Innovasjonsmotoren på høyden

Norge trenger mer av de store og radikale innovasjonene, og disse er som oftest knyttet til eksellente fagmiljø, sier Benedicte Løseth, direktør for forsknings- og innovasjonsavdelingen til Universitetet i Bergen (UiB).
Norge trenger mer av de store og radikale innovasjonene, og disse er som oftest knyttet til eksellente fagmiljø, sier Benedicte Løseth, direktør for forsknings- og innovasjonsavdelingen til Universitetet i Bergen. Løseth avsluttet i februar Omstilling og Innovasjonsledelse: Brytningstid, et studieprogram på masternivå hos NHH Executive.
Av Ove Sjøstrøm

1. juni 2021 15:52

Innovasjonsmotoren på høyden

Universitetet i Bergen er ikke bare et sted for forskning og kunnskapsformidling. Den ærverdige institusjonen på Nygårdshøyden er en viktig motor for innovasjon og omstilling.

– Universitet i Bergen er en viktig motor for innovasjon og omstilling gjennom banebrytende forskning og verdensledende fagmiljøer, men innovasjon er fortsatt et ganske nytt område for universitetet, sier Benedicte Løseth, direktør for forsknings- og innovasjonsavdelingen til Universitetet i Bergen (UiB), og legger til:

Norge trenger mer av de store og radikale innovasjonene, og disse er som oftest knyttet til eksellente fagmiljø.

Benedicte Løseth

– Med en egen strategisk satsing på dette feltet, flere nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI), og vårt nye innovasjonsprogram, UiB idé, er vi som organisasjon nå mer etablert. Norge trenger mer av de store og radikale innovasjonene, og disse er som oftest knyttet til eksellente fagmiljø. Derfor henger grensesprengende forskning og grensesprengende innovasjon tett sammen.

Monica Rydland og Tore Hillestad

Lanserer fleksibel mastergrad i ledelse

Fra høsten 2021 kan du ta en ny mastergrad i ledelse ved NHH Executive. – Innovasjon, omstilling, bærekraft og ledelse er fire tema du bør ha et forhold til som leder, sier fungerende direktør Tore Hillestad.

Brytningstid

– Hvis jeg først skal bruke tid på videreutdanning, så må det være høy kvalitet på undervisningsopplegget og det faglige innholdet. Det var derfor enkelt for meg å velge NHH Executive, sier Benedicte Løseth, direktør for forsknings- og innovasjonsavdelingen til Universitetet i Bergen (UiB).
– Hvis jeg først skal bruke tid på videreutdanning, så må det være høy kvalitet på undervisningsopplegget og det faglige innholdet. Det var derfor enkelt for meg å velge NHH Executive, sier Benedicte Løseth, direktør for forsknings- og innovasjonsavdelingen til Universitetet i Bergen (UiB). Foto: Ove Sjøstrøm

Løseth avsluttet i februar Omstilling og Innovasjonsledelse: Brytningstid, et studieprogram på masternivå hos NHH Executive. Det har gitt henne nye verktøy for å fremme både ledelse av innovasjon og å tenke omstilling.

– Jeg har særlig løftet den forretningsmessige forståelsen min etter å ha tatt Brytningstid. Forretningsstrategier knyttet til innovasjon har vært et helt nytt område for meg. Som leder for forsknings- og innovasjonsavdelingen trenger jeg også denne type kunnskap i møte med ulike aktører fra næringslivet som vi samarbeider med.

Da hun bestemte seg for å fortsette med faglig påfyll, ble NHH et naturlig valg.

– Hvis jeg først skal bruke tid på videreutdanning, så må det være høy kvalitet på undervisningsopplegget og det faglige innholdet. Det var derfor enkelt for meg å velge NHH Executive for å lære mer om omstilling, innovasjon og ledelse.

UiB idé

Universitetet i Bergen er et breddeuniversitet, noe som innebærer faglige sterke miljøer innen en stor spennvidde av fag og disipliner.

Hvis jeg først skal bruke tid på videreutdanning, så må det være høy kvalitet på undervisningsopplegget og det faglige innholdet.

Benedicte Løseth

Det nye innovasjonsprogrammet er blitt en satsing på innovasjon for alle fagfelt, og ikke bare innenfor områder som teknologi eller helse.

– Dette er vi svært stolte av. Jeg var likevel litt usikker på om vi ville få nok søkere til denne nye innovasjonssatsningen, UiB idé. Vi fryktet at pandemien kunne være en bremsekloss for mange.

– Får du innvilget søknaden, krever det at du også har tid til å jobbe videre med ideen i tillegg til studiene eller forskningen din.  

Hun smiler, tar en slurk av den nytrukne teen og slår fast at frykten var ubegrunnet. Det kom inn enda flere søknader enn forventet fra studenter og ansatte. UiB idé kan bli begynnelsen på noe stort for mange som brenner for å endre verden med kunnskap som løser utfordringer enten for næringslivet, offentlig sektor eller om man selv går med en gründer i magen.

– Særlig gledelig var det at alle fakultetene og universitetsmuseet sendte inn søknader. Nå ser vi fram til å legge til rette for at spennende prosjekter i idéfasen kan bli til noe mer, ved å søke videre på midler i Forskningsrådet, Innovasjon Norge eller de nye programmene i EU, som Innovative Europe-søylen.

UiB har også god støtte i Innovasjonsselskapet VIS som de eier og samarbeider tett med.

horde

Gründet selskap under fintech-studiet

For Horde-gründer Alf Gunnar Andersen ble fintech inngangsporten til gründerlivet. Selvtilliten kom for fullt da han tok videreutdanning hos NHH Executive.

– Selskapet bidrar til at de ideene som har et kommersialiseringspotensial blir til nye kunnskapsbedrifter på Vestlandet, forteller Løseth.

Fremmer innovasjon

Løseth begynte i jobben som forsknings- og innovasjonsdirektør hos UiB for to år siden. Før det hadde hun jobbet med store omstillingsprosjekter i Bergen kommune. Å skape endring og innovasjon er ikke gjort over natten.

– Men med gode verktøy, et godt team, en liten dose pågangsmot og litt kreativitet knyttet til prosess, ser vi fort konkrete resultater. Det synes jeg er kjekt.

Anne Aarestrup

– Vi kan ikke sitte stille når omgivelsene endrer seg

Anne Aarestrup har gått fra juss til produktutvikling. For å henge med i svingene tok hun en fintech-MBA ved siden av full jobb.

UiB har i dag fire Sentre for fremragende forskning (SFF), i tillegg til to ferske sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI), finansiert av Forskningsrådet. MediaFutures for ansvarlig medieteknologi og innovasjon. Det andre senteret er SmartOcean. Anerkjennelsen betyr flere hundre millioner kroner i eksterne forskningsmidler til disse fagmiljøene på UiB.

Omstilling og innovasjon

Som leder for forsknings- og innovasjonsavdelingen ved UiB, har Løseth rundt 40 dedikerte ansatte på laget.

– Vi har en spennende og bred portefølje som spenner over forskning, innovasjon og internasjonalt samarbeid.  Det er en raus, dedikert og kompetent avdeling der alle enten har doktorgrad, hovedfag eller master og mange er spesialister innen sine felt. Jeg stortrives som leder for en så kunnskapsrik gjeng, sier hun.

Løseth er utdannet cand polit. fra UiB med hovedfag i sammenliknende politikk. I graden har hun også informasjonsvitenskap og medievitenskap. I tillegg har hun Bergen kommunes lederprogram gjennom AFF og NHH.

Valgte NHH for faglig påfyll

Brytningstid varer et halvannet år, og Løseth var ferdig i februar.

Når du har vært i arbeidslivet en stund, er du ekstra motivert for påfyll av nyttig kunnskap. I tillegg var det kjekt å bli kjent med folk på programmet fra hele Vestlandet.

Benedicte Løseth

– Når du har vært i arbeidslivet en stund, er du ekstra motivert for påfyll av nyttig kunnskap. I tillegg var det kjekt å bli kjent med folk på programmet fra hele Vestlandet, og studiet er en utmerket anledning for å lære om andre bransjer, sier hun og avslutter:

– Brytingstid er også en arena å møte interessante folk med andre erfaringer enn deg selv, fra både offentlig og privat sektor. Til vanlig beveger vi oss nok for lite i de samme miljøene med de mulighetene det gir til å både forstå, og lære av hverandre.