Strategisk ledelse i en urolig tid

anita meidell, av o sjostrom, studenter, canva
I januar 2024 tar Anita Meidell over som programdirektør for EMBA med spesialisering i strategisk ledelse ved NHH Executive. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm

17. august 2023 09:16

Strategisk ledelse i en urolig tid

Hvordan skal ledere klare å henge med i svingene når verden preges av usikkerhet og raske endringer? Den påtroppende programdirektøren hos NHH Executive tror hun har et godt svar.

I januar 2024 tar Anita Meidell over som den nye programdirektøren for EMBA med spesialisering i strategisk ledelse ved NHH Executive.

– Jeg har jobbet som konsulent i 18 år, vært forsker på NHH og nå er jeg tilbake hos NHH Executive, sier Anita Meidell, førsteamanuensis ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap ved NHH.

Arild Fagerland. Privat foto

En digital verden i rask endring

Arild Fagerland jobber med digitaliseringsprosesser i Econa, et fagfelt som endrer seg i et forrykende tempo. Endringstakten krever oppdatert kunnskap.

– Nå skal jeg bygge bro mellom min praktiske erfaring og min akademiske kunnskap.

Anita Meidell, førsteamanuensis ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, NHH.
Anita Meidell, førsteamanuensis ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, NHH.

Noe av det samme i EY

Med lang erfaring både fra næringslivet og akademia, passer hun som hånd i hanske i NHH Executives læringsfilosofi. I løpet av 18 år som partner og konsulent i EY, ledet Meidell utallige workshops og jobbet med ulike temaer i forskjellige selskaper. De siste 10 årene har hun jobbet innenfor akademia.

– Jeg har jo på mange måter kommet hjem. Nå får jeg på nytt møte dem som er ute i virksomhetene og som trenger ny kompetanse. Jeg gjorde noe av den samme jobben i EY, sier hun og konstaterer:

–  Jeg tar det beste fra to verdener. Dette er noe jeg virkelig ønsker å gjøre, sier hun.

Når strategisk ledelse teller

Cecilie Dinardi. Foto: Henrik Evertsson

Barnevernsbarnet som ble advokat

Cecilia Dinardi er barnevernsbarnet som ble advokaten som kjemper for barns rettigheter. Nå utfordrer hun seg på nytt hos NHH Executive.

Konkurransen blir stadig tøffere, marginene blir trangere og ressursene knappere. I en verden preget av usikkerhet og endringer, blir livslang læring for ledere en viktig innsatsfaktor for virksomhetene.

– Hva er strategisk ledelse?

– Strategisk ledelse handler om å forstå dagens utfordringer og forberede seg på morgendagens muligheter, sier Meidell og utdyper:

– Dagens ledere må kunne ta beslutninger basert på komplekse forhold, og samtidig ha en helhetlig forståelse av lokale, nasjonale og globale omgivelser. Det handler om å skape resultater sammen med andre og skape varige konkurransefortrinn.

ANBEFALT

Fagbok: «Against the gods – the remarkable story of risk» av Peter L. Bernstein.

– Dette er historien om risikostyring samlet mellom to permer. Denne er et funn for alle, ikke bare studenter, som er interessert i teamet.

Skjønnlitteratur: «Karitas» av Kristin Marja Baldursdóttir

– Jeg er veldig glad i historisk inspirerte romaner, og i denne boken følger vi kvinneskjebner på 1900-tallets Island.

Podcast: «Lederskap» fra NHH.

– Da vil jeg spesielt anbefale episode 56. Der har jeg den store gleden av å være gjest. Jeg snakker om uforutsigbarhet under eksterne kriser og sjokk.

En av de mest populære

Hun satser på en myk landing og flytende overgang til ny jobb hos NHH Executive:

– Jeg er så heldig å få gå gjennom høsten i tospann med nåværende programdirektør, Tor Øyvind Baardsen. Det sikrer den gode faglige kontinuiteten.

– Blir det store sko å fylle når Baardsen gir seg?

– Det er definitivt store sko å fylle. Det imponerende med Tor Øyvind, i tillegg til hans faglige tyngde, er at han hele tiden har fornyet seg. Han har ikke bare holdt seg til tradisjonelle forelesninger, men har også implementert mer moderne undervisningsmetoder som casestudier og studentsentrert læring.

Baardsen har vært med å forme en av de mest populære EMBA-spesialiseringene, og Meidell ser ikke bort fra at han også blir en fremtidig bidragsyter til programmet:

– Det er en åpen dør for dialog og samarbeid med ham også i fortsettelsen, sier Meidell.

Må ta informerte beslutninger

Anna Silje Oanæs Andersen.Privat foto

Bærekraft må drives frem av lønnsomhet

Det handler mye om innovasjon og lønnsom bærekraft for tiden for Anna Silje Oanæs Andersen i Capgemini Invent. I sommer er hun også kaptein på egen skute.

Meidell brenner for livslang læring og videreutdanning. Dette er en viktig innsatsfaktor for alle virksomheter som skal stake ut kursen i en urolig verden.

– Som ung siviløkonom går man ofte inn i en leder- eller mellomlederstilling, da er det viktig å forstå betydningen av kontinuerlig læring. Å hele tiden oppdatere og forsterke kunnskapen vår, kan gi oss mot til å ta nye veivalg eller påta oss større oppgaver. Å ha både tidligere erfaring og ny teori i bakhånd, gjør oss bedre rustet til å ta steget videre og ta på oss større ansvar.

Når Meidell begynner som programdirektør hos NHH Executive i 2024, tar hun med seg en solid akademisk bakgrunn. Hun tok doktorgraden på NHH i 2016, og hennes forskning dreier seg om virksomhetsstyring der hun spesielt har sett på bruken av helhetlig risikostyring.

Bygger bro mellom teori og praksis

kristin stave

– En gavepakke til næringslivet

NHH sender flere av sine profilerte forskere til Molde for å holde kurs i innovasjonsledelse. Studiet er gratis. – En gavepakke til næringslivet i molderegionen, sier Monica Rydland.

Den neste oppgaven hennes er å utruste fremtidige ledere med nødvendig kunnskap og verktøy for å finne nye forretningsmuligheter og å takle daglige utfordringer. Ved å integrere teori og praktisk kunnskap, lar programmet deltakerne arbeide med aktuelle problemstillinger fra deres egne organisasjoner i studietiden.

– Det er dette som er styrken ved de fleste EMBA-programmene hos NHH Executive. Studentene får tilgang til aktuell forskningsbasert kunnskap og de utvikler ferdigheter som kan brukes direkte i jobben.

– Og blandingen av teori og praksis er helt grunnleggende for effektiv læring?

– Det er i hvert fall en veldig god måte å lære på. NHH Executive fokuserer mye på å bygge bro mellom teori og praksis. Det gir deltakerne praktisk nytteverdi som kan brukes umiddelbart.

– Hva får studentene i løpet av dette EMBA-programmet?

– Blant annet å jobbe på en mer strukturert måte, ved hjelp av analyser og teorier. Det er viktig å ha en ballast, en kunnskapsbase, slik at man ikke bare stoler på magefølelsen. Selv om magefølelsen kan være nyttig noen ganger, spesielt i mindre viktige saker, er det viktig å ha mer substans når store verdier står på spill, sier hun.

Bilde av Mari Larsen Sæther. Foto: Hallvard Lyssand

Var på vei inn i konsulentbransjen – valgte startup

Mari Larsen Sæther (26) har en mor som med glede fjerner søppel fra gata og en far som lærte henne å reparere framfor å kjøpe nytt. Nå er hun forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet Carrot.

– Strategisk ledelse handler også om å få folk med seg når man skal implementere strategien man går for. Selv om man kan ha mange gode ideer og intensjoner, er det viktig å få med seg resten av organisasjonen.