Jobbet på innsiden av UD

Bilde fra FN i New York.
NHH-student Klara Råbu mener den økonomiske kompetansen og arbeidsmetodikken fra NHH, var svært nyttig i jobben ved FN-delegasjonen.
Av Sigrid Grøm Bakken

1. februar 2018 14:10

Jobbet på innsiden av UD

Klara Råbu og Jakob Mathiessen tilbragte et semester som praktikanter i utenrikstjenesten i New York og Paris. – Jeg gikk tilfeldig forbi Bill Clinton på jobb, sier Råbu.

– Det var utrolig spennende å få innblikk i verdens største fredsprosjekt, diplomatiet og Norges rolle i verden, sier Klara Råbu.

Bilde av NHH-student Klara Råbu, som fikk nyttig arbeidserfaring som praktikant i utenrikstjenesten i New York. Foto: Uken
NHH-student Klara Råbu fikk nyttig arbeidserfaring som praktikant i utenrikstjenesten i New York. Foto: Uken

Hun var ferdig med bachelorgraden sin fra NHH og fikk internasjonal jobberfaring som studentpraktikant ved den norske FN-delegasjonen i New York. Der arbeidet hun med utviklingsspørsmål innen internasjonale finanssystemer, kvinner i utvikling og global helse.

– Arbeidet inkluderte blant annet å følge forhandlinger i FNs generalforsamling, skrive rapporter fra møter, traske tilfeldig forbi Bill Clinton i korridoren og høre Trump tale for Generalforsamlingen, sier 22-åringen.

Fikk skryt fra utenriksministeren

Jakob Mathiessen tok, i likhet med Råbu, et opphold i studieløpet. Han jobbet ved den norske ambassadens politiske og økonomiske seksjon i Paris.

Jakob Mathiessen jobbet ved den franske ambassaden i Paris. Foto: privat
Jakob Mathiessen tok et avbrekk fra studiene og jobbet ved den franske ambassaden i Paris. Foto: privat.

– Ambassaden har ansvar for å følge fransk og europeisk politikk og rapportere hjem til UD og andre departementer om forhold som er viktige for Norge. Jeg måtte derfor sette meg inn i Frankrikes økonomiske tilstand og landets posisjoner på ulike politiske områder. Den samfunnsøkonomiske forståelsen fra NHH kom spesielt til nytte når jeg leste økonomiske analyser og avisartikler, sier Mathiessen.

Våren 2017 ble Emmanuel Macron valgt som ny president i Frankrike, og Mathiessen fikk blant annet ansvar for å rapportere om hans politikk. Han leverte, i samarbeid med en kollega, en omfattende rapport til UD om Macron sitt perspektiv på EUs framtid.

– Det var særlig spennende å jobbe i Frankrike nå som Macron ønsker å reformere både Frankrike og Europa. Vi fikk tilbakemelding fra daværende utenriksminister Børge Brende om at rapporten var «meget leseverdig». Det er alltid hyggelig å få bekreftelse fra dyktige personer på at arbeidet man gjør er nyttig for andre, sier Mathiessen, som dette semesteret setter kursen mot Yaoundé, Kamerun, der et internship i FNs befolkningsfond venter.

For å forstå de tekniske aspektene rundt ulovlig kapitalflyt, og hvordan Norge kan bidra til å bekjempe problemet, hjalp det utvilsomt med de økonomiske forkunnskapene jeg har fått på NHH

Klara Råbu, NHH-student

Bruker kompetansen fra NHH

Råbu mener den økonomiske kompetansen og arbeidsmetodikken hun lærte på NHH, var svært nyttig i jobben ved FN-delegasjonen.

– Jeg arbeidet blant annet med ulovlig flytting av kapital. For å forstå de tekniske aspektene rundt ulovlig kapitalflyt, og hvordan Norge kan bidra til å bekjempe problemet, hjalp det utvilsomt med de økonomiske forkunnskapene jeg har fått på NHH, sier Råbu.

– Dersom alle regnskapsførere hadde fått en leksjon av Bjørnenak og Sættem i henholdsvis økonomistyring og finansregnskap, er jeg sikker på at det hadde vært betraktelig mindre ulovlig kapitalflyt i verden, legger hun til.

Kan få EU-støtte   

Norge har utenriksstasjoner i over 50 land i verden og tilbyr praksisopphold ved flere av disse. Gjennom det nye Erasmus+ programmet, kan NHH-studenter få støtte dersom de jobber i Europa.

Mathiessen og Råbu anbefaler andre å reise til utlandet for å få jobberfaring.

– Jeg tror at du vokser på ethvert praksisopphold i utlandet, uansett hvor du drar. Du lærer mer om deg selv, nye kulturer og ting blir satt i perspektiv, sier Råbu.

Les mer:

Internasjonal karriere med mening

Praktikant i UNICEF, Karoline Aadland, kombinerer NHH-utdanningen med utviklingsarbeid i Kenya og Malawi. – Du kan faktisk gjøre karriere av å hjelpe andre, sier hun.