Studentverv bidro til internship i Paris

Victoria Somdalen .  Foto: Ingrid Aarseth Johannessen.
– På NHH utviklet jeg gode analytiske ferdigheter, og disse bruker jeg hver dag i OECD, forteller tidligere NHH-student, Victoria Somdalen. Hun har nå internship i OECD i Paris, og skal snart over i nytt intership i Innovasjon Norge. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen.
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

2. april 2019 11:31

Studentverv bidro til internship i Paris

Victoria Somdalen brukte studietiden til å engasjere seg i studentforeningen. Det ga henne jobb i OECD og Innovasjon Norge. – NHH åpner mange dører i inn- og utland, sier hun.

– På NHH utviklet jeg gode analytiske ferdigheter, og disse bruker jeg hver dag i OECD. På studiet jobbet vi i stor grad med presentasjoner og kommunikasjon, gjerne i team. Det har jeg også hatt stor nytte av i jobben, forteller Victoria Somdalen.

I ulike verv i NHHS lærte jeg å sette mål, definere arbeidsoppgaver og sette sammen team for å løse disse på best mulig måte. Jeg fikk testet forskjellige lederroller i omgivelser hvor en blir oppfordret til å prøve og feile.

Victoria Somdalen

I fjor fullførte hun bachelorgraden i økonomi og administrasjon ved NHH. Nå har hun ett års opphold fra masterstudiene, og jobber som praktikant i OECD i Paris. Snart skal hun over til nytt internship - i Innovasjon Norge i Paris. Praktikantstillingene fikk hun blant annet fordi hun var aktiv i studentforeningen NHHS.

– I ulike verv i NHHS lærte jeg å sette mål, definere arbeidsoppgaver og sette sammen team for å løse disse på best mulig måte. Jeg fikk testet forskjellige lederroller i omgivelser hvor en blir oppfordret til å prøve og feile, sier 23-åringen fra Oslo.

Somdalen var leder for Karrieredagene i 2016 – NHHs viktigste arena for rekruttering av studenter til arbeidslivet. Under hennes lederskap deltok rekordmange bedrifter, med 98 påmeldte bedrifter. 

Les også: 

– Uaktuelt å starte karrieren i Norge

Med finansjobb i Danmark satser Aleksandra Maria Kjemhus på en internasjonal karriere. Andelen NHH-ere med jobb i utlandet har økt med over 30 prosent på to år.

Traff fredsprisvinner

OECD er en internasjonal organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling. Somdalen jobber som praktikant med å styrke samarbeidet mellom OECD og samfunnsaktører i og utenfor organisasjonens medlemsland.

Jobben innebærer også møter med bedrifter og organisasjoner fra hele verden. Der lytter de og deler sine erfaringer og meninger med hverandre om diverse temaer, som samfunnsansvar, inntektsforskjeller, ny teknologi og global oppvarming.

– I forbindelse med disse møtene jobber jeg med å utarbeide analyser, rapporter og strategier. Informasjonen brukes videre til å skape et forum der land og organisasjoner går sammen om å møte disse utfordringene, sier Somdalen.

Victoria Somdalen
I OECD arbeider Victoria Somdalen med å styrke samarbeidet mellom OECD og andre samfunnsaktører. Hun har også møtt fredsprisvinneren for 2017. – Jeg satt tilfeldigvis ved siden av og snakket med sentrale aktører fra ICAN, forteller Somdalen. Foto: Privat.

Hun beskriver miljøet ved OECD som unikt og inkluderende. Hun har blant annet vært på en rekke konferanser og møtt sentrale internasjonale politikere, næringslivsledere og økonomer.

– Ved en anledning satt jeg tilfeldigvis ved siden av og snakket med sentrale aktører fra ICAN (Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen, jou.anm.) – fredsprisvinneren i 2017, forteller Somdalen.

Les om poenggivende internship i utlandet

NHH gir mangfoldige karrieremuligheter

23-åringen ser frem til internship i Innovasjon Norge i Paris etter påske. Hun tror internasjonal erfaring er viktig for å kunne utmerke seg i søknadsbunken – selv har hun bodd i flere land og snakker fransk flytende.

– Jeg har alltid hatt en stor interesse for språk og reising. Språklige og kulturelle erfaringer tror jeg er veldig nyttig om en ønsker å jobbe i internasjonale organisasjoner. Det gir blant annet et godt grunnlag for å mestre å kommunisere og samarbeide på tvers av landegrenser, sier Somdalen.

LES OGSÅ: 

Reiser til Japan for å få relevant jobberfaring

Regjeringen stilte i fjor høst krav om økt praksis i utdanningen. NHH har tatt grep og sender nå studenter til utlandet for å få relevant jobberfaring.

Internship Abroad-kurset

  • NHH innfører våren 2019 kurset «Internship Abroad» for bachelor- og masterstudenter.
  • Kurset består av et internasjonalt internship og en teoretisk del, og gir 7,5 studiepoeng. Les mer om Internship Abroad.
  • Målet med kurset er å gi studentene internasjonal arbeidserfaring og kompetanse til å jobbe i interkulturelle team.
  • NHH har avtaler med flere internasjonale organisasjoner og bedrifter som tilbyr internships.
  • Karrieresenteret ved NHH arrangerer kurs og workshops for studenter som vil jobbe i utlandet, i tillegg til å formilde internships og jobbutlysninger.

Østlendingen oppfordrer andre til å søke jobber i utlandet. Som NHH-student kan du nå ha et internasjonalt internship, og få studiepoeng for innsatsen.

– NHH gir fleksibilitet til å velge et stort mangfold av karrierer, og åpner mange dører i inn- og utland. Ved å jobbe internasjonalt i organisasjoner som OECD, kan en være med på å påvirke samfunnet i en positiv retning. Dette motiverer meg, forteller hun.

Prorektor for utdanning, Linda Nøstbakken, synes det er positivt at Somdalen får relevant arbeidserfaring tidlig i studieløpet.

– Gjennom å arbeide i et annet land og oppleve en annen kultur, lærer en nye måter å kommunisere, tenke, samarbeide og løse problemer på. I tillegg gir det stor personlig utvikling å etablere seg og stå på egne ben i et annet land, sier Nøstbakken.

–Jeg er dessuten sikker på at denne erfaringen vil være av stor verdi uansett om Victoria ønsker å jobbe i Norge eller i utlandet senere, sier hun.