Satset på gründerdrømmen i London

Bettina R Ellefsen London
Som digital markedsfører kombinerer Bettina Rognås Ellefsen sin kunnskap om business, kommunikasjon og merkevarebygging med digitale tjenester og verktøy for å hjelpe bedrifter og merkevarer i inn- og utland i å lykkes på nett. Foto: Andre Ainsworth
NHH Av Sigrid Folkestad

12. desember 2017 14:40

Satset på gründerdrømmen i London

Bettina Therese Rognås Ellefsen forlot en trygg jobb i Oslo for å arbeide med digital markedsføring i oppstartbedriften IgniteDigital.io i London.

Bergenseren Bettina T. Rognås Ellefsen (27) har permisjon fra jobben i Gambit Hill & Knowlton Strategies i Oslo, og der NHH-kjæresten bor. Hun ville prøve å jobbe ute, og via gode venner kom hun i kontakt med en av partnerne i oppstartbedriften IgniteDigital.io.

– Det var fire venner som hadde startet bedriften da de jobbet sammen i Hong Kong, og i høst jeg ble deres første ansatte i tråd med at vi nå ekspanderer. Jeg har alltid hatt en iboende trang til å lære noe nytt. Være en kunnskapsvamp. Vi har kun ett liv, og da må vi gripe de mulighetene som kommer. Spesielt når en er ung og har uendelige muligheter til å stappe mer kunnskap ned i bagasjen, sier Rognås Ellefsen.

Ke det går i?

Men selv om hun nå har tatt steget ut i verden, står London-leiligheten sjelden tom. Hun får stadig besøk av venner og venninner. Og snart venter fotball- og pub-tur med folk fra Oslo, der hun eier en leilighet. Oslo er blitt hjemme for henne.

– Men jeg kan savne bergensuttrykk, noen ganger. Hvis jeg sier «kedetgåri», er det jo ingen som forstår meg.

Bettina Rognås Ellefsen
Bettina Therese Rognås Ellefsen, Liverpool Station i London. Foto: Andre Ainsworth

Rognås Ellefsen forteller om null press hjemmefra. Ingen krav om seksere på vitnemålet på Bergen Handelsgym. De gode karakterene kom uansett, og hun kunne gå rett fra videregående til NHH. Indre motivasjon og ønsket om å lære har alltid vært viktigst, noe hun lærte tidlig. Men Bettina har også fått erfare hvordan det er å ta på seg for mye og sette for uoppnåelige mål. I dag er hun blitt bevisst på hva hun kan kreve av seg selv, når det er nok jobb og når Netflix er viktigere enn mail.

Ikke redd for å satse

– Når det kommer en tett strøm av eposter hele døgnet, i kopi og blindkopi, kan en lett bli stresset. Man gjør det umulig for seg selv å bli à jour og hvis man er pliktoppfyllende slik som jeg er, så er det en enorm stressfaktor. På jobben vår bruker vi en rekke verktøy slik som appen Slack, der vi kommuniserer og deler informasjon, både mellom oss i selskapet og mellom meg og kunder. Det er mye mer effektivt og mindre stressende, forklarer Rognås Ellefsen.

Fra fotball til revisjon

Rognås Ellefsen var ikke redd for å satse på jobben i London.

– Jeg har stor tro på at det å ta slike sjanser når man er ung gjør en bedre rustet til å takle utfordringer senere i karrieren. Du blir rett og slett modigere. Og dersom utlandet viser seg å ikke være noe for deg likevel, da er det jo bare å dra hjem igjen. Du sitter uansett igjen med masser av verdifull erfaring om deg selv, andre kulturer og kanskje også nye ideer om produkter, tjenester eller måter å jobbe på. Derfor er det ikke noe stor risiko å ta steget ut, forteller Rognås Ellefsen. 

Er eneste kvinne i selskapet

Som digital markedsfører tar Rognås Ellefsen del i en bransje som er i kontinuerlig utvikling. I jobben kombinerer hun sin kunnskap om business, kommunikasjon og merkevarebygging med digitale tjenester og verktøy for å hjelpe bedrifter og merkevarer i inn- og utland i å lykkes i sin tilstedeværelse på nett.  

– Når en kunde engasjerer oss er det fordi de trenger hjelp til å navigere i de digitale verktøyene og mulighetene som nå finnes. Mange bedrifter bruker mye tid og ressurser på å tiltrekke seg kunder utenfor målgruppen, på å samle inn data som ikke konverteres til verdifull innsikt og handlinger, og på aktiviteter som rett og slett er skadelig for merkevaren. Da er gode, tydelige råd den eneste medisinen. Hver dag får mulighet til å hjelpe noen med disse utfordringene, og det er veldig givende, sier hun.

Bettina R Ellefsen
– Du kan bare ikke tape med NHH i bagasjen, akkurat som jeg nå ikke kan tape på å ta steget ut i utlandet. Samtidig er det viktig å velge en retning i både studiene og i karrieren som er hundre prosent din beslutning, sier Rognås Ellefsen. Foto: Andre Ainsworth

Selskapet ble startet for to år siden og har i dag kontorer i London, Bali og Hong Kong. Rognås Ellefsen, som har en master i Marketing & Brand Management fra NHH, er den eneste kvinnelige ansatte i bedriften og jobber med kunder fra hele verden. 

– Jeg tror enkelte kvinner undervurderer seg selv og hva de kan få til. Jeg mener at jeg vil kunne ha en positiv påvirkning på en ledergjeng som kun består av menn, slår 27-åringen fast.

Skape noe nytt

Det er ikke første gang Rognås Ellefsen er med på å utvikle et selskap. I 2010 startet hun studentlekene Bergen Challenge sammen med noen medstudenter. Siden den gang har organisasjonen etablert seg som en av Norges største sportsidrettsfestivaler og medgründerne spredt utover det norske og internasjonale næringsliv. 

– Jeg har alltid likt å jobbe i og med små selskaper. Muligheten til å skape noe sammen med andre fra starten av, og det å jobbe for seg selv og kollegaene sine, gir hverdagen mer mening, sier 27-åringen.

Fikk drømmejobb i Telenor

Rognås Ellefsen mener utdanningen fra NHH har gjort henne i stand til å ta riktige beslutninger og prioriteringer.

– I min bransje må man like å ha litt eksamen hver dag. Hver dag må jeg sjonglere flere kundeoppdrag, som har hver sin unike utfordring og hver sin korte deadline. Da må jeg evne å sette meg raskt inn i hver oppgave, planlegge dagen og uken min, jobbe godt og effektivt både individuelt og i team, og gjerne komme opp med kreative løsninger, alt helst før lunsj, fordi fristen plutselig flytter seg. Da er det fint å ha vært ute en vinternatt før, for NHH-tiden med var på mange måter en eneste stor tornado som varte i fem år, sier hun.

Kan ikke tape med NHH

Rognås Ellefsen mener utdanningen fra NHH har gitt henne mange karrieremuligheter.

– Etter fem år på NHH, kan du ende opp som både revisor, markedsfører, fondsanalytiker eller gründer – verden ligger for dine føtter. I valg av utdanning var denne vissheten både motiverende og befriende. Jeg forsto at jeg bega meg ut på noe solid. Du kan bare ikke tape med NHH i bagasjen, akkurat som jeg nå ikke kan tape på å ta steget ut i utlandet. Samtidig er det viktig å velge en retning i både studiene og i karrieren som er hundre prosent din beslutning.

Rognås Ellefsen tror det er mange som kun følger strømmen og lever ut alle andre sine drømmer i troen på at det er deres egen.

– Det er, for å sitere en av mine favorittforlesere, Victor Norman, et skikkelig samfunnstap.

– Hvor lenge blir du i London?

– På ubestemt tid. Første vurdering tar jeg til våren. Nå skal jeg spise kake, sier hun.

 Artikkelen er skrevet i samarbeid mellom Sigrid G. Bakken og Sigrid Folkestad.

Fortsetter klatringen på Financial Times-rangering

Inne blant verdens 90 beste