Alle NHH-ere får relevant jobb etter studiet

NHH-student Katrine Hjelmevoll.
NHH-studenter er svært attraktive på arbeidsmarkedet, viser en ny kandidatundersøkelse. Etter tre måneder er omtrent alle i fast jobb. Det viktigste når de søker, er et godt arbeidsmiljø. Foto: Sigrid Grøm Bakken/NHH.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

10. januar 2019 11:21

Alle NHH-ere får relevant jobb etter studiet

98,8 prosent av tidligere NHH-studenter er i relevant arbeid. Majoriteten får jobben før de er ferdig utdannet, viser ny kandidatundersøkelse.

Infografikk av resultatene av kandidatundersøkelsen.

Studentene fra Norges Handelshøyskole (NHH) er svært veltilpasset arbeidsmarkedet. Det viser den nye kandidatundersøkelsen «Fra studier til jobb på Vestlandet», utført av Sammen Råd og Karriere.

Undersøkelsen er besvart av personer som ble uteksaminert fra NHH i 2016. 95 prosent av dem har fast ansettelse og 98,8 prosent opplever å ha relevant jobb to år etter studiet. Sistnevnte er en kraftig forbedring fra 2016, da tallet var 93 prosent.

– Det er svært gledelig å se at NHH-studentene er godt forberedt på det nye arbeidslivet. Grepene vi har tatt for å gjøre utdanningen mer relevant, fungerer, sier prorektor for utdanning Linda Nøstbakken ved NHH.

Siden respondentene ble uteksaminert i 2016, har NHH økt fokuset på digitalisering, både gjennom å tilby nye teknologirelaterte kurs, fornye de tradisjonelle økonomifagene og ved styrking av studentenes praksismuligheter.

Får jobb før studieslutt

Kandidatundersøkelsen viser at NHH-studentene kommer raskt ut i arbeid. 62 prosent får jobb allerede før de er ferdige med studiet. Spesielt gjelder dette kandidater fra Regnskap og revisjon hvor hele ni av ti får tilbud om jobb før avsluttende eksamen er avlagt. Fem prosent fikk jobb uten å søke.

Nøstbakken sier det er et kvalitetsstempel, men poengterer at ansettelse før studieslutt ikke er et mål.

– NHH-studenten er attraktiv, og vi ser at omtrent alle er i fast jobb tre måneder etter utdanning. Samtidig er det fint å se at arbeidsgivere er på hugget etter å få de beste kandidatene, sier hun.

Skal unngå dataangrep

Andreas Orset fikk jobb som konsulent i KPMGs avdeling for cybersikkerhet halvannet år før han var ferdig på NHH.

– Jeg ønsket å få jobb før jeg var ferdig med studiet, fordi da kunne jeg velge fag som var relevante for jobben, og dermed stille bedre forberedt, sier Orset.

NHH-student Andreas Orset.
Andreas Orset er en av flere NHH-studenter som fikk jobb før han var ferdig med studiene. Han skal jobbe med å forhindre dataangrep i norske virksomheter. Foto: Sigrid Grøm Bakken/NHH.

Kandidatundersøkelsen

  • Kandidatundersøkelsen har blitt gjennomført siden 2003.
  • Det er Ideas2Evidence som har utført undersøkelsen i 2018, på oppdrag av Sammen Råd og Karriere. 
  • Undersøkelsen går til uteksaminerte kandidater fra Norges Handelshøyskole, Universitetet i Bergen og Høgskolen i Bergen. 
  • Undersøkelsen går ut til kandidatene to år etter avsluttende eksamen.
  • Årets undersøkelse har en total svarprosent på 45,7 prosent. Svarprosenten for NHH var 37,2 prosent.

Han har kombinert økonomiske og teknologiske fag på NHH for å tilpasse seg fremtidens arbeidsliv.

– NHH har virkelig tatt grep når det gjelder tech-fag. Jeg har tatt NHHs nye Business Analytics-spesialisering og supplert økonomiutdannelsen med spennende teknologifag som «Kunstig intelligens og robotisering», «Predicitve Analytics», «Simulering», «Decision Modeling», «Applied programming», for å nevne noen, sier han.

Senior Manager Thijs Timmerman i KPMG er fornøyd med det nye tilskuddet i avdelingen.

– Andreas er svært ivrig etter å lære, og vi er glade for at han er del av vårt team. Fagkombinasjonen hans fra NHH, med vekt på forretning, analyse og teknologi, vil være til stor nytte for oss og kundene våre, sier han.

LES OGSÅ:

– Med «Business Analytics» skiller vi oss ut

Ny masterprofil gir Thea og Gunnhild teknologisk lederkompetanse som gjør dem i stand til å hjelpe selskaper til å ta bedre beslutninger.

Arbeidsmiljø viktigst

64 prosent av NHH-kandidatenes første jobb etter studiet er innen konsulentvirksomhet og rådgivning, revisjon eller bank, forsikring og finans. Over halvparten bor i Oslo to år etter uteksaminasjon.

Den viktigste faktoren når de søker jobb er et godt arbeidsmiljø. Gode karrieremuligheter og at jobben er faglig utfordrende vektlegges også høyt.

Av undersøkelsen kommer det også fram at 3 av 4 NHH-kandidater ville valgt å gå utdanningen på nytt.