Vil du oppleve god kjærlighetssorg?

Bergen er den kompakte studentbyen, der det meste er i gangavstand. Foto: Sebastian S. Eide. Foto: Sebastian S. Eide
Bergen er den kompakte studentbyen, der det meste er i gangavstand. Foto: Sebastian S. Eide
Av Ove Sjøstrøm

5. april 2018 10:57

Vil du oppleve god kjærlighetssorg?

De fleste utvikler et langt og inderlig kjærlighetsforhold til byen hvor Norges Handelshøyskole (NHH) ligger. Du glemmer aldri studietiden i Bergen.

«Bergen, du er ikke en by, men en tilstand i min sjel....», synger visesangeren Ole Paus. Det stemmer nok også for de fleste studentene som forlater Bergen. Mange får en akutt, men god kjærlighetssorg, når studenttilværelsen i byen mellom de sju fjell er over.

Foto fra Lille Lunggårdsvann i Bergen. Foto: Utdanning i Bergen

Det faglige er bare én side ved NHH. En god studenttilværelse handler også om det sosiale. Du modnes og vokser sammen med medstudentene dine gjennom både fag og aktiviteter utenfor lesesalen.

EN GOD START

NHH og studentforeningen samarbeider tett for å gi studentene en god start på studietiden i Bergen.

Semesteret starter med en høytidelig immatrikulering i høyskolens aula. Resten av den første uken går det slag i slag med informasjonsmøter og ulike sosiale arrangementer på dag- og kveldstid.

Studentorkesteret Direksjonsmusikken ønsker de nye studentene velkommen under immatrikuleringen ved semesterstart. Foto: Helge Skodvin.
Studentorkesteret Direksjonsmusikken ønsker de nye studentene velkommen under immatrikuleringen ved semesterstart. Foto: Helge Skodvin.

De sosiale arrangementene organiseres av Norges Handelshøyskoles Studentforening (NHHS), under navnet Førstekullsuken (fadderuken). Hver faddergruppe består av 12 studenter og fire faddere.

Du kan spørre fadderne om alt du lurer på om NHH og Bergen. I fadderuken blir du også godt kjent med dine medstudenter. Foretrekker du en uke uten å drikke alkohol, kan du velge en alkoholfri faddergruppe, eller melde deg på noen av de alkoholfrie aktivitetene.

AKTIVE STUDENTER

Etter at du har funnet deg til rette som student, går det garantert ikke lang tid før du finner en fritidssyssel som hjelper deg å ta et avbrekk fra pensum og undervisning. NHH har noen av landets mest aktive studenter.

Det finnes en gruppe for nærmest alle tenkelige interesser og aktiviteter i NHHS, rundt 130 i tallet.

Det er grupper for kunstinteresserte, danseglade, rockespirer, politisk aktive, kristne, turglade, journalistspirer, båtentusiaster, seilinteresserte og vinsmakere, for å nevne noen. I tillegg kan du i jobbe i en av skolens mange komiteer som organiserer ulike arrangementer gjennom året.

UT PÅ TUR

Vestlandets ville natur innbyr til uteaktiviteter, og i Bergen ligger alt til rette for at du skal kunne nyte fine naturopplevelser både ved sjøen og på fjellet.

Fra NHH er det kort vei til en av byens mest populære treningsturer, Stolzekleiven, der du etter 900 tøffe trappetrinn premieres med spektakulær utsikt over byen. Liker du å løpe, kan du være med på felles løpetreninger og kanskje kvalifisere deg for Bergensbaneløpet, en årlig stafett mellom NHH- og BI-studenter. Er du skiinteressert og turglad, er Lurken Skilag noe for deg. Lurken arrangerer hytte- og dagsturer, og gjennomfører toppturer, brevandringer og fotturer i fjellet.

TOPPTURER: Hele den norske fjellheimen er innen rekkevidde.
TOPPTURER: Hele den norske fjellheimen er innen rekkevidde.

BERGEN CHALLENGE

Liker du å konkurrere? Da venter Bergen Challenge på deg. Idrettsfestivalen arrangeres av NHHS, og går over fire dager i oktober hvert annet år.

Opp mot 2000 studenter  fra hele landet kommer til Vestlandets hovedstad for å konkurrere i 25 ulike idretter under sportsfestivalen. Til dette trengs det hele 500 frivillige til å holde orden på det praktiske, markedsføring, økonomi og sikkerhet. Kanskje blir du en av dem?

UKEN

Vil du ha nærkontakt med Kygo, Travis, Veronica Maggio og Tiesto? Felles for dem alle er at de har spilt på en av de største studentdrevne festivalene i Norge: UKEN. Rundt 30 000 publikummere er innom festivalen i mars.

Du kan bli en av de 1200 frivillige som skaper 17 dager med festmagi. UKEN har alt: Konserter med verdensstjerner, arrangementer for barn og eldre og selvfølgelig revy. UKErevyen holder et høyt kunstnerisk og musikalsk nivå. 

Kan du synge? Har du en skuespiller i magen? UKErevyen trenger deg!

NHH-SYMPOSIET

Studentene ved NHH er fremtidens næringslivsledere. De arrangerer også NHH-Symposiet, som er Nord-Europas største studentdrevne konferanse for næringslivet. Her er det studentene som setter dagsorden.

400 deltakere fra 150 bedrifter er med på den prestisjetunge konferansen, som går over to dager. NHH-Symposiet holdes annethvert år.

SL Bergen Challenge åpningsseremoni. Foto: Bergen Challenge
SL Bergen Challenge åpningsseremoni. Foto: Bergen Challenge
SL Bergen Challenge. Foto: Audun R. Strøm
SL Bergen Challenge åpningsseremoni. Foto: Audun R. Strøm
Foto NHHS / Leda Rivero
Annenhvert år arrangeres kulturfestivalen Uken. Foto NHHS / Leda Rivero
Foto NHHS / Dragana Kulovic
Representanter for orkesteret Direksjonsmusikken, med sine klassiske uniformer. Foto NHHS / Dragana Kulovic
Foto NHHS/Aida Varanyan
Fra næringslivskonferansen Symposiet, arrangert av NHH-studenter. Foto NHHS/Aida Varanyan
Foto NHHS/Aida Varanyan
Show og stor stemning i høyskolens Aula. Foto NHHS/Aida Varanyan
Foto NHHS / Erik Hapnes
Hva med litt rafting mellom studiene? Foto NHHS / Erik Hapnes
Foto NHHS / Henrik Eikefjord
Studentidrettslekene Bergen Challenge samler studenter fra hele landet. Foto NHHS / Henrik Eikefjord
Foto NHHS / Kai Erspamer
Mange NHH-studenter er også dyktige musikere. Her fra Håkonshallen i Bergen. Foto NHHS / Kai Erspamer
Foto NHHS / Leifang Zhou
NHH Aid samarbeider med Unicef om utviklingsprosjekter i Malawi. Foto NHHS / Leifang Zhou

GANGAVSTAND TIL DET MESTE

Bergen er den kompakte studentbyen. Det går ikke lang tid før du lærer å kjenne den som din egen bukselomme.

Bergen har et variert kulturtilbud og uteliv. Det meste er i gangavstand: konsertarenaer, puber og restauranter, kunstutstillinger og museer. NHH ligger sentralt plassert bare få minutter med buss utenfor sentrum.

ETTERTRAKTEDE STUDENTER

Velger du NHH som utdanningsvei, er jobbmulighetene gode. Nærmere 75 prosent av studentene får jobb før de er ferdig å studere. Begynnerlønnen for NHH-kandidater var 531.000 kroner i 2017 ifølge høyskolens egen arbeidsmarkedsundersøkelse.

Hva venter du på? NHH gir deg fortrinnet du trenger på et arbeidsmarked i rask endring.

Les mer om studiene ved NHH

LES MER:

Økonomifaget har aldri vært mer relevant

Eksperter varsler at jobber innen økonomi og administrasjon står i fare for å bli robotisert bort. Det er feil.

Jobbet på innsiden av UD

Klara Råbu og Jakob Mathiessen tilbragte et semester som praktikanter i utenrikstjenesten i New York og Paris. – Jeg gikk tilfeldig forbi Bill Clinton på jobb, sier Råbu.