Rustet for internasjonal suksess

Paneldebatt Arendalsuka
Politikerne ble utfordret på hva de kan gjøre for å hjelpe norsk finansnæring mot de globale konkurrentene under frokostmøtet om finansteknologi. Fra venstre: Finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud i Ap, stortingsrepresentant Tom-Christer Nilsen fra Høyre og NHH-rektor Øystein Thøgersen.
NHH Av Øyvind Torvund

15. august 2018 14:18

Rustet for internasjonal suksess

Den norske finansnæringen har alle forutsetninger for å lykkes i det internasjonale fintech-kappløpet, ifølge foredragsholderne på NHHs fintech-arrangement under Arendalsuka onsdag.

Sparebanken Sør og IKT Norge
Liv Freihow fra IKT Norge og Geir Bergskaug fra Sparebanken Sør har tro på at Norge kan lykkes i den globale finanskampen.

Globale plattformkjemper som Alibaba, Amazon og Google kan snart tilby bank- og finanstjenester i Norge. Hvordan skal norsk finansnæring møte denne konkurransen? Det var utgangspunktet for frokostmøtet som NHH og PwC arrangerte om bord Statsraad Lehmkuhl onsdag.

Godt utgangspunkt

Partner Rune Strømsnes i PwC mener Norge har alle forutsetninger for å lykkes i denne kampen.

- På internasjonale rangeringer gjør Norge det veldig bra når det kommer til spørsmål om digitalisering. Vi har en høy teknologisk modenhet, en god infrastruktur og ikke minst er innbyggerne villige til å ta i bruk nye digitale løsninger. Det er et godt utgangspunkt, sa Strømsnes.

Øystein Thøgersen og Rigmor Aasrud
NHH-rektor Øystein Thøgersen og finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud

Finansteknologi handler kort oppsummert om nyskapende bruk av teknologi i design og leveranse av finansielle tjenester og produkter. Tradisjonelle banker og forsikringsselskaper, investerings- og rådgivningsselskaper er aktive og store brukere av finansiell teknologi.

- Norsk finansbransje har gått fra å være en sinke til en innovasjonsleder. Fusjonen mellom Vipps, BankAxept og BankID er et godt eksempel på dette. Dette gir store muligheter, og vi er ekstremt godt rustet for å møte konkurransen som kommer fra internasjonale giganter, sa administrerende direktør Geir Bergskaug i Sparebanken Sør.

Samarbeid er nøkkelen

For ett år siden ble klyngen Finance Innovation etablert i Bergen, der NHH også er med. Målet med dette initativet er å styrke samarbeidet mellom aktørene innen finans- og teknologibransjen.

- Samarbeid og deling er nøkkelen for å lykkes videre, og det er mange spennende prosjekter på gang. I løpet av den nærmeste tiden vil det blant annet komme en tjeneste som samler alle bankkontoene dine og gir deg oversikt over den samlede økonomien til deg og familien på en plass, sa daglig leder Atle Sivertsen i Finance Innovation.

Frokostmøte om tillit

Telenor og PwC ble utfordret på hvordan de jobber med tillit i sine organisasjoner under frokostmøtet tirsdag. Fra venstre: Administrerende direktør Sigve Brekke i Telenor, viserektor Kenneth Fjell ved NHH og partner Håvard Abrahamsen fra PwC

Fintech-arrangementet var ett av to hovedarrangementer NHH har hatt under Arendalsuka. Tirsdag var det frokostmøte om tillit, der professor Alexander Cappelen og postdoktor Hallgeir Sjåstad holdt innlegg.

- Norge er ett av landene i verden med høyest tillit, og det er viktig for verdiskapningen. Det er en sterkt sammenheng mellom tillit og økonomisk velstand, og det høye tillitsnivået gjør politikk og næringsliv bedre, sa professor Alexander Cappelen under arrangementet.

Her er oversikten over alle arrangement NHH-forskere deltar på under Arendalsuka