Norges første fintech-klynge

fintech
Mandag denne uken ble det klart at Finance Innovation blir landets første fintech-klynge. NHHs rektor Øystein Thøgersen var aldri i tvil om at NHH skulle inn i fintech-samarbeidet.
Av Sigrid Folkestad

17. oktober 2017 11:21

Norges første fintech-klynge

«Finance Innovation» har fått status som næringsklynge for finansteknologi. Det ble klart da næringsminister Monica Mæland i går offentliggjorde navnene på landets nye klynger.

Mandag denne uken ble det klart at Finance Innovation blir landets første og hittil eneste fintech-klynge.

fintech:

Fintech handler kort og godt om nyskapende bruk av teknologi i design og leveranse av finansielle tjenester og produkter. Tradisjonelle banker og forsikringsselskaper, investerings- og rådgivingsselskaper er aktive og store brukere av finansiell teknologi. Andre, nyere selskaper som nevnes i internasjonal fintech-sammenheng er Transferwise, som driver internasjonal pengeoverføring og tyske Kreditech, som kredittvurderer kunder ved bruk av maskinlæring.

- Dette er en seier for NHH og alle våre samarbeidspartnere i Finance Innovation. Vi har helt fra starten hatt store ambisjoner. Anerkjennelsen som ligger i denne klyngestatusen viser at vi er på rett vei og at det lønner seg å holde tempo, sier Linda Nøstbakken, prorektor for utdanning og rektors stedfortreder.

Det er under et halvt år siden store finans- og teknologiaktører, sammen med Norges Handelshøyskole og UiB, fant sammen i et mer formalisert samarbeid om finansteknologi. At NHH skulle inn som en aktiv partner i denne alliansen, var rektor Øystein Thøgersen aldri i tvil om. Dette er en naturlig del av NHHs profil, mener han. Ved NHH er det Thøgersen og seniorrådgiver Torkjell Landås som har stått i bresjen for høyskolens innsats i samarbeidsgruppen.

Nå har altså samarbeidet nådd en milepæl og blitt del av departementenes klyngeprogram "Norwegian Innovation Clusters". Fem nye klynger får såkalt Arena-status, deriblant Finance Innovation. I snitt får disse klyngene 2,2 millioner kroner.

Den bergensbaserte klyngen startet altså opp i vår, med cirka 20 tunge finansinstitusjoner og teknologiaktører og utdanningsstedene NHH og UiB.

Finance Innovation skal bidra til å

  • Etablere nye selskaper som kan utvikle ledende fintech-produkter
  • Eksportere norsk fintech til internasjonale markeder
  • Øke fintech-kompetansen i Norge gjennom et samarbeid mellom finans, teknologi og FoU-institusjoner som NHH og UiB

Vil gjøre Norge ledende på fintech

Øystein Thøgersen om fintech (video)

Hva er fintech og hvordan vil det endre verden, Norge og Bergen?

Fintech in Focus

Bergen samler fintech-miljø (Dagens Næringsliv 9. juni 2017)

Les også:

NHH satser på nye teknologifag

Forskningsnytt fra NHH