Verner selskaper mot dataangrep

Tidligere NHH-student Andreas Orset.
Andreas Orset leverte i desember masteroppgaven sin om cybersikkerhet i norske virksomheter. Nylig startet han i ny jobb i KPMG, hvor han skal jobbe med å forhindre cyberangrep. Foto: Sigrid Grøm Bakken/NHH.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

14. januar 2019 14:20

Verner selskaper mot dataangrep

Andreas Orset kombinerte økonomiske og teknologiske fag på NHH for å tilpasse seg fremtidens arbeidsliv. Det sikret ham fast jobb halvannet år før studieslutt.

– Cybersikkerhet er et viktig fremvoksende forretningsområde. Bare det siste året har angrep mot bedrifter doblet seg, og de finansielle konsekvensene er betydelige, sier Andreas Orset.

I desember avsluttet han mastergraden i Business Analytics på NHH, og denne måneden startet han i konsulentselskapet KPMG. Her jobber han for å beskytte norske virksomheter mot datakriminalitet.

– For å få en god, helhetlig styring av cybersikkerhet er det nødvendig å se forbi de tekniske systemene. Cybersikkerhet må kobles til virksomheters forretningsstrategi, og selskapene må jobbe aktivt med å bevisstgjøre ansatte. Med en grad fra NHH, har du kompetansen som trengs for å jobbe med å integrere cybersikkerhet i selskapsstyringen, sier Orset.

Tidligere NHH-student Andreas Orset.
– Det var viktig for meg å finne en arbeidsplass med godt faglig og sosialt miljø, spennende arbeidsoppgaver og rikelig med utfordringer. Jeg ville starte et sted som satser på meg - et sted det er fokus på kompetanseutvikling, sier Orset om sin nye arbeidsplass KPMG. Her fra selskapets bedriftspresentasjon på NHH. Foto: Sigrid Grøm Bakken/NHH.

Tok tech-fag på NHH

Ifølge NHHs arbeidsmarkedsundersøkelse fra 2017, får 3 av 4 NHH-studenter tilbud om fast jobb før de er ferdige med utdanningen. Orset er blant dem.

– Jeg ønsket å få jobb før jeg var ferdig, fordi da kunne jeg velge fag som var relevante for jobben, og dermed stille bedre forberedt. Jeg søkte kun hos konsulentselskaper med tjenester innen cybersikkerhet og opplevde stor interesse for å ansette NHH-studenter, sier han.

Da Orset skulle velge masterretning, falt valget på NHHs nye masterprofil Business Analytics. Slik fikk han kombinert økonomiutdannelsen med teknologifag.

– NHH har virkelig tatt grep når det kommer til tech-fag. Jeg tok fag som «Kunstig intelligens og robotisering», «Predicitve Analytics», «Simulering», «Decision Modeling», «Applied programming», for å nevne noen, sier han.

Tidligere NHH-student Andreas Orset.
– Cybersikkerhet var et fagfelt der jeg kunne knytte sammen interessene mine innen teknologi og sikkerhet. Jeg tror at jeg vil få være med på en veldig spennende reise, ved å gå inn i dette fagområdet nå, sier Orset. Foto: Sigrid Grøm Bakken/NHH.

Får relevant jobb

En ny kandidatundersøkelse gjennomført av Sammen Råd og Karriere viser at NHH-studenter er svært veltilpasset arbeidsmarkedet. 95 prosent av dem har fast ansettelse og 98,8 prosent opplever å ha relevant jobb.

Senior Manager Thijs Timmerman i KPMG er fornøyd med det nye tilskuddet i avdelingen.

– Andreas er svært ivrig etter å lære, og vi er glade for at han er del av vårt team. Fagkombinasjonen hans fra NHH, med vekt på forretning, analyse og teknologi, vil være til stor nytte for oss og kundene våre, sier han.

Orset mener det i fremtiden vil være viktig å velge en grad som kombinerer økonomiske og teknologiske fag, slik at næringslivet får kompetansen de etterspør.

– Jeg tror det kommer til å skje utrolig mye spennende i skjæringspunktet økonomi og teknologi. Ny teknologi er jo med på å forme morgendagens næringsliv, og vi trenger dyktige folk som kan lede disse endringene, sier han.

Fem gode grunner til å søke NHH

Les også: 

– Med «Business Analytics» skiller vi oss ut

Ny masterprofil gir Thea og Gunnhild teknologisk lederkompetanse som gjør dem i stand til å hjelpe selskaper til å ta bedre beslutninger.

Økonomifaget har aldri vært mer relevant

Eksperter varsler at jobber innen økonomi og administrasjon står i fare for å bli robotisert bort. Det er feil.