– Visste det var gode jobbmuligheter

Nils Fredrik Solem
– Det å være bindeleddet mellom teknologer og økonomer, og faktisk kunne se med en økonoms øyne hvor verdiskapningen kan gjøres, er utrolig nyttig. Så jeg er veldig fornøyd med å ha valgt denne faglige retningen på NHH, sier Nils-Fredrik Solem. Foto: Helge Skodvin
Av Mari Kittilsen

16. mars 2021 15:56

– Visste det var gode jobbmuligheter

Masterstudent Nils-Fredrik Solem (25) er ferdig utdannet siviløkonom til sommeren. Han fikk tilbud om fast jobb i oppstartsuksessen Forte_Digital i september.

Nils-Fredrik Solem er ikke overrasket over at det forrige kullet NHH-studenter fikk gode jobbtilbud og relevante jobber, slik en ny undersøkelse viser. 

Denne viser at 97 prosent av studentene som gikk ut med mastergrad fra NHH våren 2020 enten er i arbeid eller studerer videre. Svært mange fikk avtaler med sin nye arbeidsgiver før de var ferdig med studiene.

Ø Thøgersen

Historisk løft i poenggrensen

Karakterkravet ved NHH løftes fra et allerede meget høyt nivå, til tross for at høyskolen tar imot rekordmange studenter. Søkere fra videregående skole må ha 54,6 for å komme inn på NHH. I fjor var poenggrensen 52.7.

NHH mest populær i landet

Norges Handelshøyskole har landets mest populære studieprogram. Hele 2 112 søkere har i år NHH som førstevalg. De konkurrerer om 500 plasser. – En formidabel vekst fra i fjor, sier rektor Øystein Thøgersen.

– Visste om jobbmulighetene

– Det er jo et privilegium å få gå på et studium som er så ettertraktet av næringslivet, noe som bidro til at jeg selv valgte NHH. Jeg visste at det var gode jobbmuligheter i andre enden av løpet. Det fikk jeg bekreftet, fordi jeg har hatt anledning til å få relevant arbeidserfaring underveis og selv sett at næringslivet setter pris på NHHs studenter, sier han.

NHHs kandidater har alltid vært ettertraktet på arbeidsmarkedet. Våren 2020 var likevel flere studenter bekymret for hvordan Covid-19 og smitteverntiltakene ville påvirke norsk økonomi og utsiktene på arbeidsmarkedet.

Inger Mirjam Madland, NHH. Foto av Mari Kittilsen

Sikret drømmejobben tidlig

NHH-student Inger Mirjam Madland (26) fikk jobb på drømmearbeidsplassen før hun startet på masteroppgaven.

Liten grunn til bekymring

Arbeidsmarkedsundersøkelse som nylig ble offentliggjort viser imidlertid at det var mindre grunn til bekymring for 2020-kullet.

Som liten gutt, drømte Solem om å bli robotingeniør.

– Det ble ikke helt robotingeniør, men kanskje fascinasjonen for teknologi har alltid vært der, forteller Solem.

Interessen skjøt fart da han var på utveksling som bachelorstudent ved NHH. 

Utveksling til Seattle

– Jeg dro på utveksling til Seattle, hvor Amazon har hovedkvarter. En foreleser fra Amazon underviste i et teknologirettet fag i en økonomisk sammenheng. Fra da av var jeg klar på at dette var kjempekult. Jeg fant ut at jeg hadde lyst til å fortsette med økonomiretningen, men spesialisere meg innen teknologi, forklarer Solem.

Izabella Hawrylko

Kåret til ett av årets beste teknologihoder

I 2017 gikk NHH-er Izabela Hawrylko (28) inn en ettertraktet stilling i Microsoft. I fjor kom hun på tredjeplass i E24 sin kåring av «Årets beste teknologihode».

– Hvorfor var du interessert i Forte_Digital?

­– Det ene aspektet var selvfølgelig fagfeltet. Selskapet har mange spennende prosjekter innen dataanalyse, for å forbedre kundeopplevelser. De har blant annet et tett samarbeid med NorgesGruppen, der de er med å utvikle Trumf-systemet. Et annet aspekt er at det er et relativt nytt selskap, noe som gir et dynamisk arbeidsmiljø jeg håper jeg vil kunne sette mitt preg på, sier Solem.

Teknologi og økonomi

Snart går Solem ut fra NHH med en master i Business Analytics, en masterretning han mener er viktig for næringslivet.

NHH interiør og studenter

Vil du bli NHH-student i 2021?

Er du en av dem som lurer på hvordan det er å være student ved Norges Handelshøyskole? Se videoen der studenter selv forteller om livet på NHH campus!

– Jeg opplever at næringslivet setter veldig pris på denne faglige spesialiseringen. Å være i skjæringspunktet teknologi og økonomi er et veldig ettertraktet sted å være. Det å kunne være bindeleddet mellom teknologer og økonomer, og faktisk kunne se med en økonoms øyne hvor verdiskapningen kan gjøres, er utrolig nyttig. Så jeg er veldig fornøyd med å ha valgt denne faglige retningen på NHH.

Masterstudent Nils-Fredrik Solem (25) i prat med NHH-studentene Sara Elin Bø og Signe Zhi Kvammen Skibenes (til høyre)
Masterstudent Nils-Fredrik Solem (25) i prat med NHH-studentene Sara Elin Bø og Signe Zhi Kvammen Skibenes (til høyre) Foto: Helge Skodvin

Da Solem kom hjem fra utveksling og var ferdig med bachelor, tok han et «friår» med et semester programmeringsfag ved Universitetet i Bergen og et halvt år som politisk og økonomisk praktikant ved den norske ambassaden i Paris.

To NHH-studenter ser på mobiltelefon. Foto Helge Skodvin

NHH-studenter sikret relevant jobb etter studier

Mer enn 9 av 10 NHH-kandidater har relevant jobb et halvt år etter at de er ferdig med mastergraden. De fleste får jobbtilbud før studieslutt, viser undersøkelse.

­­Det sosiale miljøet

I løpet av sin tid i Bergen og ved NHH har Solem vært frivillig i DNT og var en av pådriverne bak NHHI Active.

– Jeg ble veldig glad i fjellet og friluft da jeg gikk på folkehøgskole, og i etterkant har jeg brukt mye tid på å jage topper og fine naturopplevelser. Jeg ble frivillig i DNT da jeg startet på NHH i 2015 og ble rett og slett bitt av basillen. Det var et veldig hyggelig miljø der, og jeg følte at jeg fikk bidra til å tilrettelegge for at andre skal komme seg på tur, forteller den engasjerte studenten.

Forrige semester tok han CEMS Master in Management ved HEC Paris.

NHH-student Dinogen Uruthiran (21). Foto Mari Kittilsen

Kombinerer NHH-studier med trenerjobb

NHH-studenten Dinogen Uruthiran (21) fra Asker bruker opptil seks dager i uken i jobben som fotballtrener i Åsane Fotball.

Aktivt studentmiljø

– Det har vært travelt, men jeg har kjent på at jeg egentlig er mest effektiv når jeg har mange baller i luften. Da har jeg rett og slett ikke noe annet valg enn å være produktiv og effektiv, sier 25-åringen.

Han setter pris på å være i et aktivt studentmiljø:

– NHH-ere står på både faglig for å få gode resultater, men også sosialt, for å skape gode aktiviteter som hele studentmassen får glede av. Den drivkraften studenter på denne skolen har er utrolig imponerende. Jeg trives i et slikt miljø og har blitt inspirert av andres engasjement, sier Nils-Fredrik Solem.