Blant NHHs nordligste studenter

Bilde av Marte Johansen Rognli. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
– Jeg håper at enda flere nordlendinger kommer til NHH. Det er ikke farlig å prøve, om du ikke trives kan du alltid bytte studie eller flytte. For min egen del, er jeg veldig fornøyd med valget mitt, sier Marte Johansen Rognli. Foto: privat
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

30. mars 2023 13:54

Blant NHHs nordligste studenter

Marte Johansen Rognli (23) fra Alta kjente nesten ingen da hun flyttet til byen mellom de syv fjell. Nå ønsker hun å lære mer om finans, ved å ta én av NHHs ni spesialiseringer.

NHH-student Marte Johansen Rognli.
NHH-student Marte Johansen Rognli. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen

– Trondheim eller Tromsø hadde vært det trygge valget, sier Marte Johansen Rognli (23) fra Alta.

Hun har flere økonomer i familien, men kjenner få som har studert akkurat på NHH. De fleste vennene hennes valgte bort Bergen til fordel for de nevnte byene.

– Jeg har alltid vært over gjennomsnittet interessert i økonomi og tall, og planen var å studere økonomi. Jeg var veldig usikker på hvor jeg skulle studere, men jeg ble overbevist om å gå her etter et tilfeldig møte med en NHH-student i Alta. Det er jo en veldig anerkjent skole!

– Veldig fornøyd

23-åringen tror at noe av grunnen til at enkelte nordlendinger velger bort Bergen, er fordi de vet for lite om hvordan det er å studere på handelshøyskolen.

– Jeg håper at enda flere nordlendinger begynner på NHH. Det er ikke farlig å prøve, om du ikke trives kan du alltid bytte studie eller flytte. For min egen del, er jeg veldig fornøyd med valget mitt!

Les også: 

Bilde av Vilde Glesnes. Foto: Joachim Fleischer / Normann Fleischer AS - for Jefferson Wells

NHH-kandidater aldri vært mer ettertraktet

Vilde Glesnes (24) tok mastergraden under korona – fikk jobb mens hun ennå var student. 98 prosent av NHHs siste masterkull – som er i jobb – har relevant arbeid.

Står på egne bein

Det er ikke bare når det kommer til studievalg at Rognli liker å gå sine egne veier. Hun liker også godt å reise alene: etter videregående tok hun et friår der hun først bodde i Barcelona i et halvt år og gikk på spanskkurs. Deretter gikk turen til Australia og Asia.

Som student ved NHH, var hun i fjor vår på utveksling til Bocconi i Italia.

– Du kan vel si at jeg er en selvstendig person. Jeg liker godt å reise og bli kjent med nye mennesker og kulturer. Mitt inntrykk er at folk stort sett er åpne og interessert i å bli kjent med deg.

I oppveksten så Rognli opp til den tre år eldre broren. Hun forteller at han alltid har vært veldig målrettet og gått for det han vil – uten å tenke på hva andre mener.

Litt som deg da, kanskje?

– Ja, sier hun, og legger til: 

– Broren min har også dratt meg med på mye, som toppturer på randonee og klatring. Mange av mine interesser kommer gjennom han.

Bilder av Marte Johansen Rognli.
I fjor vår var Marte Johansen Rognli på utveksling til Bocconi University. Bildet til høyre er fra en sommerdag i Bergen. Foto: privat

Studentforeningen har noe for alle

Altaværingen forteller at hun har funnet seg godt til rette i Bergen og på NHH. Hun motiveres av sine flinke medstudenter og liker at studiet er arbeidslivsrettet: 

– Som student kommer du tidlig tett på næringslivet, og du får mange muligheter både under og etter studiet. Bedriftene som besøker oss, har for eksempel ofte mange interessante internship.

Rognli skryter også av studentforeningen:

– Noe av det beste med NHH er studentforeningen. Uansett interesse, finner du likesinnede og en gruppe for deg.

Selv går Rognli på «NHHI Cheer», som er NHHs cheerleading-lag. De deltar på idrettsarrangementer og har mange sosiale sammenkomster.

– Vi er en veldig fin gjeng. Du trenger ingen forkunnskaper for å bli med på laget. Jeg hadde ikke drevet med cheerleading før jeg ble med, men jeg har vært aktiv innen turn.

Les også:

BLOGG: FEM GRUNNER TIL Å VELGE FINANS

Bilde av Anna Stina Bjørlo Stafsnes . Foto: Ingrid Aarseth Johannessen

– Mamma er mitt store forbilde

Anna Stina Bjørlo Stafsnes (24) når ut til flere tusen gjennom NHHs Snapchat-kanal. Hennes budskap: – Husk at vi er fantastiske, vi er kunnskapsrike og vi er nok.

Skal teste ut finans

Til sommeren skal Rognli begynne på mastergraden ved NHH. Det er finansspesialiseringen som appellerer mest, forteller hun. Som NHH-student er hun sikret overgang til master og kan velge blant ni spesialiseringer.

– Jeg synes finans er en veldig spennende retning. Jeg har bare hatt noen introduksjonskurs til nå, men årets Women’s Finance Day bidro til å gjøre meg enda mer interessert. 

I sommer har hun et åtteukers-internship i et konsulentselskap i Oslo.

– Det blir bra. Jeg gleder meg til å lære mer om finans!

– Vi nærmer oss søknadsfristen for høyere utdanning. Noen råd til de som er usikre på hva de skal studere?

– Ta sjansen og gjør det du vil.

Les også:

Dinogen Uruthiran. Foto: privat

Si hei til Dino!

Dinogen Uruthiran (23) er leder av Norges kanskje mest aktive studentforening. Hans råd til nye studenter: – Gjør det som holder motivasjonen din oppe.