En populær og relevant jubilant

Amund Brandsrud og Cecilie Sørum Eriksen. Foto: Ove Sjøstrøm
Amund Brandsrud er daglig leder i Knowit Experience Oslo. Cecilie Sørum Eriksrud er daglig leder i Schibsted-selskapet Max Social. Begge tar videreutdanning i strategisk ledelse ved NHH Executive.
Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

23. september 2022 09:33

En populær og relevant jubilant

Strategisk ledelse er en av de mest populære EMBA-spesialiseringene fra NHH Executive. Nå er et nytt kull halvveis mot målet i jubileumsåret. Hemmeligheten bak suksessen er enkel.

– Det er to grunner til at jeg deltar her. Skal jeg ta neste steg i karrieren min, må jeg ha en solid faglig grunnmur å stå på. Det andre handler om å få en bedre innsikt i både meg selv og fagområdene jeg ikke kan nok om, sier Cecilie Sørum Eriksrud, daglig leder i Schibsted-selskapet Max Social.

– Hvordan oppdaget du EMBA med spesialiseringen i strategisk ledelse?

– Jeg hadde hørt rykter om en EMBA ved NHH Executive som ville gi meg større faglig tyngde og et større nettverk. Det ble snakket varmt både om skolen og det pedagogiske opplegget. At jeg også følte at jeg også var på riktig sted i livet for et toårig kunnskapsløft, gjorde veien til videreutdanning kort, sier hun.

– Må være oppdatert

I en kaffepause utenfor Jebsen-senteret på NHH treffer vi Sørum Eriksrud og medstudent Amund Brandsrud. Sistnevnte er daglig leder i Knowit Experience Oslo. Begge to har gitt seg i kast med masterprogrammet som tas på deltid over to år og ender opp med en EMBA med spesialiseringen i strategisk ledelse.

– I Knowit skal vi være best på det vi tilbyr kundene våre. Vi lever av, og for kompetanse. Da er det vel også på sin plass at jeg også utvikler meg for å forsøke å holde følge med alle de flinke folka vi har. Faglig utvikling og videreutdanning er en nødvendig innsatsfaktor for oss, sier Brandsrud som legger til:

– Akkurat som Cecilie er jeg veldig godt motivert for å ta videreutdanning i denne livsfasen. Dessuten er det flere i Knowit som har tatt samme program. De var veldig fornøyde med opplegget, og da blir det selvfølgelig lettere for oss andre å følge etter.

På samlingen midtveis i studiet står blant annet bærekraft, og hvorfor bærekraftige valg, er så vanskelige å ta.

– Professor Siv Skard forklarte oss hvorfor vi ikke er flinke til å ta bærekraftige beslutninger og hvordan vi kan bli bedre. Temaet blir veldig interessant når vi analyserer tanke- og handlemønstrene i vårt eget selskap. Det åpner for endring i måten vi gjør ting på.

Siv Skard. Foto: Ove Sjøstrøm
NHH-professor Siv Skard foreleste om bærekraftige valg. Foto: Ove Sjøstrøm

Evnen til fornyelse

EMBA med spesialisering i strategisk ledelse  er en av de mest populære programmene hos NHH Executive. Dette er kull 25 som gjennomfører studiet. Programleder Tor Øyvind Baardsen er ikke overrasket over suksessen.

– Hemmeligheten er å være relevant for målgruppen og deres behov. Ferske råvarer, en relevant oppskrift, en god kokk og motiverte kunder fungerer alltid bra. Og selvfølgelig må vi hele tiden tilby oppdatert og forskningsbasert kunnskap fra de fremste lærekreftene på NHH, sier Baardsen. 

Sammen med medprogramleder og førsteamanuensis Eirik Sjåholm Knudsen har Baardsen fornyet og oppdatert EMBA-spesialiseringen det siste året. 

– Da vi gikk fra 60 til 90 studiepoeng ble det naturlig å utvikle programmet videre, sier han og legger til:

– Vi tok blant annet inn effekten av teknologisk utvikling, betydningen av turbulens og ustabilitet i ulike sammenhenger og ikke minst betydningen av innovasjon og entreprenørskap. I tillegg er vi nok også blitt enda mer problemdrevet i tilnærmingen til ulike temaer enn før.

 – Hva lærte dere av pandemien?

– Vi lærte mye når det gjelder digital undervisning. Vår erfaring er at noen deler av formidlingen kan gjøres digitalt, men mye av det vi driver med, gruppearbeid og caseoppgaver, krever at vi har fysiske samlinger.

– Hva kjennetegner deltakerne på dette kullet av strategisk ledelse?

– Dette er voksne mennesker med lang erfaring fra sentrale posisjoner i privat og offentlig sektor. De er viktige beslutningsfattere som forstår verdien av kunnskap om sentrale prosesser og endringer som skjer i omgivelsene og i virksomhetene, sier han og slår fast:

– De er ekstremt motiverte for å få nye input. Noe av styrken med NHH Executive er at de også bringer med mye praktisk kunnskap inn i undervisningen. Det er en berikelse for NHH. Jeg føler meg privilegert som får lov å sitte her år etter år og jobbe med disse studentene.

Tor Øyvind baardsen. Foto: Ove Sjøstrøm
Programleder Tor Øyvind Baardsen er ikke overrasket over populariteten til EMBA med spesialisering i strategisk ledelse. – Det handler om å være relevant.

Praktisk kunnskap

Sørum Eriksrud er overrasket over hvor godt EMBA med spesialisering i strategisk ledelse treffer hennes egen jobbhverdag.

– Schibsted er et innovativt mediekonsern, og vi står i endringsprosesser hver dag. Dette programmet gir mange nyttige verktøy og teoretisk innsikt for å analysere og stake ut riktig kurs. Jeg er halvveis i studiet, men det er ikke slik at jeg går og venter på å bli ferdig før jeg får bruk for verktøykassen. Kunnskapen kan brukes underveis. Det er det som er så bra med dette masterprogrammet, sier hun og legger til:

– Jeg hatt veldig flaks med timingen på videreutdanningen. Jeg leder et selskap som skal endres og utvikles mot noe nytt. Prosessene jeg står i passer utrolig godt til det jeg lærer på disse samlingene.

Brandsrud fra Knowit Experience Oslo er enig.

– Programmet er lagt opp interaktivt med gruppearbeid og gode diskusjoner der kunnskapen virkelig fester seg. Jeg bruker det jeg lærer underveis i egen jobb.

– Har du tips til kommende studenter?

– Du må være forberedt, og du må lese pensum. Når du deltar på samlingene, er det viktig at du er til stede mentalt og tar en pause fra jobben de timene og dagene du sitter på skolebenken. Med litt planlegging og riktige prioriteringer, er det er fullt mulig å gjennomføre dette studieopplegget med full jobb ved siden av.

Les mer om EMBA med spesialisering i strategisk ledelse