NHH på jakt etter de beste hodene i landet

Håkon Stien, Sara Sørensen Moh, Lisa Naustdal, Inger Mirjam Madland, Malene Sighaug Bigseth, Shahez Shwana. Foto: Foto: Magnus Skrede
SKOLETURNÉ: Studentambassadørene reiser landet rundt for å besøke videregående skoler. – Til elevene ønsker jeg å formidle at økonomistudier i 2020 er mye mer enn bare god gammeldags bokføring, sier Inger Mirjam Madland. Foto: Magnus Skrede
NHH

24. januar 2020 12:00

(oppdatert: 24. januar 2020 12:16)

NHH på jakt etter de beste hodene i landet

I vinter er syv NHH-studenter på turné for å besøke over 240 videregående skoler. De gleder seg til å fortelle om studielivet i Bergen og gi råd om høyere utdanning.

Skoleturneen

  • I januar og februar er NHH på skoleturné og besøker over 240 videregående skoler.
  • Turnéen varer i seks uker.
  • NHH besøker fylkene Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Troms og Finnmark.
  • Turneen er en del av en nasjonal skoleturné i regi av norske universiteter.

– Jeg fikk høre om NHH gjennom en venninne som anbefalte høyskolen og fortalte om studentstorbandet. Da bestemte jeg meg for at det måtte bli NHH. Storband og økonomi kunne jo ikke slå feil, sier Inger-Andrea Østby (23) fra Salangen. 

Sammen med seks andre NHH-studenter, reiser Østby på norgesturné for å besøke videregående skoler over hele landet.

Utfolde indre lederspire

Malene Sighaug Bigseth (23) fra Ulsteinvik valgte NHH fordi hun mestret økonomifag på videregående og ønsket å utfolde sin indre lederspire. Samtidig ønsket hun internasjonal erfaring. 

– Jeg har alltid hatt et kall mot det store utland, men er altfor hjemmekjær til å flytte fra Norge på lengre sikt. Ved å velge NHH, kombinerte jeg ønsket mitt om bred internasjonal erfaring med tette bånd til det norske næringslivet, sier Bigseth.

Lisa Naustdal (23) fra Trondheim valgte NHH på grunn av interesse for analytiske fag. 

– Jeg begynte på NHH fordi jeg er samfunnsinteressert og liker analytiske fag. Jeg ønsket en utdanning som gir mange muligheter etter endt studie, sier Naustdal.

Les mer om studier på NHH

Lisa Naustdal, Inger Mirjam Madland og Sara Sørensen Moh. Foto: Magnus Skrede
Lisa Naustdal (23) fra Trondheim (t.v.), Inger Mirjam Madland (25) fra Ålgård og Sarah Sørensen Moh (22) fra Oslo (t.h.). Foto: Magnus Skrede

98.8 prosent har relevant jobb

Den siste arbeidsmarkedsundersøkelsen viser at over 98 prosent av NHH-studentene har relevant jobb kort tid etter at de er ferdig med mastergraden.

Håkon Stien (22) fra Asker forteller at han holder jobbmulighetene åpne, men at han har lyst til å jobbe med humanitært arbeid.

– Heldigvis er det et par år til dette må spikres, men overordnet mål foreløpig er å finne jobb internasjonalt og gjerne innen bistand, sier Stien.  

Malene Sighaug Bigseth ønsker å jobbe med bærekraft og innovasjon: 

– Jeg har alltid hatt et ønske om å utrette en forskjell. Det er derfor viktig for meg å bruke utdannelsen til noe som har en større mening enn bare å tjene penger. Faglig ligger interessen min innen bærekraft og innovasjon, sier  Bigseth.

Shahez Shwana (25) fra Måløy har også en interesse for innovasjon, og forteller at han ønsker å jobbe med oppstartsbedrifter eller endringsledelse.

– Det er alltid mye prat om endring, men ofte blir det gjort på en slik måte at det blir en dårlig opplevelse for de ansatte. Jeg ønsker å hjelpe bedrifter til å utføre endringer på en best mulig måte – både for selskapet og de ansatte, sier han. Les mer om Shwana i egen nyhetssak.

Hva gjør tidligere NHH-Studenter i dag?

Malene Sighaug Bigseth og Shahez Shwana. Foto: Magnus Skrede
Shahez Shwana (25) fra Måløy (t.v.), Sarah Sørensen Moh og Malene Sighaug Bigseth (23) fra Ulsteinvik (t.h.). Foto: Magnus Skrede

Blant Norges mest aktive studentforeninger

Studenter ved NHH blir automatisk medlem av NHHS, som er blant Norges mest aktive studentforeninger. Studentambassadørene har mange gode minner herfra: 

– Studentforeningen har gitt meg minner jeg vil ha for resten av livet. Her finnes det noe for alle og du kan drive med alt fra idrett, politikk og musikk, til å arrangere Nord-Europas største studentdrevne næringslivskonferanse, sier Inger-Andrea Østby. 

Inger Mirjam Madland (25) fra Ålgård forteller at hennes beste studentminne er fra tiden som skuespiller i UKErevyen. Revyen er en del av UKEN i Bergen, som er blant Norges største studentdrevne festivaler med over 1000 frivillige. 

– 17 dager med 25 forestillinger sammen med en suveren gjeng var helt rått! Jeg har alltid drevet med musikk og dans og elsker at jeg fikk denne muligheten, sier Madland.

Håkon Stien trekker også frem at UKEN har skapt gode minner i studietiden. I 2018 var han med i gruppen UKEtelt, som har ansvar for å utforme festvailområdet.

– Kvelden før vi skulle starte frøs bergensregnet til is, og vi endte opp med å hakke is fra bakken med plastspader i fire dager. Fortsatt en av mine beste NHH-opplevelser, sier Stien.

Les mer om studentmiljøet på NHH

Inger Andrea Østby og Håkon Stien. Foto: Magnus Skrede
Inger-Andrea Østby (23) fra Salangen (t.v.), Shahez Shwana og Håkon Stien (22) fra Asker (t.h.). Foto: Magnus Skrede

Gleder seg til å møte VGS-elever

Flere av studentambassadørene begynte å turnere i begynnelsen av januar. Det beste med turneen synes de er å reise rundt i Norge og møte unge mennesker:

– Jeg gleder meg aller mest til å møte elevene. Jeg husker godt da studentambassadørene besøkte min skole. Det syntes jeg var en veldig spennende og lærerik dag, sier Naustdal.

Sarah Sørensen Moh (22) fra Oslo trekker også frem elevene: 

– Jeg ser frem til å møte elevene og forhåpentligvis bidra til at de blir litt mer sikre på hva de ønsker å studere – eller ikke studere. Jeg gleder meg også til å besøke nye steder i Norge og bli kjent med ambassadører fra andre universiteter og høyskoler, sier Moh.

Inger Mirjam Madland har følgende budskap til de som er usikre på hva de vil studere:

– Til elevene ønsker jeg å formidle at økonomistudier i 2020 er mye mer enn bare god gammeldags bokføring. Du får oppleve utrolig mye kult som NHH-student og du får – ikke minst – mange spennende jobbmuligheter etter endt studie, forteller Madland. 

Les også:

Brenner for bærekraft

Det er én spesiell ting som gjør Stine Vintervoll ekstra glad: NHH-studenter med miljøengasjement.