Satset internasjonalt - ble direktør i Nike

14. februar 2017 07:58

(oppdatert: 14. februar 2017 08:08)

Satset internasjonalt - ble direktør i Nike

Lars Kristian Stråtveit flyttet til Amsterdam for å jobbe som intern i Nike. Etter fire år i utlandet, ble 26-åringen direktør i selskapet.

– En blanding av flaks, god timing og ikke minst hard jobbing har ført meg dit jeg er i dag. Det har gått fort, mye fortere enn forventet, sier Lars Kristian Stråtveit.

– En blanding av flaks, god timing og ikke minst hard jobbing har ført meg dit jeg er i dag, sier Lars Kristian Stråtveit.

Under bachelorstudiene ved NHH reiste Stråtveit på utveksling til Melbourne, Australia. Oppholdet i utlandet ga mersmak, og etter å ha fullført bachelorgraden i økonomi og administrasjon, ønsket han å skaffe seg internasjonal erfaring.

Stråtveit søkte derfor på stillingen som intern ved Nikes europeiske hovedkontor i Amsterdam, og siden har han fått fart på karrieren.

– Som 17-åring startet jeg ungdomsbedriften Konge Klær sammen med noen kamerater. Erfaringen gjorde at jeg skilte meg ut i søknadsbunken, og Nike tilbød meg drømmeinternshipet, sier den tidligere NHH-studenten.

– Mange veier til suksess

Planen var å reise tilbake til Bergen og NHH for å ta mastergrad etter ett år i utlandet.

– Til mammas store skrekk ble jeg tilbudt jobb etter 10 måneder. Jeg var derimot i tvil om jeg skulle ta den eller reise tilbake til Norge for å gå master. Til slutt kom jeg frem til at jeg måtte satse, og valget falt på Nike.

Fire og et halvt år senere sitter 26-åringen fra Stavanger i sjefsstolen på hovedkontoret hvor Nike-eventyret startet. Da han tiltrådte stillingen, var han en av de yngste Nike-direktørene i verden, og den yngste i Europa.

– Helt siden jeg var ung har jeg hatt lyst til å bli leder. Som direktør får jeg muligheten til å skape noe fra grunnen og jobbe med andre mot et felles mål.

Den unge lederen mener bachelorgraden fra NHH har gitt han nødvendig innsikt og grunnleggende ferdigheter for å kunne ta riktige og effektive beslutninger.

– Uten businessforståelsen fra NHH, hadde jeg aldri kommet dit jeg er i dag. Studiet ga meg en grunnleggende kompetanse som jeg kunne bygge videre på. Jeg valgte å kompensere mastergraden med læring i jobb, mens andre velger det motsatte. Det er ingen fasit på hvordan man kan lykkes i arbeidslivet - det finnes mange veier til suksess.

– Som vi sier i Nike: Just do it! Det finnes gode jobbmuligheter i utlandet dersom du er villig til å ta noen sjanser og dra deg selv ut av komfortsonen. Flytt ut, vær åpen for nye ideer og ikke vær redd for å feile.

Lars Kristian Stråtveit

Internasjonal arbeidsplass

I årenes løp har han hatt flere ulike stillinger innenfor analyse og produktstrategi i Nike. Som direktør for product launch, har Stråtveit ansvaret for å planlegge, markedsføre og gjennomføre lansering av limited edition-sko.

– Som leder har jeg stor frihet. Det er ingen som teller hvor mange timer jeg jobber, det er istedenfor fokus på resultatene jeg oppnår. Dagene mine er derfor veldig varierte. Sport er naturligvis sentralt i Nike, og trening er derfor også en del av min arbeidshverdag. Jeg kan sitte i et møte den ene timen og i den neste spille fotballkamp med kolleger.

Rogalendingen beskriver arbeidsplassen som innovativ og inspirerende, og mener årsaken til det er at bedriften har ansatte fra 60 ulike land.

– Som intern jobbet jeg i team med 14 personer fra 12 ulike land. Folk med forskjellig bakgrunn og kultur bringer ulike erfaringer til bordet. Ulikhet fremmer innovasjon, og er en viktig årsak til Nike sin suksess.

Internasjonale muligheter

Gjennom utvekslingsprogrammer, CEMS Master i Internasjonal Management (MIM) og sommerkurs, tilbyr NHH flere muligheter som gir studentene verdifull internasjonal erfaring. NHH har også muligheten til å gi Erasmus stipend til studenter som jobber som intern i Europa etter å ha fullført bachelor eller master.

Stråtveit mener et internship i utlandet kan bidra til å gi karrieren en kickstart, og han oppfordrer andre til å skaffe seg internasjonal erfaring.

– Som vi sier i Nike: Just do it! Det finnes gode jobbmuligheter for nordmenn i utlandet. Dersom du er åpen for nye muligheter, er villig til å ta noen sjanser og dra deg selv ut av komfortsonen, vil du nå langt. Flytt ut, vær åpen for nye ideer og ikke vær redd for å feile, avslutter Stråtveit.

Internasjonale muligheter ved NHH

Flere studenthistorier

Sigrid Grøm Bakken