Tok dobbelgrad – jobber med innovasjon i Sør-Afrika

Helen Kvande Due, dobbelgradstudent.
DOBBELGRAD: Er du reiselysten og ønsker en faglig utfordring? Gjør som Helen Kvande Due og søk dobbelgrad innen 1. november. Foto: Privat.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

25. oktober 2018 10:59

Tok dobbelgrad – jobber med innovasjon i Sør-Afrika

Med dobbelgrad fra NHH og eliteuniversitetet HEC Paris, kan Helen Kvande Due velge blant jobber innen økonomi, innovasjon og bærekraft.

Muhammad Yunus, Helen Kvande Due og medstudenter.
TRAFF MUHAMMAD YUNUS: Helen Kvande Due fikk treffe og snakke med Muhammad Yunus, da han ga en forelesning ved HEC Paris. Foto: Privat.

– Dobbelgradsprogrammet kombinerer det beste av to verdener, sier Helen Kvande Due.

Da 26-åringen fra Oslo skulle velge masterprofil, var hun usikker på hvilken retning hun skulle velge.

– Økonomi– og ledelsesfagene på NHH interesserte meg, men jeg ønsket også å fordype meg i temaer tilknyttet innovasjon og bærekraft, da jeg på sikt ønsker å jobbe for å skape positive resultater utover det finansielle. Løsningen ble derfor dobbelgrad, sier hun.

Les 3 myter om dobbelgrad nederst i saken

Flyttet til Paris

Dobbelgradsprogrammet innebærer at du tar to mastergrader på samme tid som det normalt tar å fullføre én grad. Det første året av masterstudiet tas på NHH, etterfulgt av et år ved en av NHHs partnerinstitusjoner i utlandet. Etter endt studieløp, sitter du igjen med to vitnemål og mastergrader.

Kvande Due tok hovedprofil i Energy and Natural Resource Management ved NHH og flyttet til Paris i et år for å ta dobbel mastergrad i Sustainability and Social Innovation ved eliteuniversitetet HEC Paris.

– Det var en fin mulighet til å få et lengre utenlandsopphold og et ekstra kompetansefelt. Jeg har ambisjoner om en internasjonal karriere, og da kan det være fordelaktig å vise til mastergrad fra en anerkjent institusjon i utlandet, sier hun.

Ønsker du å gå dobbelgrad? Søk før 1. november

– Hvordan vil du karakterisere arbeidsmengden – er det oppnåelig for den jevne masterstudent?

– Programmet legger til rette for at du får to spesialiseringer, uten å måtte doble arbeidsmengden. Jeg skrev for eksempel kun én masteroppgave. Programmet er naturligvis noe mer krevende enn et vanlig masterløp, men du får god oppfølgning på NHH, sier hun.

– Du bør imidlertid ha en interesse for fagfeltene du fordyper deg i, og en evne til å planlegge og strukturere tiden din, sier 26-åringen.

Ettertraktet kompetanse

Seniorkonsulent Kine Korsmo Robertsen ved seksjon for internasjonale relasjoner på NHH, mener den tverrfaglige kompetansen dobbelgradstudenter får, gjør dem ettertraktet på jobbmarkedet.

– De kvalifiserer seg for flere stillinger, evner å se saker fra flere perspektiver og kan ta på seg flere arbeidsoppgaver. Det er verdifullt, sier hun.  

– I tillegg vil et helt år i utlandet, kontra et utvekslingssemester, gjøre deg bedre kjent med vertslandet. Det er et godt utgangspunkt hvis du ønsker å jobbe i utlandet senere, sier Robertsen.

Kvande Due har nå internship hos Innovasjon Norge i Cape Town, Sør-Afrika der hun blant annet jobber med å finne løsninger som kan bidra til å redusere vannmangelen i byen.

– Dersom innovasjon og bærekraft interesserer deg, er det nyttig å ha innsikt fra flere fagfelt. Det at jeg hadde to mastergrader og dermed en spisset profil, var utslagsgivende for at jeg fikk jobben, slår hun fast.

Tre myter om dobbelgrad

Robertsen veileder studenter som vurderer å søke dobbelgrad. Hun mener det særlig finnes tre myter om programmet:

Stor arbeidsmengde?

Seniorkonsulent ved NHH, Kine Robertsen.
ETTERTRAKTET: Studenter med dobbelgrad er attraktive på arbeidsmarkedet, sier seniorkonsulent Kine Robertsen ved NHH. Foto: NHH

Mange studenter har et inntrykk av at dobbelgradsprogrammet er svært arbeidskrevende, og at de må ta flere studiepoeng enn kravet på 120 i et vanlig masterløp. Det stemmer ikke, sier Robertsen. 

– Vi jobber kontinuerlig med å utarbeide studieplaner for hvert av programmene hos partneruniversitetene, slik at disse passer med kursene du tar på NHH. Du skriver også kun en masteroppgave, sier Robertsen.

Høye opptakskrav?

Søkere til dobbeltgradsprogrammet går gjennom en grundig opptaksprosess, der studentens motivasjon, engelskkunnskaper, karakterer, samt personlige og faglige egenskaper vurderes. 

– Det stemmer for så vidt at vi har høye opptakskrav. Det er viktigere for oss å finne riktig kandidat til rett program, enn å sende ut mange studenter. Det betyr imidlertid ikke at du må ha A i snitt. Vi gjør helhetsvurderinger av søkerne, sier Robertsen.

Arbeidsgivere vet ikke hva dobbelgrad er?

NHH er en av få skoler i Norge som tilbyr dobbelgradsprogram. I utlandet er dobbelgrad mer utbredt, særlig blant handelshøyskoler. Robertsen sier dette har en innvirkning på arbeidsgiveres kunnskap om programmet.

– Det er nok riktig at dobbelgradsprogrammet ikke er så godt kjent i Norge. Det er opp til studenten å forklare en potensiell arbeidsgiver hva programmet er, og vise hva du har lært og hvordan det har bidratt til din utvikling, sier hun.

LES OGSÅ: 

Christian Aanstad, Dobbelgrad

- Lengter du etter en usedvanlig god mestringsfølelse, samtidig som du er reiselysten og ønsker å oppleve et nytt land og nye mennesker? Da bør du søke dobbelgrad.