NHHs shippingekspert Strandenes får Onassis-pris

NHH, siri pettersen strandenes
Professor emerita Siri Pettersen Strandenes får Onassis-prisen for sitt omfattende forskningsarbeid på skipsfarts- og transportøkonomi, som også inkluderer hvordan miljøreguleringer får innvirkning på skipsfarten.
NHH Av Sigrid Folkestad

19. oktober 2023 12:13

NHHs shippingekspert Strandenes får Onassis-pris

Siri Pettersen Strandenes tildeles Onassis-prisen på USD 200 000 for sitt arbeid innen shipping. – Jeg har alltid hatt et stort engasjement for å påvirke verden positivt gjennom min forskning på skipsfart.

Onassis-prisene

Onassis-prisene ble etablert i 1978 i tråd med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis (1908-1975) sitt testamente. Hver prisvinner mottar nærmere 2,2 mill kroner (dagens kurs). Onassis-prisene deles ut hvert tredje år i regi av Onassis-stiftelsen, Bayes Business School, Universitetet i London og deres senter for shipping, handel og finans. Prisene for 2023 deles ut under en storstilt tilstelning i The Guildhall i London tirsdag 7. november.

Onassis-prisene gis til forskere og organisasjoner som har utmerket seg internasjonal innen finans, internasjonal handel og shipping.

– Stort engasjement

onassis, fra wikimedia
Den greske skipsrederen på Schipol i 1967.

Professor emerita Siri Pettersen Strandenes får prisen for sitt omfattende forskningsarbeid på skipsfarts- og transportøkonomi, som også inkluderer hvordan miljøreguleringer får innvirkning på skipsfarten.

– Det er en stor ære å motta Onassis-prisen i skipsfart. Det var et stort øyeblikk for meg da jeg fikk vite om tildelingen. Jeg har gjennom hele min forskerkarriere hatt et engasjement for påvirke verden positivt gjennom arbeidet mitt innen skipsfart.

– Onassis-prisen er en feiring av visjonære forskere, de som bidrar til å forme og forandre vår verden til det bedre, uttaler leder for Onassis-stiftelsen, Anthony Papadimitriou i en pressemelding.

Dette er en prestisjepris, som også tidligere NHHs professor emeritus Arnljot Strømme Svendsen mottok i 2012, for sitt virke innen maritim økonomisk forskning.

Næring av stor betydning

Strandenes er siviløkonom fra NHH. Hun ble immatrikulert i 1969, i et kull på 228 studenter. Kun 17 var jenter. Strandenes ble etterhvert NHH-forsker ved Institutt for samfunnsøkonomi. Det var ikke tilfeldig at hun valgte nettopp skipsfart som spesialområde.

fagseminar, norman, strandenes, tenold
Institutt for samfunnsøkonomi arrangerte et fagseminar for Siri Pettersen Strandenes da hun hadde sin siste dag som professor i 2019. Professorene Stig Tenold, Siri P. Strandenes, Victor D. Norman og Eirik Gaard Kristiansen. Foto: Helge Skodvin

– Jeg valgte shipping først og fremst fordi jeg ville lære mer om en næring av stor betydning for verdenshandel og økonomi, men jeg hadde ikke noe imot å  vise at dette var et felt også for kvinner.

Kvinnelig rollemodell nummer én

- Siri Pettersen Strandenes er en rollemodell for kvinner på NHH, sa Linda Nøstbakken da portrettet av NHHs første kvinnelige professor ble hengt opp på veggen ved kantinen 9. april. Strandenes ble professor i 2002.

I 2002 ble Strandenes NHHs første kvinnelige professor NHH. Etter at hun ble pensjonist i 2019, har hun publisert flere vitenskapelige artikler.

Priser til NHH, MIT og Stanford

Strandenes er den andre kvinnen som blir tildelt Onassis-pris i shipping

Jeg håper jeg kan inspirere neste generasjon av smarte, talentfulle unge kvinner og menn til å strebe etter fremragende forskning på sine respektive felt, sier hun.

Komiteen som velger ut kandidater består av finans- og shippingprofessorer fra forskningsinstitusjoner som Stanford, Harvard, Universitetet i London og MIT.

Barrierebryteren

Høsten 1969 begynte 228 unge og lovende studenter sin akademiske karriere på NHH. Kun 17 av disse var jenter. Siri Pettersen Strandenes var én av dem.

I tillegg til prisen til Strandenes, har professor Darrell Duffie fra Stanford fått prisen for sitt arbeid innen finans og professor Marc Melitz fra Harvard for forskning på internasjonal handel.