Fra Festplassen til finansmetropolen

22. august 2016 08:46

(oppdatert: 22. august 2016 08:52)

Å være en del av finansverdenen var utrolig spennende, og at Brexit skjedde akkurat da satte en ekstra spiss på oppholdet.

Fra Festplassen til finansmetropolen

Oppdagelseslyst, pågangsmot samt interesse for finans ledet NHH-student Vinh Nguyen (23) til et internship i DNB London.

Dagen etter siste eksamen på NHH satte masterstudent Vinh Nguyen seg på flyet til London, mot det uvisse og det som skulle bli en unik opplevelse. Etter andre forsøk på å få et internship hos DNB, et av Nordens største finanskonsern, fikk bergenseren stillingen som Summer Intern hos DNB i London. Da den gode nyheten kom hadde Nguyen allerede fått et annet tilbud hos en bedrift i Norge, og måtte ta en avgjørelse på hvilket internship han skulle takke ja til. Han har ikke angret på valget.

Vinh Nguyen (23) tok utfordringen og skaffet seg et internship hos DNB London. Foto: Pernille Sommer
Vinh Nguyen (23) tok utfordringen og skaffet seg et internship hos DNB London. Foto: Pernille Sommer

- Da jeg oppdaget stillingen gjennom NHH Internship Abroad Programme tenkte jeg at dette var en god mulighet for meg, Det virket spennende å ha et internship i London, finansverdens hovedstad, og samtidig få utenlandserfaring, sier Nguyen.

Ngyen hadde deltidsjobb i DNB under studietiden, og kjente derfor banken fra før.

- Gjennom internshipet kunne jeg bli enda bedre kjent med DnB, og fikk utvikle meg innen finans. Det har alltid vært fristende å jobbe i utlandet, så kombinasjonen var uslåelig. Å få jobbe midt i finansdistriktet og gå rundt og se på bygningene til kjente finanshus er inspirerende i seg selv, sier han.

Bratt læringskurve

På grunn av eksamensperioden rakk han ikke å tenke så mye på forhånd på hva som skulle skje i London.

- Jeg antok at jeg kom til å få en bratt læringskurve og bli kastet ut i mye nytt, noe som stemte. DnB ga oss interns ansvar for seriøse og spennende prosjekter hvor vi fikk utfordre oss selv. Før jeg begynte å jobbe var jeg usikker på om jeg var flink nok. Men vi ble veldig godt tatt imot og fikk god opplæring, så usikkerheten forsvant raskt. Kontoret i London er ikke så stort, bare litt over hundre ansatte, så det er kort vei til sjefene. Barrieren for å stille spørsmål var liten, og sjefene var alltid åpne for å diskutere ting, sier Nguyen.

Brexit på nært hold

23. juni valgte UK å forlate EU, gjennom en folkeavstemning. Det gjorde oppholdet i England ekstra spesielt.

- En ting jeg ikke forventet var å få være midt i finansmetropolen, i England, da Brexit ble avgjort! Det var veldig artig. Jeg fikk oppleve spenningen og misnøyen rundt Brexit på nært hold, både med bankenes reaksjoner og demonstrasjoner utenfor kontorvinduet, sier Nguyen.

Mangfoldig sommerjobb

Nguyen var en av tre NHH-studenter som fikk den ettertraktede jobben som intern i DNB London, sammen med Hedvig Næss Olstad og Silje Lambrechts. De fikk ansvar for en rekke ulike prosjekter hvor de fikk testet ut teori fra skolebenken på NHH i praksis.

Foto: Pernille Sommer
DNB rekrutterte hele tre NHH-studenter til internships i London. Vinh Nguyen hadde Hedvig Olstad Næss (bildet) og Silje Lambrechts som kolleger.

Hovedprosjektet deres var «Front Office Excellence», som er et viktig satsningsområde for banken. Det handler om å bli bedre kjent med DNBs kunder, ved å for eksempel identifisere hva kundene bruker pengene sine på. De var gjennom mangfoldige årsrapporter, såkalte «wallet sizing»-analyser, og intervjuet ansatte fra ulike kontorer i DNB, for å identifisere hvordan banken kan forbedre hele prosessen.

Ved siden av hovedprosjektet har Nguyen også fått jobbe i både Energy, Compliance og Investment Banking-avdelingen. Her har han blant annet vært med å identifisere markedsmulighetene for DNB i Renewable Energy-segementet i UK, men også utviklet et rapporteringssystem for operasjonell risiko, som snart blir lansert til flere DNB-kontorer utenfor UK. 

Jaget ut av sjefen

De fleste NHH-studenter har hørt at arbeidspresset i London er hardt.

- Jeg hadde forventet lange dager på kontoret. Det var selvfølgelig litt flere arbeidstimer enn det jeg var vant med i Norge, men DNB var samtidig opptatt av å opprettholde en grei «work-life-balance», sier Nguyen.

Sjefene organiserte en rekke sosiale ting etter jobb, både bowling og flotte middager, og de dro med seg teamet ut flere ganger for å feire en god dags innsats.

- De var opptatt av at vi i tillegg til å få jobberfaring måtte komme oss ut og nyte byen. Det hendte at sjefen jaget oss ut av kontoret! Vi var flere interns i DNB som fant på ting etter jobb, i tillegg til at jeg bodde med tre nordmenn fra andre bedrifter, sier Nguyen.

London er full av muligheter og ting å oppleve, så programmet var tettpakket hver helg, med alt fra turist-severdigheter som Buckingham Palace til jakten på Londons beste restaurant.

- Favorittrestauranten ble Zelman Meats, som serverer nydelige kjøttretter, legger han til.

Hvorfor tror du at akkurat dere tre fikk jobben?

- For min del tror det kan ha hjulpet at jeg kjenner til DNB fra før på grunn av deltidsjobben min, og at de ønsket en som har vært «på gulvet» i bedriften, sier Nguyen.

Alle de tre internsene fra NHH har i tillegg vært aktive i ulike verv i studentforeningen.

- Jeg har blant annet vært med i AIESEC, Start NHH og NHH-Symposiet. Det som var avgjørende var nok at jeg har vist engasjement for selskapet, og fikk frem at jeg hadde et sterkt ønske om å prøve meg i utlandet. Det handler i stor grad om å vise at man vil, og ta initiativ. Det er aspekter jeg tror DNB setter stor pris på, sier han.

Hvorfor ville du ut og jobbe?

- Et internship i utlandet er noe jeg virkelig vil anbefale alle på det sterkeste. Det er en god mulighet til å teste ut hvorvidt en trives i utlandet og i en storby, fordi det ikke er permanent. For mange kan det være en stor overgang i seg selv, å flytte fra Bergen hvor Festplassen er verdens navle, til metropolen London. Mitt råd er å gripe sjansen – du har ingen ting å tape på det!

Internasjonalt karrieresenter

Flere studenthistorier

Martha Benan Vethe