachelorstudent fikk høre om CEMS, var det ingen tvil om at det var rett master for meg. Språkinteressen, det internasjonale miljøet, fagsammensetningen og muligheten til å ha et internship i utlandet var hovedårsakene til at jeg valgte det studiet, forteller Sunniva Adam.

Adam er utdannet siviløkonom fra 2016 og har to mastergrader – master i økonomi og administrasjon fra NHH og CEMS-master i internasjonal ledelse (CEMS MIM), som gis i fellesskap av CEMS-skolene.

Denne høsten er det rekordmange som har kommet inn på CEMS-programmet ved NHH, med totalt 57 nye studenter. Det er en økning på omtrent 63 prosent sammenlignet med 2013. Programmet hadde i år 92 søkere.

– FORTRINN NÅR DE SØKER JOBB

CEMS Academic Director ved NHH, professor Jan I. Haaland, er meget fornøyd med interessen for den internasjonale masteren ved høyskolen.

– Studentene har virkelig fått øynene opp for CEMS-programmet. De ser at dette er faglig interessant, at de får solid internasjonal erfaring og ikke minst vet de at graden er vel anerkjent internasjonalt og et klart fortrinn når de søker jobb i utlandet, sier Haaland.

Studentene som søker om opptak ved CEMS må forholde seg til flere kriterier. I tillegg til å ha gode karakterer, må de skrive et motivasjonsbrev, legge ved CV, snakke tre språk og må gjennom en omfattende intervjuprosess. 

Tok internship i PRaha

29-åringen fra Fredrikstad er ikke i tvil om at NHH og CEMS har hatt mye å si for hennes internasjonale karriere.

– NHH har gitt meg venner for livet og den faglige tyngden jeg trenger for å gjennomføre store og små prosjekter. Gjennom CEMS lærte jeg mye om å samarbeide på tvers av kulturer og språk. Alt dette bruker jeg mye i arbeidshverdagen min, sier hun.

Gjennom CEMS tok Adam internship ved den norske ambassaden i Praha og et semester utvekslingsopphold ved University of Economics - også i Praha. Praktikantstillingen resulterte i rådgiverstilling på samme sted.

LES OGSÅ:

– Uaktuelt å starte karrieren i Norge

Med finansjobb i Danmark satser Aleksandra Maria Kjemhus på en internasjonal karriere. Andelen NHH-ere med jobb i utlandet har økt med over 30 prosent på to år.

LEDer PR-ARBEID i Norge og Tyskland 

Adam er nå aktuell som PR-ansvarlig i NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet. Hun jobber primært med å promotere Norges bidrag på bokmessen i Frankfurt, som er fra 16. til 20. oktober i år. Oppdraget har NORLA fått på vegne av regjeringen. 

– Jeg leder kommunikasjonsarbeidet i Norge og Tyskland, både strategisk og operasjonelt. Jeg samarbeider blant annet med tyske og norske kulturinstitusjoner og bokbransje, med norske designere og tysk PR-byrå, samt at jeg organiserer pressereiser og pressekonferanser for tyske journalister, sier Adam.

Bokmessen i Frankfurt er den viktigste arenaen for litteratur internasjonalt. Prosjektet innebærer et omfattende litteratur- og kulturprogram gjennom hele året. Det er første gang Norge er gjesteland.

– Jobben er fantastisk! Det er så gøy å få lede kommunikasjonsarbeidet for Norges største kultureksportprosjekt noensinne, forteller hun.

Sunniva Adam
Bokmessen i Frankfurt er et omfattende prosjekt som inkluderer litteratur- og kulturprogram gjennom hele året og selve messen som er fra 16. til 20. oktober. – Jobben er fantastisk, forteller Sunniva Adam. Foto: Siv Dolmen

NHH Best på utveksling

Internasjonalisering er et viktig satsingsområde for NHH. I april fikk høyskolen skryt av statsråd Iselin Nybø for den høye andelen studenter som drar på utveksling.

NHH er her best i landet og hele 59 prosent av studentene reiste på utveksling i 2018. Norge har forpliktet seg til at 20 prosent av alle studenter skal reise ut innen 2020. I dag er andelen 16 prosent. 

– Studentene våre har mange muligheter til å tilegne seg internasjonal erfaring, i tillegg til utveksling og CEMS-grad. Nytt fra i år er at studentene også kan ta poenggivende internship i utlandet som en del av masterstudiet, forteller Jan I. Haaland. 

Les også: 

Reiser til Japan for å få relevant jobberfaring

Regjeringen stilte i fjor høst krav om økt praksis i utdanningen. NHH har tatt grep og sender nå studenter til utlandet for å få relevant jobberfaring.