Slik kan Vestlandet unngå å bli Norges «rustbelte»

bergen by night
Vi bør, istedenfor å investere ytterligere i tradisjonell industri, klatre oppover verdikjeden ved å satse på kunnskapsbaserte tjenester hvor vi selv kan definere prisen, skriver NHH-professor Tor Wallin Andreassen i Bergens Tidende.
Innlegg

1. mars 2024 16:42

Slik kan Vestlandet unngå å bli Norges «rustbelte»

Heller enn tradisjonell industri bør vi satse på kunnskapsbaserte tjenester, skriver Tor W. Andreassen i BT.

I en artikkel i Bergens Tidende 23. februar fremhever Tom-Christer Nilsen, næringspolitisk sjef i Bergen Næringsråd, et kritisk spørsmål: Risikerer Vestland å bli Norges rustbelte?

Jeg støtter fullt ut Nilsens ambisjoner om å skape nye arbeidsplasser og fremme en grønn industriell revolusjon, samt den medfølgende velferdsøkningen. Likevel mener jeg at løsningen ikke nødvendigvis ligger i økt energitilgang for industriell vekst.

Vestlandsregionen, som Norges nest største økonomiske bidragsyter i 2023, er kjent for sin kompetente arbeidsstyrke. Dens økonomi, dominert av generiske varer og naturbaserte ressurser, står imidlertid overfor en sårbarhet styrt av globale markedspriser og valutakurser.

Dette setter regionen i fare for å følge et «rustbelte»-scenario, der den ikke klarer å omstille seg fra tradisjonell produksjon til innovativ virksomhet.

mobil_betaling_pexels

Hvorfor er prisene i Sverige lavere enn i Norge?

Det er urimelig å kritisere dem som velger å handle i Sverige. I stedet for å angripe forbrukerne, bør vi rette fokus mot de strukturelle faktorene som fører til prisforskjellene mellom Norge og Sverige, skriver Tor Wallin Andreassen.

Regionen, med Bergen i spissen, har potensial til å speile innovasjonskraften i byer som Seattle, San Francisco og Boston, kjent for sine teknologiske nyvinninger og akademiske ekspertise.

Vi bør, istedenfor å investere ytterligere i tradisjonell industri, klatre oppover verdikjeden ved å satse på kunnskapsbaserte tjenester hvor vi selv kan definere prisen.

Forestill et Vestland hvor ledende bedrifter som Mowi, Equinor, Hydro, og Kongsberg Gruppen ikke bare anvender, men også bidrar til utviklingen av kunstig intelligens, generativ KI og digitale tvillinger i samarbeid med forskere fra Universitetet i Bergen eller Norges Handelshøyskole.

Dette kan løse komplekse utfordringer innenfor bærekraft og effektivitet. Videre kan nye oppstartsselskaper, inspirert av Høgskulen på Vestlandets innovative miljø, revolusjonere sektorer som energi, akvakultur og turisme.

For å realisere dette potensialet kreves en felles innsats. Både Vestland fylkeskommune og Bergen kommune kan fremme tverrkommunalt samarbeid og tilby nødvendig støtte for innovasjon.

Næringslivet må være åpent for forskning og utvikling, mens akademiske institusjoner må fortsette å levere toppforskning og utdanning. Ambisjonen er tydelig: å transformere Vestlandsregionen til et fyrtårn for teknologisk og innovativ vekst, langt utover landets grenser.

Forretning, Håndhilsen

Den mest vellykkede gründeren er over 45

Det er på høy tid at vi anerkjenner at vellykkede entreprenører kommer i alle aldre og bakgrunner, skriver professor Tor W. Andreassen.

Ved å ta til seg denne visjonen kan Vestlandet unngå rust og sikre sin posisjon i en fremtidig økonomi som verdsetter kunnskap og innovasjon på linje med naturressurser.

Karianne Tung_ flickr. Bernt Sønvisen

Regulering av AI: EØS redder oss igjen

Digitaliseringsministeren kan ikke sette reguleringsarbeidet av AI ut til EU. Hun må være en pådriver og ikke en gratispassasjer, skriver NHH-professor Tor W. Andreassen.

Dette representerer ikke bare en mulighet for økonomisk utvikling, men også for et samfunn rustet for en bærekraftig fremtid basert mer på data og kunstig intelligens enn på tradisjonelle ressurser og naturbaserte ressurser.

Innlegget var først publisert i Bergens Tidende 1. mars 2024.