Internasjonal erfaring gir store muligheter

Emma Hartland i Myanmar. Foto: Telenor
Etter tre år på Fornebu, skal Emma Hartland jobbe med strategi i Telenor sitt selskap i Myanmar. Hun har en tydelig oppfordring til studenter som ønsker en internasjonal karriere . – Søk utveksling, søk CEMS og søk på den internasjonale jobben. Du har så lite å tape, og så mye å vinne, sier Hartland. Foto: Telenor
NHH Av Mari Hansen Ingleson

30. januar 2020 12:55

Internasjonal erfaring gir store muligheter

Tidligere NHH-student flyttet til den andre siden av jorden for jobb i Telenor Myanmar. Hun mener de internasjonale mulighetene hun fikk på NHH har vært avgjørende for hvor hun er i dag.

Etter tre år i ulike roller i Telenor på Fornebu, skal Emma Hartland (29) jobbe med strategi i Telenor sitt selskap i Myanmar. Kontrastene mellom Fornebu, og det som har vært ett av verdens mest lukkede land er store.

Hartland var ferdigutdannet siviløkonom i 2016, og hun har to mastergrader. Master i økonomi og administrasjon fra NHH, og CEMS-master i internasjonal ledelse (CEMS-MIM).  

Studier på NHH

Bygger ut mobilnett i Myanmar

Hartland forteller at det er langt mellom Telenor sitt kontor på Fornebu, og den nye jobben i Myanmar.

Myanmar begynte gradvis å åpne for utenlandske investeringer fra 2011, frem til 2014 var det kun ett teleselskap i landet. Da markedet ble åpnet var Telenor ett av to nye selskaper som fikk lisens til å bygge ut mobilnett. Det var over hundre andre selskaper som ønsket den samme muligheten. 

– Nordmenn er ofte stolte av velferdsstaten og tillitssamfunnet. Men vi overser ofte det norske selskaper får til. Flere selskaper er lokomotiv som driver utviklingen i den globale økonomien, det er gøy å være med på, sier hun.

I løpet av Telenors fem første år i Myanmar har dekningen gått fra 2G til 4G. Samtidig som teletjenestene har blitt betydelig billigere.

– Jeg ser at Telenors arbeid påvirker hverdagen til de som bor her. Å få en mobiltelefon gir både frihet og nye muligheter, sier Hartland.

Telenorkunder i Myanmar. Foto: Telenor
– Nordmenn er ofte stolte av velferdsstaten og tillitssamfunnet. Men vi overser ofte det norske selskaper får til. Flere selskaper er lokomotiv som driver utviklingen i den globale økonomien, det er gøy å være med på, sier den tidligere NHH-studenten. Foto: Telenor

Internasjonale muligheter har vært avgjørende

Hartland sier de internasjonale mulighetene som utdannelsen fra NHH ga, har vært avgjørende for hennes karriere. Utenlandsopphold har gjort henne faglig sterkere, samtidig som hun har vokst mye på å bli eksponert for andre kulturer.

– NHH har kjempegode utvekslingsmuligheter, det burde alle studenter benytte seg av, sier Hartland.

Hun legger til at for mange norske bedrifter er ett utenlandsopphold et minimum.

Les også:

Brenner for bærekraft

Det er én spesiell ting som gjør Stine Vintervoll ekstra glad: NHH-studenter med miljøengasjement.

NHH er best på utveksling

Ingen andre norske utdanningsinstitusjoner sender like mange studenter på utveksling som NHH. 59 prosent av studentene drar på utveksling, som er betydelig høyere enn de øvrige universitetene og høyskolene. Kun 16 prosent av norske studenter drar på utveksling.

– Gjennom et utvekslingsopphold får studentene relevant erfaring, de lærer nye språk, blir åpne for nye kulturer og tør i større grad å tøye egne grenser. I sum gjør dette NHH-studentene godt forberedt på et internasjonalt arbeidsliv, sier prorektor for utdanning, Linda Nøstbakken.

Hun legger til at internasjonalisering skal gjennomsyre alt NHH gjør og viser til handelshøyskolen sin strategi.

– NHH skal være en ledende internasjonal handelshøyskole, da må vi også ha et utvekslingstilbud i verdensklasse. Studentene ved NHH kan dra på utveksling til over 170 ulike universiteter og høyskoler, i 50 forskjellige land, sier Nøstbakken.

Prorektor for utdanning Linda Nøstbakken. Foto: Siv Dolmen
– Gjennom et utvekslingsopphold får studentene relevant erfaring, de lærer nye språk, blir åpne for nye kulturer og tør i større grad å tøye egne grenser. I sum gjør dette NHH-studentene godt forberedt på et internasjonalt arbeidsliv, sier prorektor for utdanning, Linda Nøstbakken. Foto: Siv Dolmen

FEM TIPS FOR Å LYKKES I UTLANDET

Emma Hartland har følgende tips til deg som ønsker en internasjonal karriere.

  1. Først og fremst - gjør det! Søk utveksling, søk CEMS og søk på den internasjonale jobben. Du har så lite å tape, og så mye å vinne.
  2. Si ja - får du muligheten, grip den! Dersom det ikke blir som du forestilte deg, er det en god erfaring.
  3. Lær deg et fremmedspråk. Språk vil være en nøkkel til å forstå et lands kultur, i tillegg til å være en fordel i jobbsøkerprosessen.
  4. Kom deg ut av komfortsonen. Bli kjent med de lokale, og prøv å unngå å henge utelukkende med dine norske medstudenter eller kollegaer.
  5. Bygg din kulturelle intelligens - i en stadig mer globalisert verden blir denne kunnskapen viktigere enn tidligere. Bli kjent med andre kulturer for å forstå dem bedre. Les deg opp på forhånd, delta i lokale tilstelninger og markeringer, og sist men ikke minst: bli kjent med lokale og lær fra dem.

Les mer om internasjonale muligheter på NHH

Les også:

Fremmer bærekraft med IT

Den tidligere NHH-studenten Francesca Accerbi dro fra en liten landsby ved kysten i Liguria i Nord-Italia og endte opp i hovedkvarteret til Orkla.

Utvikler skoleapp ved siden av masterstudier

Gründer og masterstudent Jens Aarre Seip ønsker å gjøre matte- og statistikkhjelp mer tilgjengelig. Nå skal Norges største private videregående skole teste ut appen, SnapMentor.