Har ettertraktet internship i Singapore

Bilder av Martin Notto og Olav Lund Solheim i Singapore. Foto: privat
INTERNSHIP: – Du må vare frampå og vise at du har en iboende interesse. Vi visste vi ville ha internship i Singapore, og tok derfor kontaktet med norske bedrifter med adresse der, sier Martin Notto (f.v.). Han og Olav Lund Solheim har fram til august internship i DNB Markets. Foto: privat
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

20. juni 2023 12:21

Har ettertraktet internship i Singapore

23-åringene Olav Lund Solheim og Martin Notto sikret seg finans-internship i DNB Markets i Singapore. Her deler de sine beste tips.

– Du må vare frampå og vise at du har en iboende interesse. Vi visste vi ville ha internship i Singapore, og tok derfor kontakt med bedrifter med adresse der gjennom LinkedIn. Vi spurte om de ville ta en prat eller kaffe, og fikk nesten bare positiv respons, sier Martin Notto.

– Ja, vi opplevde at terskelen for å ta en kaffe med en nordmann langt hjemmefra er lav, tilføyer Olav Lund Solheim.

Kombinerte utveksling og internshiP

I mai begynte studentene i sine praktikantstillinger i DNB Markets i Singapore. Da hadde Solheim og Notto allerede vært der i fire måneder. De har nemlig vært på utveksling ved National University of Singapore (NUS) i vår.

De ivrige studentene ligger ikke på latsiden, og tar også NHH-kurset «Internship Abroad» som et valgfag. Her kan studentene finne praksisplass selv - slik som de har gjort - eller få tildelt fra NHH.  

I år er det 39 studenter som har praktikantstillinger gjennom det populære kurset. Det legges opp av Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon og Karrieresenteret

Solheim og Notto anbefaler på det sterkeste andre studenter til å søke seg til internasjonale internship – og gjerne tidlig i studieløpet:

– Jeg tror det hjelper deg med å finne ut om du har valgt riktig studieretning eller ikke, samtidig som du faktisk tar i bruk mye av det du lærer på skolebenken, sier Notto.

Les også:

Bilde av to NHH-studenter som sitter foran en laptop. Foto: Helge Skodvin

98 prosent har relevant jobb

Koronapandemien la ingen demper på NHH-studentenes karrierer, viser ny undersøkelse. – Alltid behov for dyktige siviløkonomer.
Bilde av Aelon Nicolson. Foto: Helge Skodvin / Unsplash v. Alev Takil

Fikk jobb i London mens han var NHH-student

– Kunnskap og ferdigheter innen teknologi og dataanalyse vil bare øke i betydning, sier tidligere NHH-student, Aelon Nicolson. Han jobber nå som global data-spesialist hos Bloomberg i London.

Heftige intervjurunder

I søkeprosessen fant Solheim og Notto raskt ut at mange praktikantstillinger aldri legges ut på nett:

– Det mange bedrifter gjør her i Singapore i hvert fall, er å kontakte utdanningsinstitusjonene i området og opplyser om sine ordninger direkte til dem. Vi ble først oppmerksomme på at selskapene hadde slike stillinger, da vi snakket direkte med dem, sier Notto.

Solheim og Notto kontaktet en rekke ulike bedrifter i utlandet, og fikk flere tilbud. De forteller om omfattende intervjurunder. Med DNB Markets gikk de for eksempel gjennom fire intervjuer:

– De var en blanding av teknisk og personlig, hvor den tekniske delen tok for seg flere sentrale temaer innenfor investering og finans, sier Solheim. 

Det gjelder å være tidig ute, ifølge studentene. Ofte blir slike praktikantstillinger utlyst ett år i forveien.

LES OGSÅ: 

Bilde av høyblokka. Foto: Silje Katrine Robinson

Norges mest populære

For fjerde året på rad har Norges Handelshøyskole landets mest populære studieprogram: 2 170 søkere har NHH på førsteplass. – En bunnsolid utdanning for framtidens arbeidsliv, sier rektor Øystein Thøgersen.

Studentenes fem tips til å få internship i utlandet:

  1. Bruk LinkedIn og e-post aktivt til å kontakte selskaper.
  2. Prøv å finne en norsk kontaktperson i selskapet, som videre kan henvise deg i riktig retning.
  3. Send korte og presise meldinger, og få fram interessen din for det selskapet/avdelingen driver med.
  4. Les deg godt opp på selskapet, og få en grundig forståelse på hvordan selskapet driver sin virksomhet. Det krever mye tid å forberede seg til et intervju.
  5. Viktig at du har en iboende interesse, og ikke bare en overflødig. Dette kommer fort fram på et eventuelt intervju, og kan sette deg i dårlig lys.

– Arbeidet vårt bærer frukter

Solheim og Notto forteller om en multikulturell arbeidsplass i DNB Markets, der all kommunikasjon foregår på engelsk. De er i avdelingen «Investment Banking Division». Begge jobber som investeringsanalytikere, tett opp mot det europeiske markedet. 

De siste ukene har NHH-studentene fått en grundig innføring i kjernearbeidet til en investeringsbank, som tilrettelegging av institusjonelle lån og obligasjoner (DCM), innhenting av kapital (ECM), samt oppkjøp og fusjoner (M&A).

– Vi er tett på transaksjoner, gjør mye analysearbeid og innhenter informasjon. Vi gjør også grovarbeid for verdsettelse, lager presentasjoner for ledelsen og utarbeider undersøkelser på marked og selskaper, sier Solheim.

– Så ingen henting av kaffe?

– Nei, vi får jobbe med store prosjekter og det er mye kapital som er involvert. Det er også gøy å se at innsatsen vår bærer frukter; mye av arbeidet vårt blir direkte presentert til kunder og blir viktige brikker i evalueringsarbeidet av ulike prosjekter.

LES OGSÅ: 

Bilde av NHH-studenter. Foto: Helge Skodvin

NHH-ere er tilfredse med studiene

Siste Studiebarometeret viser at NHH skårer spesielt høyt på arbeidslivsrelevans. – Studentene våre er også blant de mest tilfredse og arbeidsomme i landet, sier prorektor Stig Tenold.

KJØPTE AKSJEBOK SOM ATTENÅRING

Solheim og Notto er gamle kjenninger: De ble først kjent da de gikk i samme klasse på Norges Toppidrettsgymnas (ungdomsskole) på Bekkestua. 

Selv om studentene er tidlig i studieløpet – akkurat ferdig med andreåret – er det finans som appellerer mest som karriereretning.

Notto har hatt interesse for fagfeltet siden videregående, og kjøpte sin første bok om aksjer som attenåring. Han sitter nå i styret i Finansgruppen på NHH. 

Solheim har på sin side lenge hatt interesse for innovasjon og entreprenørskap. Han er med i studentgruppen Start NHH, og har tidligere hatt internship hos Spoor, som utvikler Al-teknologi brukt i vindparker. Han er også aktiv i SEB ScaleCenter, (en inkubator for bærekraftige vekstselskaper) og medgrunnlegger av Atlas Engine (et markedsføringsbyråd med ekspertise innen søkemotor- og konverteringsoptimalisering). 

– Jeg synes det er utrolig spennende å jobbe med selskaper i vekstfasen, og tror helt klart dette kan kombineres med min interesse for finans, sier Solheim.

Les også:

Bilde av Fredrik Thomassen i Superside. Foto: Helge Skodvin

Var på hytta da varsellampene lyste

NHH-er Fredrik Thomassen leder 700 ansatte i Silicon Valley-selskapet Superside. På Vårkonferansen snakket han om hvordan det gikk da banken deres First Republic Bank kollapset.