– Vi har virkelig fått uttelling

Bilde av Mina Henni Røhme og Ina Lisa Tobiassen.
MASTERPRIS: Mina Henni Røhme og Ina Lisa Tobiassens masteroppgave ble plukket ut som den beste blant 11 nominerte. – Det er naturligvis veldig gjevt å få en slik pris, ikke minst fordi det er svært mange flinke studenter som skriver masteroppgaver i samfunnsøkonomi på NHH, sier Røhme (f.v.). Foto: privat
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

3. januar 2023 12:18

– Vi har virkelig fått uttelling

Mina Henni Røhme (25) og Ina Lisa Tobiassen (24) fikk prisen for beste masteroppgave i 2022 ved Institutt for samfunnsøkonomi.

BESTE MASTER

Av 11 masteroppgaver, ble oppgaven til Mina Henni Røhme og Ina Lisa Tobiassen valgt ut som den aller beste. Prisen deles ut hvert år ved Institutt for samfunnsøkonomi, og premien er på 15 000 kroner.

– Det er naturligvis veldig gjevt å få en slik pris, ikke minst fordi det er svært mange flinke studenter som skriver masteroppgaver i samfunnsøkonomi på NHH, sier Mina Henni Røhme, og legger til:

– Vi ønsket å legge ned en ekstra innsats i å lage en god masteroppgave og det har vi virkelig fått uttelling for. Vi har også fått kjempebra veiledning fra Andreas Haller.

Røhme og Ina Lisa Tobiassen har begge en spesialisering i samfunnsøkonomi fra NHH. Nå jobber Røhme som analytiker i Oslo Economics i hovedstaden, mens Tobiassen er konsulent innen offentlig sektor i Wavestone i Paris. 

Les også:

Bilde av de tidligere studentene Ingeborg Munthe-Kaas Webster og Håvard Skuterud.

Står bak årets beste masteroppgaver

Ingeborg Munthe-Kaas Webster og Håvard Skuterud fikk prisen for beste masteroppgave ved Institutt for samfunnsøkonomi, mens Raag August S. Rolfsen og Lars Skaugen Strømholm fikk samme pris ved Institutt for foretaksøkonomi.

Eldre mer på sykehus med økte investeringer

Masteroppgaven deres «The Effect of Investment in Elderly Care on Hospitalization: Evidence from Norway» handler om hvordan statlige investeringer i langtidspleie for eldre påvirker deres sykehusbruk i Norge.

– Tanken er at dersom man kan erstatte dyr sykehusbruk med billigere langtidspleie, så kan dette redusere kostnadene. Analysene våre viste imidlertid at økte investeringer i langtidspleie førte til økt sykehusbruk. Dette kan delvis forklares med at mer langtidspleie førte til en redusert dødelighet blant de eldre, som jo naturligvis er svært positivt, men som også resulterer i flere sykehusdøgn, forklarer Tobiassen.

Oppgaven viser videre at kostnadsbesparelser ikke er et godt argument for investeringer i langtidspleie, men at slike investeringer kan gi andre positive og vel så viktige effekter.

Tenker nytt 

De tidligere NHH-studentene mener at oppgaven deres er viktig fordi de, så vidt de vet, er de første som har gjort en kausalanalyse av effekten av langtidspleie på sykehusbruk blant de eldre i Norge.

– Oppgaven bidrar derfor til forståelsen av effekten slike investeringer har, både budsjettmessig og for den enkeltes velferd, sier Røhme.

LES OGSÅ:

masterpris 2020

Fikk pris for beste masteroppgave

Amanda Feyling og Mathias Ringdal fikk prisen for årets beste master ved Institutt for samfunnsøkonomi 2019/2020.

Imponerte komiteen  

Det var Hans Jarle Kind, Linda Orvedal og Erik Ø. Sørensen som vurderte de innsendte masteroppgavene. De skriver i begrunnelsen at oppgaven til Røhme og Tobiassen er imponerende.

De framhever at den har et tydelig forskningsspørsmål, god struktur og et klart språk, samt at studentenes empiriske analyse er utført på en svært kompetent måte.