Vil gjøre Norge ledende på fintech

Fintech illustrasjon

9. juni 2017 10:59

(oppdatert: 9. juni 2017 13:08)

Vil gjøre Norge ledende på fintech

Mer enn 20 sentrale virksomheter går sammen om å etablere «Finance Innovation». NHH blir med i foreningen, der hovedmålet er å gjøre Norge ledende på eksport av fintech.

Tekst: Sigrid Folkestad

Finance Innovation i Bergen vil styrke samarbeidet mellom aktørene innen finans og teknologi for å ta en ledende posisjon innenfor et område der Norge allerede ligger langt fremme, heter det i pressemeldingen fra Finance Innovation.

NHHs påtroppende rektor Øystein Thøgersen var aldri i tvil om at NHH skulle inn i fintech-samarbeidet. Han ser på dette som en naturlig del av NHHs profil – noe som vil bli tydeligere de neste årene.

Økt global konkurranse og stor bransjeglidning gjør at norske finansinstitusjoner må ta grep og posisjonere seg for fremtiden, mener fintech-partnerne.

Fintech handler kort og godt om nyskapende bruk av teknologi i design og leveranse av finansielle tjenester og produkter. Tradisjonelle banker og forsikringsselskaper, investerings- og rådgivingsselskaper er aktive og store brukere av finansiell teknologi. Andre, nyere selskaper som nevnes i internasjonal fintech-sammenheng er Transferwise, som driver internasjonal pengeoverføring og tyske Kreditech, som kredittvurderer kunder ved bruk av maskinlæring.

På Vestlandet har finans- og teknologiaktører samarbeidet i lang tid. Nå ønsker partene å gå inn i et mer forpliktende kompaniskap. Dette gjøres gjennom etablering av Finance Innovation, der aktørene skyter inn kapital og formaliserer samarbeidet.

Finance Innovation skal bidra til å

  • Etablere nye selskaper som kan utvikle ledende fintech-produkter
  • Eksportere norsk fintech til internasjonale markeder
  • Øke fintech-kompetansen i Norge gjennom et samarbeid mellom finans, teknologi og FoU-institusjoner som NHH og UiB

Deltakerne i Finance Innovation:

Finansaktører:

Sparebanken Vest, DnB, Skandiabanken, Fana Sparebank, Sparebank1 SR-bank, Sparebanken Sogn og Fjordane, Monobank, DnB Liv, Tryg, Frende Forsikring og Brage Finans

Teknologiaktører:

Tripod Capital Collective, Stacc, Knowit, EVRY, Webstep, PwC, Deloitte, Bergen Teknologioverføring

Utdanningsinstitusjoner:

Norges Handelshøyskole (NHH) og Universitetet i Bergen (UiB)

Bergen Næringsråd er koordinator for prosjektet.

LES OGSÅ:

NHH satser på nye teknologifag

Nyheter fra NHH