Shahez drar på turné for å rekruttere VGS-elever

Bilde av Shahez Shwana som snakker med to andre personer.
Masterstudent Shahez Shwana skal i vinter på nasjonal skoleturné for å besøke videregående skoler. – Jeg gleder meg å snakke med elevene og fortelle om studiemulighetene i Bergen, sier han. Foto: Magnus Skrede
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

6. januar 2020 08:29

Shahez drar på turné for å rekruttere VGS-elever

Shahez Shwana flyktet til Norge som syvåring. Nå studerer han både ved NHH og UiB. Denne uken reiser han i Vestland fylke for å rekruttere elever til høyere utdanning.

Shahez Shwana.
Shahez Shwana fra Måløy tar to grader samtidig og er til sommeren utdannet siviløkonom. Foto: Magnus Skrede

– Jeg gleder meg å snakke med elevene og fortelle om studiemulighetene i Bergen, forteller Shahez Shwana (25) fra Måløy.

Shwana reiser for andre året på rad på norgesturné for å besøke videregående skoler. Turnéen starter i Bergen med nærmere 2 130 påmeldte elever. Handelshøyskolen besøker totalt syv fylker og har syv studentambassadører.

Mens de fleste studenter har mer enn nok med ett studium, har Shwana valgt å ta to grader samtidig. Han tar en mastergrad ved NHH og en bachelorgrad i informasjon og kommunikasjonsteknologi (IKT) ved UiB. 

– Hadde ingen dyp forståelse for økonomi

Shwana forteller at han begynte på NHH ved en tilfeldighet.

– Jeg visste ikke helt hva jeg ville gjøre med livet mitt, men jeg ville ta en utdanning som kunne åpne mange dører. Jeg hadde ingen dyp forståelse for økonomi før jeg begynte på NHH, annet enn at det hadde noe å gjøre med tall, sier han.

25-åringen er nå på sitt siste år på master, og angrer ikke på at valgte økonomistudier. Ved høyskolen tar Shwana en spesialisering innen strategi og ledelse. Fra før har han en bachelorgrad fra samme sted. 

– Bachelorstudiet åpnet absolutt de dørene jeg trodde det skulle åpne og enda mer, så det er et valg jeg er fornøyd med. Jeg liker spesielt godt at økonomifaget er så utrolig bredt, sier Shwana.

Les også:

NHH på jakt etter de beste hodene i landet

I vinter er syv NHH-studenter på turné for å besøke over 240 videregående skoler. De gleder seg til å fortelle om studielivet i Bergen og gi råd om høyere utdanning.

Flyktet fra Kurdistan som syvåring

Studenten kom til Måløy som flyktning i en alder av syv år i 2001. Da ble han gjenforent med foreldrene sine etter å ha vært avskilt i fire år. Familien kommer opprinnelig fra Slemani i Kurdistan (Nord-Irak). Shwana forteller at hans bakgrunn som flyktning, har formet han som person. 

– Det har påvirket det meste i livet mitt og sikkert også valg av studier, uten at jeg vet helt hvordan. Jeg tror det kan være en viktig grunn til at jeg er mer enn gjennomsnittlig interessert i samfunnsaktuelle spørsmål, sier han.

Ønsker å jobbe med innovasjon

NHH-studenten har kun et halvt år igjen med studier før han er utdannet siviløkonom. Shwana forteller at han ønsker å jobbe med oppstartsbedrifter eller endringsledelse.

– Det er alltid mye prat om endring, men ofte blir det gjort på en slik måte at det blir en dårlig opplevelse for de ansatte. Jeg ønsker å hjelpe bedrifter til å utføre endringer på en best mulig måte – både for selskapet og de ansatte, sier han.

NHH tilbringer totalt fire uker i Vestland fylke. Turneen koordineres i samarbeid av Universitetet i Bergen og Utdanning i Bergen, og er en del av en nasjonal skoleturné i regi av norske universiteter.

Hele 18 utdanningsinstitusjoner deltar på «Vestlandsturneen». 

Les også:

Brenner for bærekraft

Det er én spesiell ting som gjør Stine Vintervoll ekstra glad: NHH-studenter med miljøengasjement.

Utvikler skoleapp ved siden av masterstudier

Gründer og masterstudent Jens Aarre Seip ønsker å gjøre matte- og statistikkhjelp mer tilgjengelig. Nå skal Norges største private videregående skole teste ut appen, SnapMentor.