Drømmen til Ester

Susanne Lea og Ester. Privat foto
Under oppholdet traff Susanne Lea 16 år gamle Ester. Drømmen til Ester var noe de fleste i Norge tar for gitt: Muligheten til å ta en utdanning. Privat foto
Av Ove Sjøstrøm

5. oktober 2022 09:50

Drømmen til Ester

Da Susanne Lea var ferdig uteksaminert fra NHH våren 2022, dro hun til Tanzania for å jobbe som frivillig for hjelpeorganisasjonen Perfect Vision. Her møtte hun 16 år gamle Ester.

– Jeg har lenge reflektert rundt hvor privilegert jeg er som har vokst opp i et så trygt og godt land som Norge, sier Susanne Lea, som ble uteksaminert fra NHH i juni 2022 som fersk siviløkonom.

– Jeg tar det ikke for gitt at jeg har fått de mulighetene jeg har fått. Derfor ønsker jeg å hjelpe andre som ikke har de samme mulighetene som meg selv, fortsetter hun.

Leder i Økonomiforeningen Stine Sjøhaug (til høyre) merker at folk har presset privatøkonomi: – Vi får langt flere henvendelser enn tidligere. Økonomiforeningen hadde forventet økt pågang etter pandemien, men så kom de store strømregninger på toppen, sier hun. Her sammen med informasjonsansvarlig Håvard Fagerholt og Thiviya Sivapalan, samarbeidsansvarlig i den studentdrevne organisasjonen. Foto Helge Skodvin

NHH-studenter hjelper folk med skakkjørt økonomi

NHH-studentene i rådgivningstjenesten Økonomiformidlingen fortviler over alle henvendelsene fra folk har havnet i økonomisk uføre. – Antall klienter øker, sier lederen Stine Sjøhaug.

Lea begynte i fast jobb hos PA Consulting i Oslo 1. september. Men det var noe hun måtte gjøre før yrkeskarrieren hennes tok til for alvor. Hun ville bidra til at andre – mot alle odds – kunne ta grep om egen fremtid og oppfylle drømmen om et godt liv.

Jobbet som frivillig

Susanne Lea underviser i Arusha. Privat foto
– Vi lærer for det meste bort allmennkunnskap innen helse, business og engelsk. Mange av kvinnene har startet, eller ønsker å starte en egen virksomhet, så jeg underviste og lagde øvelser innen salg og forhandlinger, sier Susanne Lea. Privat foto

Hun valgte å dra til Arusha i Tanzania til en frivillig jobb for Perfect Vision. Organisasjonen jobber for å styrke kvinners posisjon i samfunnet gjennom yrkesopplæring og utdanning.

– Det er ti kvinner med i Perfect Vision. De har hatt et liv preget av ekstrem fattigdom, voldtekt og hiv-smitte, forteller Lea og legger til:

– Mange av dem har også blitt forlatt av familie og venner og tvunget til å stå på egne bein. Perfect Vision er en trygg arena for disse kvinnene, hvor de kan støtte hverandre, få kunnskap og utvikle nye ferdigheter for å klare seg i hverdagen.

Kvinnene bor i et av de fattigste landene i Afrika og et samfunnssystem gjennomsyret av korrupsjon. Utdanning er en viktig vei ut av fattigdommen.

– Hva innebærer jobben som frivillig?

– Jobben handler i hovedsak om å støtte kvinnene og undervise dem i ulike tema. Deres kunnskapsnivå er i utgangspunktet lavt, så vi lærer for det meste bort allmennkunnskap innen helse, business og engelsk. Mange av kvinnene har startet, eller ønsker å starte en egen virksomhet, så jeg underviste og lagde øvelser innen salg og forhandlinger. Også hvordan de kan regne på inntekter, kostnader og profitt, var en del av opplegget, sier hun og trekker frem et lite, men viktig tiltak for å få jenter på skolen:

– Et prosjekt hos Perfect Vision er å lage gjenbrukbare bind til jenter i grunnskolen og på videregående skole. Prosjektet finansieres av frivillige. Dette er et viktig tiltak fordi mange jenter uteblir fra skolen en uke i måneden grunnet at de ikke har tilgang til bind eller tamponger.

Oppfylte en drøm

Susanne Lea med Perfect Vision-deltakere. Privat foto
– Jeg tar det ikke for gitt at jeg har fått de mulighetene jeg har fått. Derfor ønsker jeg å hjelpe andre som ikke har de samme mulighetene som meg selv, sier Susanne Lea. Privat foto

Under oppholdet traff Lea 16 år gamle Ester. Drømmen til Ester var noe de fleste i Norge tar for gitt: Muligheten til å ta en utdanning.

– Hun hadde fullført grunnskolen med gode karakterer, og hadde en drøm om å ta høyere utdanning på Institute of Accountancy Arusha. Hennes mor hadde imidlertid ikke råd til å sende henne til college da faren døde. Han stod for det meste av familiens inntekter.

Et par måneder før Lea kom til Arusha, var Ester blitt medlem av Perfect Vision. Der fikk hun god støtte og omsorg fra sine medsøstre, men drømmen om en utdanning var fremdeles uoppnåelig.

– Da jeg møtte Ester og fikk høre hennes historie, ble jeg veldig rørt. En utdannelse på Institute of Accountancy Arusha koster 14 500 kroner. Det er tilstrekkelig for at Ester kan få seg en jobb som økonom. Det betyr også en varig vei ut av fattigdom for Ester og hennes familie, forteller Lea og legger til:

– Jeg bestemte meg for å starte en Spleis for å finansiere utdannelsen hennes, og jeg ble mildt sagt overveldet over responsen. Det tok bare litt over en uke å få inn hele beløpet. Ester kan starte utdannelsen denne høsten.

– Hvordan reagerte Ester på denne beskjeden?

– Hun ble rørt til tårer, og er ekstremt takknemlig for at folk har bidratt til Spleisen. Det var et sterkt øyeblikk som jeg aldri vil glemme, sier Lea.

– Dere er heldige

I august kom nye NHH studenter til campus. Lea har flere gode råd til de ferske studentene.

– Jeg vil minne NHH-studentene på hvor dyktig de er, og hvor flott det er at de tar en utdannelse på en av Norges beste skoler. Jeg vet at en plass på NHH ikke kommer uten dedikasjon og hardt arbeid, så gi dere selv en klapp på skulderen, sier hun.

Monica Beeder

Monica Beeder deltar i Forsker Grand Prix

Stipendiat Monica Beeder er en av 10 kandidater som deltar i konkurransen Forsker Grand Prix.

– Dere vil sannsynligvis havne i situasjoner der dere opplever at det kan være tøft og utfordrende å være student, men da håper jeg dere gir dere selv en påminnelse på hvor heldige dere faktisk er som har fått denne muligheten. Det åpner seg mange muligheter ved at dere fullfører en såpass solid utdannelse. Og så håper jeg dere får en fin studietid, både faglig og sosialt. Stå på. Jeg heier på dere!