Norges første fintech-klynge

fintech
Mandag denne uken ble det klart at Finance Innovation blir landets første fintech-klynge. NHHs rektor Øystein Thøgersen var aldri i tvil om at NHH skulle inn i fintech-samarbeidet.
Av Sigrid Folkestad

17. oktober 2017 11:21

Norges første fintech-klynge

«Finance Innovation» har fått status som næringsklynge for finansteknologi. Det ble klart da næringsminister Monica Mæland i går offentliggjorde navnene på landets nye klynger.

Mandag denne uken ble det klart at Finance Innovation blir landets første og hittil eneste fintech-klynge.

fintech:

Fintech handler kort og godt om nyskapende bruk av teknologi i design og leveranse av finansielle tjenester og produkter. Tradisjonelle banker og forsikringsselskaper, investerings- og rådgivingsselskaper er aktive og store brukere av finansiell teknologi. Andre, nyere selskaper som nevnes i internasjonal fintech-sammenheng er Transferwise, som driver internasjonal pengeoverføring og tyske Kreditech, som kredittvurderer kunder ved bruk av maskinlæring.

- Dette er en seier for NHH og alle våre samarbeidspartnere i Finance Innovation. Vi har helt fra starten hatt store ambisjoner. Anerkjennelsen som ligger i denne klyngestatusen viser at vi er på rett vei og at det lønner seg å holde tempo, sier Linda Nøstbakken, prorektor for utdanning og rektors stedfortreder.

Det er under et halvt år siden store finans- og teknologiaktører, sammen med Norges Handelshøyskole og UiB, fant sammen i et mer formalisert samarbeid om finansteknologi. At NHH skulle inn som en aktiv partner i denne alliansen, var rektor Øystein Thøgersen aldri i tvil om. Dette er en naturlig del av NHHs profil, mener han. Ved NHH er det Thøgersen og seniorrådgiver Torkjell Landås som har stått i bresjen for høyskolens innsats i samarbeidsgruppen.

Nå har altså samarbeidet nådd en milepæl og blitt del av departementenes klyngeprogram "Norwegian Innovation Clusters". Fem nye klynger får såkalt Arena-status, deriblant Finance Innovation. I snitt får disse klyngene 2,2 millioner kroner.

Den bergensbaserte klyngen startet altså opp i vår, med cirka 20 tunge finansinstitusjoner og teknologiaktører og utdanningsstedene NHH og UiB.

Finance Innovation skal bidra til å

  • Etablere nye selskaper som kan utvikle ledende fintech-produkter
  • Eksportere norsk fintech til internasjonale markeder
  • Øke fintech-kompetansen i Norge gjennom et samarbeid mellom finans, teknologi og FoU-institusjoner som NHH og UiB

Vil gjøre Norge ledende på fintech

Øystein Thøgersen om fintech (video)

Fintech in Focus

Bergen samler fintech-miljø (Dagens Næringsliv 9. juni 2017)

Les også:

NHH satser på nye teknologifag

Forskningsnytt fra NHH