– Det ble mye mer enn en MBA

Ingebrigt Ølmheim. Privat foto
– Jeg gikk ut av NHH med noe helt annet enn bare det formelle eksamenspapiret. Jeg fikk rett og slett en aha-opplevelse med på kjøpet, sier Ingebrigt Ølmheim. Privat foto
Av NHHE (red.)

21. februar 2022 11:13

– Det ble mye mer enn en MBA

Da Ingebrigt Ølmheim ville formalisere egen yrkeserfaring gjennom videreutdanning, fikk han en aldri så liten overraskelse.

– Havbruksnæringen er en spennende bransje i omstilling, sier Ingebrigt Ølmheim, teknisk sjef i havbruksselskapet Lingalaks. Han legger til:

– Grønnere produksjon, mer søkelys på fiskehelse, mer automasjon av produksjonsprosessen og kunstig intelligens, er noe av det som kommer til å prege oss i årene som kommer.

Tok videreutdanning

Ølmheim begynte å tenke på videreutdanning for noen år siden da han jobbet i offshorerederiet DOF. Som 30-åring hadde han allerede ansvaret for rederiets pågående skipsbygging, verdt sju milliarder kroner.

– Det ble mye pendling frem og tilbake til Brasil i noen år, forteller Ølmheim, og legger til at han fikk stor tillit av DOF, som torde å satse på yngre medarbeidere. Da han luftet ideen om videreutdanning, fikk han umiddelbart støtte av arbeidsgiveren.

I 2020 fullførte Ølmheim en MBA i Økonomisk styring og ledelse hos NHH Executive.

– Hvilke forventninger hadde du?

– Jeg gikk inn i studiet med tanke på å formalisere min egen yrkeserfaring. Jeg hadde tross alt jobbet på et visst nivå med ulike typer ansvarsområder over lengre tid, sier han legger til:

– Men jeg gikk ut av NHH med noe helt annet enn bare det formelle eksamenspapiret. Jeg fikk rett og slett en aha-opplevelse med på kjøpet.

Praktisk kunnskap

Ølmheim oppdaget fort at NHH Executive og en MBA på deltid ikke bare handlet om formalisering av erfaring.

Fagene var levende og aktuelle. Det var et utrolig bra opplegg. Det handlet om å sette sammen ulike fag, forstå større sammenhenger og få en rød tråd mellom teori og praksis.

Ingebrigt Ølmheim, teknisk sjef i havbruksselskapet Lingalaks

– Fagene var levende og aktuelle. Det var et utrolig bra opplegg. Det handlet om å sette sammen ulike fag, forstå større sammenhenger og få en rød tråd mellom teori og praksis.

De fleste deltakerne bruker egne erfaringer under studiet for å gjøre teoriene levende, forklarer Ølmheim.

– Men jeg må også få skryte av foreleserne fra NHH og de andre gjesteforeleserne som bidro. De kom hele tiden med dagsaktuelle eksempler og forretningscaser fra den virkelige verden. Det gjør studiet utrolig levende og lærerikt, sier han og legger til:

– Jeg vil spesielt nevne programdirektøren Trond Bjørnenak. Han gjorde en fantastisk jobb med å skreddersy et interessant studieløp. I tillegg fulgte han oss opp etter vi var ferdige med eksamen.  

En MBA på deltid

En MBA i Økonomisk styring og ledelse tas på deltid over to år, og gir en tverrfaglig innføring i økonomi, styring og ledelse. 

Beslutningsdyktighet og verdiskaping i en virksomhet krever både kunnskap innen regnskap, analyse og strategisk forståelse rundt marked, konkurranse, samfunnsutvikling og kulturforskjeller. Under studiet ble det arrangert to utenlandsreiser til bedrifter og læresteder i Singapore og Italia.

– Reisene var lagt opp slik at vi fikk en dypere forståelse for kulturen vi befant oss i, både når det gjaldt utdanningssystem, hvordan det for eksempel jobbes med innovasjon, og hvordan nærings- og arbeidsliv organiseres, sier han og legger til:

– I en globalisert verden er denne type innsikt spesielt viktig for bedrifter som vil lykkes i utlandet.

Caser og gruppearbeid

Undervisningen er en blanding av forelesninger, pensumlitteratur, gruppearbeid og casebasert undervisning.

– Det beste med denne undervisningsformen er at den utfordrer tenkemåten din. Det var en fin blanding mellom forelesninger og gode diskusjoner mellom deltakere fra vidt forskjellige bransjer, sier han og legger til:

– Det er veldig lærerikt når folk fra offshorebransjen, shipping, data, eiendomsutvikling og hotelldrift, finans, havbruk og bygg og anlegg oppdager at de har mye av de samme utfordringene.

– Er det et tøft studium å gjennomføre?

– Du må lese pensum og komme forberedt til samlingene. Ellers blir ditt eget læringsutbytte mindre. Det handler om å sette av nok tid. Jeg hadde en arbeidsgiver som lot meg få nok pusterom til å gjennomføre på en god måte, sier han og trekker frem eksamen:

– Det som skiller dette opplegget fra andre studier, er at eksamen også skal også være læring. Det gjør at kunnskapen fester seg.

Nyttig nettverk

Ølmheim mener det er en stor fordel at studentene har blandet erfaring og fartstid fra ulike bransjer.

– Noen har få år bak seg i yrkeslivet, mens andre har lang erfaring. Denne dynamikken mellom yngre og erfarne folk fra ulike bransjer fungerer utrolig bra når vi diskuterer caser og jobber i grupper. Du har uten tvil flere knagger å henge den teoretiske kunnskapen på etter å ha vært i jobb en stund.

– Fikk du et nytt nettverk i studietiden?

– Ja, det gjør alle som tar dette studiet. Tiden jeg brukte på videreutdanningen ved siden av jobben, er kanskje noe av det smarteste jeg har gjort. Jeg kan virkelig anbefale en MBA hos NHH Executive.

Les mer om MBA i økonomisk styring og ledelse