Gründet selskap under fintech-studiet

Horde
– Vi skal være en objektiv plattform som viser informasjonen du trenger på en måte som er forståelig og ufiltrert, sier Horde-sjef Alf Gunnar Andersen. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm

19. mai 2021 15:29

Gründet selskap under fintech-studiet

For Horde-gründer Alf Gunnar Andersen ble fintech inngangsporten til gründerlivet. Selvtilliten kom for fullt da han tok videreutdanning hos NHH Executive.

– Det begynte egentlig med at jeg tok et forbrukslån en gang i tiden. Det synes jeg var en forferdelig opplevelse, sier Horde-sjef Alf Gunnar Andersen og ler før han blir alvorlig:

Det begynte egentlig med at jeg tok et forbrukslån en gang i tiden. Det synes jeg var en forferdelig opplevelse.

Alf Gunnar Andersen

– Jeg ble faktisk helt sjokkert over både kundereisen, opplevelsen og produktet, for å si det mildt. Den gang var jo dette et produkt som kun var til for de desperate. Men heldigvis har jo ting endret seg etter strengere regulering av forbrukslån og etableringen av gjeldsregisteret.

Tror på sunn konkurranse

Men strengere reguleringer er ikke hele svaret på en mer forbrukervennlig verden, ifølge Andersen.

– Jeg tror mer på sunn konkurranse, enn bare reguleringer.

Det var også derfor han gründet Horde og lanserte en app for personlig økonomi i 2019. Den gir blant annet brukerne rask oversikt over all usikret gjeld og rentebetingelser hos kredittselskapene.

– Appen gjør det også svært lett å si opp kredittkort, forklarer han.

Appen vokser litt hver dag, og har nå 150 000 brukere. Horde har inngått avtaler med rekke banker om levering av finansielle tjenester, og de har også fått konsesjon av Finanstilsynet. Det siste betyr en nyutviklet tjeneste for vennelån, en lånetype som ofte er helt gratis.

Anne Aarestrup

– Vi kan ikke sitte stille når omgivelsene endrer seg

Anne Aarestrup har gått fra juss til produktutvikling. For å henge med i svingene tok hun en fintech-MBA ved siden av full jobb.
Erlend Toftesund

Tenker tohendig i en brytningstid

Det kan være en god strategi å utvikle eksisterende forretningsområder samtidig som det satses på noe helt nytt. Det forsøker Saga Fjordbase å gjøre med ny kunnskap fra NHH Executive.

– Den bærende tanken bak Horde er rett og slett at folk flest ikke synes det er så artig å holde på med privatøkonomi. Det skal være lett å få en rask oversikt, og dermed unngå å havne i økonomisk trøbbel, sier han og slår fast:

– Vi skal være en objektiv plattform som viser informasjonen du trenger på en måte som er forståelig og ufiltrert. 

Satset på videreutdanning

Andersen er økonomiutdannet fra BI og jobbet åtte år som kapitalforvalter før han valgte å bli gründer. Men det var ikke før i 2018 ideen om en app begynte å ta form. Før han tok steget inn i gründertilværelsen, følte han et behov for mer kunnskap om hvordan strategi, ledelse og finans henger sammen med teknologi.

–  Jeg valgte å ta fatt på en fintech-MBA hos NHH Executive. Og det har jeg ikke angret på.

En MBA in Technology and Innovation of Finance gjennomføres over to år på deltid. Deltakerne får innsikt og gode verktøy for å møte endringer og løse utfordringer i den pågående fintech-revolusjonen.

Monica Rydland og Tore Hillestad

Lanserer fleksibel mastergrad i ledelse

Fra høsten 2021 kan du ta en ny mastergrad i ledelse ved NHH Executive. – Innovasjon, omstilling, bærekraft og ledelse er fire tema du bør ha et forhold til som leder, sier fungerende direktør Tore Hillestad.

– For meg var det veldig mye nyttig og relevant kunnskap å hente. Studiet ga meg trygghet til å gå ut og satse selv. Horde ble grunnlagt mens jeg studerte. Takket være dyktige forelesere og lærerike diskusjoner med medstudentene mine, slapp jeg trolig å gjøre mange kostbare feil da jeg stablet Horde på beina.

Fikk et nytt begrepsapparat

Andersen skryter av studieopplegget til NHH.

– Det var mye å lære for en som skulle gründe et fintechselskap. Det som handlet om plattformøkonomi synes jeg var spesielt lærerikt, sier han og understreker:

– Det ga meg også ordforrådet jeg trengte for å forklare tankene jeg hadde i hodet på en forståelig måte for investorer og styret.

– Toårig videreutdanning og en startup på en gang er ikke akkurat hverdagskost?

– Jeg har vokst opp i en gründerfamile, så jeg har nok dette i blodet, sier han og legger til litt spøkefullt:

– Jeg følte meg av og til som en ulv i fåreklær på noen av samlingene. Jeg var jo utfordreren til de etablerte finansinstitusjonene. Men de andre deltakerne var ikke skeptiske til det jeg drev med. De var tvert imot nysgjerrige på det nye jeg representerte. Og da har jo de tradisjonelle bankene en riktig innstilling.

Rekrutterte fra nettverket

Samlingene under studiet brukte han også til å bygge et sterkt nettverk.

Bedre uttelling kunne jeg knapt drømme om. Her snakker vi virkelig om folk med nyttig kunnskap for et selskap i vekst.

Alf Gunnar Andersen

– Nettverksbygging er en fantastisk bonus med NHH Executive. En av foreleserne fra 2018 er i dag med i styret i Horde, og vi rekrutterte også vår CFO gjennom dette nettverket. Bedre uttelling kunne jeg knapt drømme om. Her snakker vi virkelig om folk med nyttig kunnskap for et selskap i vekst.

– Tror du de tradisjonelle bankene vil forsvinne?

– Bankene kommer nok ikke til å forsvinne, men de vil få en annen rolle i fremtiden. Jeg savner banker som virkelig satser på å lage en god infrastruktur med nye fintechselskaper.

– Hva blir neste steg for Horde?

­–  Vi skal tenke mer tohendig fremover. Horde skal bygge en sunn butikk i Norge, samtidig som vi retter blikket mot utlandet.

Fra olje til havvind

Sivilingeniøren Stine Vethe ville ha flere relevante verktøy hun kunne bruke i jobben. En prosjektoppgave hos NHH Executive bidro til en ny karrierevei hos arbeidsgiveren 4Subsea.