– En leder kan aldri slutte å lære

John Øfstegaard  (privat foto) og Læring. Foto: Scott  Graham /Unsplash.com
: – Det fine med studiene på NHH Executive er at alt er direkte anvendbart i jobbsammenheng. Teorien er forskningsbasert, samtidig som den kobles tett på praktiske problemstillinger og casestudier, sier John Øfstegaard, Global Head of IT hos Shearwater Geoservices. Foto: Privat/Scott Graham/Unsplash.com
Av Ove Sjøstrøm

21. desember 2023 13:24

– En leder kan aldri slutte å lære

Å holde seg faglig oppdatert er helt nødvendig for å lede et team eller et selskap i møte dagens og morgendagens utfordringer, mener John Øfstegaard i seismikkselskapet Shearwater Geoservices.

John Øfstegaard som er Global Head of IT hos Shearwater Geoservices, har valgt å ta videreutdanning hos NHH Executive. I 2020 gjennomførte han Omstilling og innovasjonsledelse – Brytningstid. Deretter tok han Ledelsesprogrammet.

– Da jeg fikk vite at jeg kunne sette sammen et skreddersydd og modulbasert masterløp over tid ved å bygge på med flere emner, forsvant all tvil. Her var det bare å ta imot mest mulig kunnskap, sier han og slår fast:

– Tilbudet fra NHH Executive gir en mulighet til å kombinere en krevende lederjobb med videreutdanning av høy kvalitet.

Fleksibel master i ledelse

Nå er Øfstegaard godt i gang med å fullføre Executive master i ledelse. I masteroppgaven skriver han om psykologisk trygghet i multikulturelle team – midt i kjernen av hans daglige gjøremål som global IT-leder med ansvar for 24 medarbeidere.

– Det fine med studiene på NHH Executive er at alt er direkte anvendbart i jobbsammenheng. Teorien er forskningsbasert, samtidig som den kobles tett på praktiske problemstillinger og casestudier. Jeg tar med meg ny kunnskap inn i bedriften som jeg kan bruke med det samme, sier han.

Norskeide Shearwater Geoservices er verdens største seismikkselskap i sitt segment med oppdrag over hele verden. Øfstegaard er glad for at arbeidsgiveren ser verdien av, og aktivt støtter hans ønske om kontinuerlig faglig påfyll og utvikling.

– Jeg tror dessverre altfor mange ledere undervurderer behovet for å jevnlig bli oppdatert på kunnskap og kompetansevask. Etter noen år i samme jobb og bransje kan man fort bli utdatert og gjenta gamle handlingsmønstre. Da er det viktig å få nye perspektiver utenfra.

Tar hensyn til din tid

En Executive master i ledelse ruster deg til å spille en aktiv rolle i utviklingen av virksomheter. Den er svært fleksibelt lagt opp, slik at det kan kombineres med full jobb. Du har mulighet til å strekke det ut over flere år ved å kombinere enkelte av modulene med jobb - eller ta hele graden på fulltid over to år.

– Det er også fullt mulig å ta enkelte av fagmodulene som videreutdanning, uten å fullføre hele mastergraden. På denne måten kan du fylle på med ny lederkompetanse i ditt eget tempo, når det passer deg, sier Steinar Pihl hos NHH Executive.

2024 er et godt år å begynne en faglig oppdatering. Det beste av alt, du trenger ikke ta en hel executive master på én gang.

– Ta første steget allerede i dag ved å kontakte NHH Executive for veiledning. Å investere i seg selv, er noe av det smarteste du og virksomheten din kan gjøre, sier Pihl.

Jeg opplever stor faglig tyngde når jeg kommer med ny kunnskap fra NHH.

John Øfstegaard

Relevant kunnskap for endring

Øfstegaard er overbevist om at kontinuerlig faglig oppdatering og utvikling er helt avgjørende for at virksomheten man leder fortsatt skal være relevant i årene som kommer.

– Kunnskap har begrenset holdbarhet, og som leder kan man lett kan falle for «industry beliefs», som ikke lenger stemmer med virkeligheten, sier han og utdyper:

– I vårt selskap ser vi på hele verdikjeden – i hvilken grad kan vi ekspandere, gå inn i nye forretningsområder eller endre spillereglene i vår bransje? Vi er heldigvis et ungt og sultent selskap med blikket rettet fremover. Her er ny og oppdatert kunnskap en viktig innsatsfaktor.

Blant temaer som har vært spesielt nyttige i jobbhverdagen trekker han frem design thinking, altså brukerorientert tankesett og metodikk. Øfstegaard har utvidet perspektivet – ikke bare fra Shearwater Geoservices til kunden, men helt ut til kundens kunder.

– Vi har faktisk innført dette perspektivet i langt større grad i selskapet etter at jeg lærte om det gjennom NHH Executive. Nå prøver vi systematisk å forstå hele verdikjeden helt til sluttbrukeren. Det gir helt ny innsikt for egen virksomhet, sier Øfstegaard.

Han trekker også frem temaer som innovasjonsledelse, disrupsjon og evnen til å tenke «tohendig» - altså evnen til både å optimalisere dagens forretningsmodell samtidig som man jakter på nye muligheter.

– Dette er eksempler på fersk kunnskap og tankesett som jeg introduserer underveis for kollegene mine. Jeg opplever stor faglig tyngde når jeg kommer med ny kunnskap fra NHH.

Viktigheten av kontinuerlig læring

Øfstegaard ser frem til å spille en aktiv rolle i Shearwater Geoservices endringsprosesser med en oppdatert kunnskap fra NHH i bagasjen. Han ser store muligheter og nye forretningsområder i overgangen til en grønnere industri.

– Hvorfor er du så opptatt av kontinuerlig faglig oppdatering?

– Jeg har alltid vært en vitebegjærlig person med en sterk motivasjon for livslang læring, sier han og understreker at han er glad for å ha har en arbeidsgiver som også forstår verdien av videreutdanning.

– Jeg blir faktisk mer nysgjerrig og lærelysten desto eldre jeg blir. Enkelte tror kanskje at man mister evnen til å ta til seg ny kunnskap med alderen, men det stemmer overhodet ikke med min erfaring. Dessuten har man ofte verdifull og praktisk yrkeserfaring å spille på.

– Et godt nyttårsforsett er å ta videreutdanning?

– Ja, min oppfordring er rett og slett å prioritere dette. Enten man tar en mastergrad over noen år eller mindre kurs og seminarer. Det lønner seg både personlig og for bedriften, understreker Øfstegaard.

Les mer om Executive master i ledelse