– Ekstremt ettertraktet på arbeidsmarkedet

Bilde av høyblokken til NHH og bilde av Josefin Styve
ARBEIDSMARKEDSUNDERSØKELSEN: 88 prosent av masterstudentene ved NHH fikk jobbtilbud før de var ferdig med studiene, viser ny undersøkelse. – Ingen overraskelse at vi ser så gode tall og at mange er fornøyd i sin første jobb, sier tidligere NHH-student Josefin Styve. Foto: Silje Katrine Robinson / Magnus Skrede
NHH Av Sigrid Folkestad

20. februar 2020 13:29

– Ekstremt ettertraktet på arbeidsmarkedet

Næringslivet sloss om å få tak i kandidater fra NHH.

Rekordhøye 99 prosent av NHH-erne som gikk ut med mastergrad våren 2019 og er i jobb, opplyser at de er i relevant arbeid, viser NHHs arbeidsmarkedsundersøkelse.

Arbeidsmarkedsundersøkelsen 2019

  • Undersøkelsen ble utført i perioden 19. desember 2019 til 15. januar 2020.
  • Besvart av 224 masterstudenter som fullførte graden våren 2019. Svarprosent 50. 
  • Gjennomsnittslønnen stiger fortsatt (568 823 i totallønn, inkludert tilleggsytelser).
  • Over 90 prosent jobber i privat sektor.
  • Nesten en tiendedel av 2019-respondentene eier sin egen bedrift.
  • 88 prosent fikk jobbtilbud før de var ferdig med studiene.

– Jeg tror arbeidsgivere ser at nivået på NHH-kandidater er meget høyt, og at de kan gå inn i alle typer bransjer, sier prorektor Linda Nøstbakken.

NHHs nye arbeidsmarkedsundersøkelse viser hvordan siviløkonomer fra Norges Handelshøyskole blir tatt imot i arbeidslivet.

Se resultatene fra undersøkelsen

99 prosent i relevant jobb er unikt

Bare et halvt år etter NHH-studiene er 93 prosent av de spurte i fast jobb eller hadde begynt på andre studier.

Og de har altså jobber som matcher utdannelsen.

– Relevans er svært viktig, fordi dette er et sterkt signal om at utdannelsen vi tilbyr ved NHH oppleves riktig for studentene selv og at kompetansen de har med seg matcher et arbeidsliv som er i rask endring. Jeg tror arbeidsgivere ser at nivået på kandidatene er høyt, og at NHH-ere kan gå inn i alle typer bransjer.

Josefin Styve (25) er Management Trainee i Nordens ledende underholdningsleverandør, Nordic Entertainment Group i Oslo, som eier blant annet Viaplay, TV3 og P4-gruppen. Hun var ferdig med mastergraden ved NHH våren 2019. Da hadde hun i tillegg CEMS Master' s in International Management, en internasjonal master som NHH er alene om å tilby i Norge.

Les om studiene på NHH

Les også: 

NHH-studenter er svært tilfredse med studiene

Studenter ved Norges Handelshøyskole er blant landets mest fornøyde, viser den nasjonale undersøkelsen Studiebarometeret.

Mediekonsern

– Det å være Management Trainee i et mediekonsern er både lærerikt og gøy. Hensikten med trainee-programmet er å få kjennskap til bransjen og spesiell innsikt i organisasjonen gjennom alle ledd. Jeg har fra første dag fått følge ledermøter og strategiske prosesser på toppnivå, samtidig som jeg får holde i egne prosjekter og jobbe på tvers av funksjonene i både TV-, sports- og radiodelen av konsernet.

Styve mener de fleste NHH-studentene sikter både høyt og bredt. De aller fleste har store ambisjoner, men er likevel fleksible i jobbsøkingsprosessen, forteller hun.

– Slik var det i alle fall i mitt tilfelle. Jeg var sikker på at en traineestilling ville være den perfekte start i arbeidslivet, men at jeg greide å lande en innen mediebransjen var jo bare en superbonus.

Les også:

Internasjonal erfaring gir store muligheter

Tidligere NHH-student flyttet til den andre siden av jorden for jobb i Telenor Myanmar. Hun mener de internasjonale mulighetene hun fikk på NHH har vært avgjørende for hvor hun er i dag.

Hardt arbeid bak

– Var du overrasket hvor attraktive NHH-ere er på arbeidsmarkedet?

– Gjennom hele studietiden får jo NHH-studentene høre at de er svært attraktive på arbeidsmarkedet, og at alle får jobb før siste eksamen. Jeg tror det er fort gjort å lene seg på denne statistikken og tro at «det ordner seg for alle». Sannheten er jo at det ofte ligger mye hardt arbeid og mange avslag bak før drømmejobben landes. Men, med en typisk NHH-students engasjement og pågangsmot, kombinert med en kultur for å starte jobbsøkingen tidlig, er det ingen overraskelse at vi ser så gode tall og at mange er fornøyd i sin første jobb, sier den tidligere NHH-studenten.

Prorektor for utdanning, Linda Nøstbakken.
Prorektor for utdanning, Linda Nøstbakken. Foto: Ronny Nøstbakken

– Hva tar du med deg fra NHH inn i arbeidslivet?

– Først og fremst er det jo det brede faglige spekteret vi har fått boltre oss i gjennom fem år jeg tar med meg inn i arbeidslivet. Det skal også nevnes at mye av det jeg gjør i jobben min i dag har jeg allerede praktisk erfaring fra gjennom studentforeningen, så for meg har det vært svært verdifullt å være aktiv ved siden av studiene, sier Styve.

Prorektor Nøstbakken er glad for at flere fra NHH starter egen bedrift.

– Jeg synes det er veldig interessant at det er en relativt stor økning i antall NHH-ere som har etablert egen virksomhet. Selv om undersøkelsen måler dette veldig tidlig i de aktuelle kandidatenes karriereløp, synes jeg dette er en svært positiv utvikling. Det kan dessuten bli mange flere som blir entreprenører i løpet av karrieren.

Undersøkelsen ble sendt ut til 448 kandidater som var ferdig med mastergraden vårsemesteret 2019. Svarprosenten var 50.

Les også:

Samlet 160 kvinnelige studenter til Women’s Finance Day

– Finans gir deg muligheten til å bestemme hvordan fremtiden skal se ut, sa Thina Saltvedt til finansinteresserte NHH-kvinner.