Svært bekymret for norsk sinke-mentalitet

Frode Eilertsen
Frode Eilertsen er Lehmkuhlforeleser 2017 med foredraget «The future of Norway: A commodity-based laggard or a digital pioneer?». Forelesningen finner sted i Aulaen 26. september. Foto: Helge Skodvin
Av Sigrid Folkestad

19. september 2017 10:48

Svært bekymret for norsk sinke-mentalitet

Årets Lehmkuhlforeleser er investor og gründer Frode Eilertsen. Han frykter at Norge skal bli en digital sinke: – Jeg er bekymret for Norges utvikling.

 

f eilertsen
Frode Eilertsen er investor og mentor for en ny generasjon gründerselskaper etter en lang karriere – i USA som gründer og venturekapitalist i Boston og Silicon Valley, og i Europa i McKinsey og Schibsted.

– Den disrupsjonen som hver dag når frem til nye hjørner av samfunnet vårt, skyldes en hurtig teknologiutvikling, eksplosjon av data og kvantesprang innenfor kunstig intelligens. Nå styres dette av globale aktører. Omveltningene vil få store konsekvenser for samfunnet vårt. Norge må derfor sette digitaliseringen som øverste prioritet. Foran arbeid, foran helse, foran klima, foran skole, sier Eilertsen.

Sterke krefter

Tirsdag 26. september vil Eilertsen, tidligere konserndirektør for Strategi, Digital, Teknologi og Produkt og globalt hovedansvarlig for Schibsteds digitale transformasjon fra et medieselskap til et globalt teknologidrevet konsern, innta talerstolen i Aulaen ved NHH.

Han er en av landets fremste digitalisering- og transformasjonseksperter og er årets Lehmkuhlforeleser ved NHH.

Vi klarer ikke å nå målene vi har satt oss innenfor de politiske kjerneområdene helse, klima og skole, hvis de faller utenfor rammen av den digitale framtiden, mener Eilertsen.

– Politikken vil rett og slett ikke virke i møtet med den digitale økonomiens globale krefter. Da er hele den norske velferdsmodellen truet, sier Eilertsen.

Investor og gründermentor

NHHs rektor Øystein Thøgersen ser fram til Eilertsens foredrag.

LEHMKUHLKONFERANSEN:

Den årlige Lehmkuhlkonferansen i samarbeid med Bergen Næringsråd blir arrangert før Lehmkuhlforelesningen på morgenen 26. september.

– Det han kommer til å snakke om vil bety forskjellen på om Norge blir en sinke, som sakker akterut, eller om vi klarer å utvikle en vital økonomi som går fra være ressurs-basert til å bli digital og teknologi-basert. Lytter vi til Frode Eilertsen og andre som ligger helt i forkant, kan dette gå veldig bra, sier Thøgersen.

I dag er Eilertsen investor og mentor for en ny generasjon gründerselskaper etter en lang karriere – i USA som gründer og venturekapitalist i Boston og Silicon Valley, og i Europa i McKinsey og Schibsted.

ø thøgersen
– Lytter vi til Frode Eilertsen og andre som ligger helt i forkant, kan dette gå veldig bra, sier NHHs rektor Øystein Thøgersen.

Mediekonsernet Schibsted – som faktisk er Europas største internett-selskap med sine 250 millioner brukere – har flere ganger blitt trukket fram i internasjonal presse, allerede noen år før Eilertsen fikk ansvar for digitaliseringsendringene i Schibsted. Etter en artikkel i The Economist, ble Schibsted gjort til case for Harvard-studentene på grunn av måten selskapet proaktivt kannibaliserte papirvirksomheten i møtet med det digitale skiftet. Resultatet ble VG.no og Finn.no, som igjen la grunnlaget for Schibsteds globale lederposisjon innenfor nettbaserte markedsplasser.

Store utfordringer – men større muligheter

Eilertsen er blitt en av de synlige pådriverne i den norske debatten om digitalisering og disrupsjoner, noe han skal snakke om i forelesningen på NHH, «The future of Norway: A commodity-based laggard or a digital pioneer?»

– Min forelesning kommer til å belyse innholdet i og konsekvensene av dagens digitale teknologiskifte. Så vil jeg ærlig påpeke de særskilte utfordringene vi i Norge har i møtet med dette skiftet, sier Eilertsen.

HØYSKOLENS FAR:

Statsråd Kristofer Lehmkuhl (1855-1949) kalles «høgskolens far».

NHH hedrer Kristofer Lehmkuhls minne ved å knytte navnet hans til en årlig forelesning for studenter, ansatte ved NHH og inviterte gjester. Forelesningen blir holdt nær Lehmkuhls fødselsdag 26. september.

Lehmkuhl var arbeidsminister i Chr. Michelsens regjering i 1905. I perioden 1908 til 1936 var han direktør for Det Bergenske Dampskipsselskap.

I 1965 ble det reist en statue til hans minne ved NHH.

Men likevel, understreker Eilertsen, det viktigste for hans del er å vise de enorme mulighetene Norge og norsk næringsliv har fremover.

Det starter nå!

– Forutsatt at vi løser disse utfordringene. Men det vil kreve modig, visjonært, og kompetent lederskap.  Nettopp derfor kan jeg ikke tenke meg et mer egnet sted til å dele mine erfaringer og refleksjoner rundt det forestående teknologiskiftet, enn Norges fremste utdanningsinstitusjon for dagens og fremtidens næringslivsledere.

NHH-rektor Thøgersen mener Eilertsen er blant de aller beste foredragsholderne på digitalisering og disrupsjoner, gitt de utfordringene norsk økonomi står foran.

– Og dette starter nå. Vi er på tidspunkt null. Eilertsen går rett inn den reisen norsk økonomi må gjøre. Fra en oljeøkonomi som har nådd toppen og inn i en digitalisert tidsalder.

Forskningsnytt fra NHH