– Jeg hadde ikke lyst til å gå hjem fra jobb

Bettina Swanstrøm med kollegaer.
– Ikke la deg påvirke av alle ryktene om finansbransjen og gjør deg opp din egen mening. Delta på bedriftspresentasjoner og snakk med folk som kan dele sine erfaringer. Vær åpen for en karrierevei du i utgangspunktet ikke hadde tenkt på, sier Bettina Swanstrøm.
Av Ove Sjøstrøm

14. desember 2022 14:20

– Jeg hadde ikke lyst til å gå hjem fra jobb

Da Betina Swanstrøm gikk ut fra NHH i 2019, valgte hun noe som få kvinnelige NHH-studenter gjør, en yrkeskarriere innen finans. Interessen for finans begynte med en bedriftspresentasjon og et internship.

– Jeg tror jenter som er i tvil om hva de skal velge som karrierevei, kan bli påvirket av de mange stereotypene om å jobbe i finans, sier Betina Swanstrøm, Investment Banking Analyst hos ABG Sundal Collier i Oslo.

– Man kan fort bli skremt når interessen for finans virker å være så sterk og utbredt blant mange av guttemiljøene på NHH. Det synes jeg er synd. Finans er et enormt bredt fagfelt med mange spennende jobbmuligheter.

Kvinneandelen er bare 20 prosent på finansmasteren på NHH, ifølge studentavisen K7 Bulletin. Swanstrøm tror flere ville ha valgt et yrke innen finans hvis de først fikk prøve det ut i en jobb.

Var i tvil

Gjennom Næringslivsutvalget har bedrifter mulighet til å komme i direkte kontakt med NHH-studentene. For Swanstrøm ble en av bedriftspresentasjonene hun deltok på, et vendepunkt.   

– Det var et semester hvor jeg deltok på så å si alt av bedriftspresentasjoner – fra finans og consulting til markedsføring, forteller hun.

– Jeg fikk et inntrykk av at flere av selskapene som representerte finansbransjen, virket ganske kjedelige. Den ene skilte seg lite fra den andre, og alle var angivelig best ranket i Norden på det de drev med. Dette gjorde meg derfor bare mer overbevist om at consulting var veien å gå, men så kom det heldigvis en veldig god ambassadør fra ABG Sundal Collier som fikk meg til å endre kurs.

– Han presenterte både ABG og finansbransjen på en helt annen måte enn de andre meglerhusene. Det var rett og slett en veldig bra salgspitch. Han var en ekstremt energisk type og det var åpenbart at han var virkelig digget jobben sin – uten at han trengte å si det rett ut. Sånt som smitter over – og jeg vil påstå at jeg ikke var den eneste i salen som var av samme oppfatning.  

Gjennom internships lærer du mye om hvordan livet etter NHH ser ut, og du får et ganske realistisk bilde av arbeidsplassen. På denne måten kan du finne ut hva du liker, og hva du ikke liker.

Bettina Swanstrøm

Ikke angret

Etter presentasjonen søkte Swanstrøm internship og fikk komme på intervju.

– Det var både utfordrende og gøy med intervju, og jeg var på ingen måte sikker på at det kom til å gå veien. Alt i alt satt jeg igjen med et veldig positivt inntrykk av ABG og menneskene jeg møtte underveis i prosessen, sier hun og slår fast:

– Om noe, var jeg uansett en erfaring rikere og bedre rustet for fremtidige prosesser. Heldigvis endte det med at jeg fikk tre måneders internship.

– Hvordan var oppholdet?

– Internship-perioden var helt fantastisk. Jeg hadde rett og slett ikke lyst til å gå fra jobb da arbeidsdagen var slutt, sier hun og ler.

Etter internshipet fikk Swanstrøm tilbud om fast jobb i ABG i 2020.

– Det er spesielt arbeidsmiljøet i ABG som har vært et stort pluss. Hos ABG har jeg tilgang til et stort og ungt miljø med god balanse mellom de erfarne og unge og ambisiøse, sier hun og legger til:

 – Det var først etter internshipet i ABG at jeg innså hvor mye mer finans er enn det som blir formidlet gjennom forelesninger og bedriftspresentasjoner. Du får muligheten til å bygge en fantastisk plattform, og dette gjør du samtidig som du får jobbe med og lære av vanvittig mange dyktige og hyggelige mennesker.

– Hva innebærer jobben din?

– Jeg jobber i corporate finance-avdelingen hvor du som junior blir del av en pool de første årene dine. Kort fortalt innebærer dette at man fungerer litt som en potet – du vil få arbeidsoppgaver på tvers av industrier og de produktene vi tilbyr, enten det er equity capital markets eller M&A, sier hun og legger til:

– Det er også veldig lærerikt med en så bred eksponering. Du får muligheten til å jobbe på mange ulike prosjekter samtidig og med det møte mange ulike team og mennesker underveis. Dette gir en veldig variert arbeidshverdag og du blir bedre på å samarbeide med ulike type mennesker.

– Vær åpen og gjør deg opp din egen mening

Swanstrøm har klare råd til andre kvinnelige studenter som vurderer finans:

– Ikke la deg påvirke av alle ryktene om bransjen og gjør deg opp din egen mening. Delta på bedriftspresentasjoner og snakk med folk som kan dele sine erfaringer. Vær åpen for en karrierevei du i utgangspunktet ikke hadde tenkt på. Gjør deg selv til en attraktiv kandidat gjennom å bygge CV mens du studerer, sier hun og understreker:

– Gjennom internships lærer du mye om hvordan livet etter NHH ser ut, og du får et ganske realistisk bilde av arbeidsplassen. På denne måten kan du finne ut hva du liker, og hva du ikke liker. Det tar deg uansett et steg nærmere en konklusjon på hva som funker for deg.

NHH-studenter er attraktive i arbeidslivet! 

Les mer på våre jobb og karriere-sider