Bygger karriere i USA

NHH alumna Vaishali Kathuria

6. juni 2016 11:01

(oppdatert: 6. juni 2016 11:06)

Bygger karriere i USA

Veien er kort fra NHH til en internasjonal karriere, mener fersk analytiker i Oljefondet i New York.

Som nyansatt i Norges Bank Investment Management i New York skal hun være med på å forvalte det norske oljefondet. Vaishali Lara Kathuria (28) har nylig startet i det hun selv anser for å være drømmejobben.

-  Jeg arbeider i avdelingen som avgjør hvilke land Oljefondet skal investere i. Det er et veldig stort ansvar, og jeg er helt sikker på at jeg kommer til å få brynt meg på mange utfordringer, sier hun spent.

Strategisk utdanningsvalg

I 2012 var Kathuria ferdig utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH). Til tross for at skolens høyblokk ligger i hjembyen Bergen, var målet hele tiden å bygge en internasjonal karriere.

- Jeg har alltid ønsket å jobbe i utlandet, og det var derfor jeg valgte å studere på NHH. Mens et studium innen økonomi gjør det enkelt å jobbe i et hvilket som helst land, får man som student på NHH i tillegg mange muligheter til å knytte internasjonale kontakter, forklarer hun.

Selv utnyttet Kathuria seg av noen av disse mulighetene da hun tilbragte et semester på Bocconi University i Milano.

- NHH tilbyr utveksling til de beste skolene i utlandet, og dette er en god mulighet til å komme seg inn på den internasjonale arenaen. 

Søker utfordringer i utlandet

For Kathuria er det åpenbart hvorfor en jobb i utlandet frister mer enn en jobb i Norge.

- Utfordringene er større, folk er sultne og de ofrer mye. Denne arbeidsmentaliteten imponerer meg stort, sier hun.

I fjor hadde bergenseren et internship i Clinton Foundation i New York, og hun har også jobbet deltid for Morgan Stanley i samme by. Til tross for høye ambisjoner på egne vegne, lot hun seg likevel imponere av ambisjonsnivået til de unge amerikanerne.

- Jeg møtte 21-åringer som sa «jeg vil bli president» uten et fnugg av ironi! Hadde du sagt «jeg vil bli statsminister» i Norge, ville folk fnist av deg. I USA blir du derimot møtt med oppmuntringer og støtteerklæringer.

Tyngde fra NHH

I tillegg til de fem årene på NHH, fullførte Kathuria nylig en mastergrad i internasjonale relasjoner på Columbia University. Der dro hun nytte av studietiden i Bergen. 

- Da jeg begynte på Columbia, opplevde jeg hvilke fordeler det gir å ha fullført en  siviløkonomutdanning. På NHH lærer vi å jobbe effektivt, se det store bildet og fylle lederroller.

Trygghet vil bli viktigere

En anvendelig utdanning fra en skole med et sterkt samhold, er ifølge Kathuria de største fordelene ved å velge NHH som utdanningsinstitusjon.

- Du får jobbe med utrolig dyktige studenter og professorer. Det gjør at du presser deg selv og yter ditt beste, i tillegg varer samholdet mellom studentene livet ut, forsikrer hun.

De økonomiske framtidsutsiktene både i Norge og i andre land gjør høyskolen til et sikkert kort å satse på, mener hun.

- Mens vår generasjon har vært opptatt av selvrealisering, tror jeg det vil bli stadig viktigere med en relevant utdanning som kan gi trygghet i arbeidslivet. NHH gir denne tryggheten, slår hun fast.

Tekst: Tiril Johansen Gudevold

Les mer om jobb og karriere

Les om siviløkonomstudiet ved NHH